HU Language HU
június 3, 2019 0

Az államnak minden eszközt fel kell használnia a családok pénzügyi biztonságának megerősítése érdekében – fejtette ki a Világgazdaságnak adott interjújában Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, aki két lehetséges intézkedést is vázolt ennek érdekében.

„Azt gondolom, a mostani helyzetben a kormányzatnak meg kellene fontolnia, hogy a saját maga tartalékolásán túl a lakossági megtakarítások előmozdításában is konkrét lépéseket tegyen” – fejtette ki a lapnak. Domokos László úgy véli: a mostani kegyelmi helyzetben a lakosság, a családok válságállóságát is lehetne növelni, megteremtve a lehetőséget, hogy minden háztartás háromhavi tartalékkal rendelkezzen. „Ez készíti fel a társadalmat arra, hogy ha tényleg jön egy lassulás, és ennek keretében Magyarország nagyobbat zökkenne, a családok is képesek legyenek alkalmazkodni” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy erre konkrétan milyen megoldást javasol, az ÁSZ elnöke kifejtette: „a kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem követlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak”. Így a háztartások 5-10 ezer forintonként össze tudnak tenni egy megfelelő megtakarítási állományt.

Természetesen nem lehet kötelezővé tenni a számlanyitást. De az állam ösztönzőket adhatna arra, hogy az emberek zöme ezt a megoldást válassza – mondta.

Azt is hozzátette második lehetséges lépésként, hogy itt az ideje a kamatadó eltörlésének. „Nagyon rossz üzenet az embereket úgy ösztönözni megtakarításra, hogy a hozam egy részét elvesszük tőlük” – vélekedett.

A számvevőszék elnöke azt is hozzátette, hogy a javaslata egyértelműen a rövid távú likviditási problémák kezelésére, a sérülékenymentes családi pénzügyi környezet megteremtésére irányul.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos