HU Language HU
május 20, 2019 0

Az európai tőzsdék lejjebb kerültek hétfőn, a hangulatra továbbra is a kereskedelmi háborús aggodalmak vetettek árnyékot, miután hírügynökségi értesülések szerint a Google felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei-jel. Az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek ma, különösen rosszul teljesítenek a chipgyártók részvényei. A negatív részvénypiaci hangulatban a magyar tőzsde mérsékelt eséssel zárta a hét első napját.

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde 2019.05.20 17:15

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 247 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek a stagnáló Magyar Telekom kivételével estek. A Magyar Telekom a pénteki záróértékén, 424 forinton zárt, a Richter 0,3 százalékos esés után 5015 forinton fejezte be a hétfői kereskedést, míg a Mol 0,4 százalékkal került lejjebb, az olajcég részvényei 3136 forinton búcsúztak a hét első napjától. Az blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben, a bankpapír 1,4 százalékos esés után 12 010 forinton zárt.

Mérsékelt mínuszban jár a BUX 2019.05.20 16:25

Míg az irányadó európai részvénypiacok a fokozódó kereskedelmi háborús aggodalmak és a Huawei-re kivetett szankciók nyomán lejjebb kerültek ma, addig a magyar tőzsde csupán mérsékelt mínuszban jár a hétfői piaczárás felé közeledve, a BUX 5,6 milliárd forintos forgalom és 168 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül egyedül a Mol képes emelkedni, míg a BUX komponensei közül az OTP és a Waberer’s részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Létszámleépítés jöhet a Fordnál 2019.05.20 15:56

A Ford globálisan 7 000 fős létszámleépítést tervez, amit a MarketWatch információi szerint augusztus végéig hajtana végre, ami az autógyártó munkavállalóinak 10 százalékát érintheti. A kiszivárgott email szerint mindez nagyjából 600 millió dolláros megtakarítást jelent a Fordnak évente, és a cég szerint a lépés közel 20 százalékkal csökkenti a Ford menedzsment-struktúráját. A Ford árfolyama 0,4 százalékkal került ma lejjebb, míg a társaság árfolyama idén 34 százalékkal került feljebb.

Eséssel indul a hétfői kereskedés a tengerentúli tőzsdéken 2019.05.20 15:35

Múlt héten Donald Trump kereskedelmi feketelistára tette a Huawei-t, ami azt jelenti, hogy az amerikai vállalatoknak a jövőben külön engedélyhez kell folyamodniuk az amerikai kormányzattól ahhoz, hogy termékeket adhassanak el a Huawei-nek, majd ezt követően a világ legelterjedtebb mobil operációs rendszere, az Android fejlesztője, a Google bejelentette, hogy felfüggeszti az együttműködést a vállalattal. Azután, hogy feketelistára került a Huawei, nem csak a Google-től kell megválnia, de a chipgyártók, például az Intel, a Qualcomm, a Xilinx és a Broadcom sem fogja alkatrészekkel és szoftverekkel ellátni a kínai céget – jelen állás szerint. A kereskedelmi háborús aggodalmak és a Huawei-jel kapcsolatos intézkedések együttesen alaposan elrontották a részvénypiacok hangulatát, a Nasdaq 1,3 százalékos esése mellett az S&P500 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,5 százalékot esett a hétfői piacnyitás után.

Aggódnak a befektetők, esnek az európai részvényindexek 2019.05.20 15:26

A tengerentúli piacnyitás felé közeledve tovább esnek az európai tőzsdék, miután a hétvégén a Reuters arról számolt be, hogy a Google több együttműködését is felfüggeszti a Huawei-jel, a Google arra hivatkozva döntött így, hogy Donald Trump elnök csütörtökön rendeletet írt alá az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről. A Reuters hétfői beszámolója szerint a német chipgyártó, az Infineon leállította a szállításait Huawei-nek. Az elmúlt napok kereskedelmi háborús aggodalmai után a Huawei elleni intézkedések tovább rontották a hangulatot, az irányadó európai részvényindexek 0,7-1,7 százalékos mínuszban járnak ma délután.

