HU Language HU
Emelkednek a külföldi tőzsdék amíg mi ünneplünk
augusztus 20, 2019 0

Miközben a hazai befektetők pihenhetnek, a külföldi részvénypiacokon nem áll meg az élet. Az amerikai tőzsdéken jelentősebb emelkedés volt hétfőn és Európában sem indul rosszul a nap kedden. A recessziós félelmek most éppen enyhülnek és a kereskedelmi háború felől is biztató jelek érkeztek.

Mi történt hétfőn a tőzsdéken?

Miközben a budapesti tőzsdén az államalapítás ünnepe miatt szünetel a kereskedés, a külföldi részvénypiacokon egy kisebb felpattanás jött hétfőn. A recessziós félelmek némileg enyhültek és a kereskedelmi háborúval kapcsolatban bíztató jelnek vették a befektetők, hogy az Egyesült Államok további 90 nap haladékot ad a Huawei-nek arra, hogy az amerikai vállalatokkal üzleteljen. A recessziós félelmekre reagálva Donald Trump azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy az amerikai gazdaság jól teljesít, a fogyasztók gazdagok, jelentős adócsökkentés volt, ezért most „tele vannak pénzzel”.

Az irányadó amerikai indexek mind 1 százalék feletti pluszokkal zártak hétfőn, a Dow 250 pontot erősödött, ami 1 százalékos emelkedésnek felel meg, az S&P 500 1,2 százalékkal, a Nasdaq 1,4 százalékkal menetelt felfelé.

Hogy indult a keddi kereskedés?

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgások voltak ma reggel, miközben a kínai Shanghai Composite és a hongkongi Hang Seng 0,1 százalékot esett, addig a japán Nikkei 0,6 százalékkal menetelt felfelé. A kínai tőzsde annak ellenére esett, hogy a jegybank újabb gazdaságélénkítő lépést vezetett be a hétvégén, ami a vállalatok hitelköltségeit hivatott csökkenteni.

Az európai tőzsdék kis elmozdulásokkal nyitottak ma reggel, az átfogó európai index, a Stoxx 600 alig mozdult a tegnapi záróértékéről. Jól teljesít ma az élelmiszerszektor, gyengélkednek viszont a nyersanyagipari cégek. A DAX, a CAC-40 és az FTSE-100 0,1-0,2 százalékot emelkedett, az olasz index viszont esik.

Emelkednek a külföldi tőzsdék amíg mi ünneplünk

Mire figyeljünk ma?

Kedden makrodatok tekintetében nem lesz túl izgalmas a nap, az Eurostat publikálja az egyetlen említésre érdemes adatot, bár az építőipar júniusi statisztikája várhatóan nem rengeti majd meg a piacokat. A nemzetközi piacon elsősorban a Fed kétnapos konferenciájára figyelhetnek majd a befektetők a hét második felében, főleg úgy, hogy most izgalmasnak ígérkezik a következő néhány hónap jegybanki szempontból.

Az olasz belpolitikai helyzet a fókuszban lehet, Olaszországban bizalmatlansági szavazás jön, és érdekesek lehetnek a Brexittel kapcsolatos fejlemények is, ugyanis ma találkozik Párizsban Boris Johnson és Emmanuel Macron.

Emelkednek a külföldi tőzsdék amíg mi ünneplünk