Lejjebb került a Deutsche Bank árfolyama 2019.05.20 14:14

A New York Times hétvégi beszámolója szerint bár a Deutsche Bank alkalmazottjai 2016-2017-ben jelezték, hogy gyanús aktivitást mutattak a banknál a Donald Trumphoz kötődő személyek és cégek, a vezetők mégsem továbbították a jelzéseiket a szövetségi felügyeletnek. A lap cikke után a Deutsche Bank árfolyama lejjebb került a hétfői kereskedés első felében, az árfolyam 2,8 százalékkal került lejjebb. A New York Times cikkének állításait Donald Trump ma a Twitteren cáfolta.

Egyre nagyobb az esés az európai tőzsdéken 2019.05.20 13:04

Eséssel indult a hét első napja az európai tőzsdéken, a hangulatra a kereskedelmi háborús aggodalmak nyomták rá bélyegüket, miután a hétvégén a Reuters arról számolt be, hogy a Google felfüggeszti több együttműködését a Huawei-jel, a kínai cég ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új veziókhoz. A Reuters szerint a német chipgyártó, az Infineon nem szállít már a Huaweinek. A Google lépését követően a chipgyártó cégek részvényei nagyot estek a nap első felében.

A hétfői kereskedés második felére ráfordulva tovább romlott a hangulat az európai tőzsdéken, a kontinens irányadó részvényindexei 0,8-1,2 százalékos esést mutatnak, míg 1,6 százalékos esésével a leggyengébben az osztrák tőzsde teljesít, miután Ausztriában a múlt héten kirobbant belpolitikai botrány után felbomlott az osztrák kormánykoalíció és hamarosan új választásokra kerül majd sor.

Emelkedik a Nokia és az Ericsson árfolyama 2019.05.20 12:12

A chipgyártó cégek árfolyama nagyot esett hétfőn, miután a hétvégén a Reuters arról számolt be, hogy a Google felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei-jel, ugyanakkor a Nokia és az Ericsson árfolyama emelkedik, miután az európai hálózati eszközgyártók profitálhatnak a Huawei pozíciójának romlásából. Az Ericsson árfolyama 1,7 százalékot emelkedett ma, míg a Nokia árfolyama 2,8 százalékkal került feljebb.

Nagyot estek a chipgyártó cégek részvényei 2019.05.20 11:54

A hétvégén a Reuters arról számolt be, hogy a Google felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei-jel, utóbbi ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új veziókhoz, az értesülés szerint a Google ezentúl csak a nyílt forráskódú fejlesztéseit osztaná meg a céggel, és a jogosultságok elvesztése a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a készülékekről elérhetetlenné válhat a Gmail, vagy a Play áruház alkalmazás. Az amerikai cég arra hivatkozva döntött így, hogy Donald Trump elnök csütörtökön rendeletet írt alá az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről.

A hírügynökségi értesülést követően lejjebb kerültek a chipgyártó cégek részvényei a hétfői kereskedés első felében, az Infineon árfolyama 4,7 százalékkal került lejjebb, miután a német chipgyártó a Reuters szerint felfüggesztette a szállításait a Huaweinek. A többi chipgyártó cég részvénye is lejjebb került ma, az STMicroelectronics árfolyama 7 százalékot esett, míg az AMS részvényei 8,7 százalékot zuhantak ma.

Gyorsjelentés után került lejjebb a Ryanair árfolyama 2019.05.20 11:14

Hétfőn tette közzé a 2019-es pénzügyi évére vonatkozó beszámolóját a Ryanair, a légitársaság 7 százalékkal több, összesen 139 millió utast szállított tavaly, az átlagos jegyárak csökkenése és az üzemanyag nélkül vett költségek emelkedése nyomán a cég profitja összességében 1,02 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 1,45 milliárd eurós eredményhez képest. A menedzsment a 2020 márciusban végződő pénzügyi évben azzal számol, hogy 139-ről 153 millióra emelkedik az utasforgalom, azonban a menedzsment szerint az utasforgalom emelkedése ellenére a profit nem bővül majd érdemben, a menedzsment várakozásai szerint az adózott eredmény 750-950 millió euró között alakulhat. A Ryanair számai és a cég előrejelzései után az európai légitársaságok részvényei gyengélkednek hétfőn, a Lufthansa 1,2 százalékos esése mellett az Air France-KLM árfolyama 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a Ryanair árfolyama 4,7 százalékot esett.

Esik az osztrák tőzsde 2019.05.20 10:47

A magyar tőzsde emelkedik, a BUX 0,7 százalékkal került feljebb, a lengyel tőzsde stagnál, míg az osztrák részvényindex 0,8 százalékos esésével alulteljesítő hétfőn, miután az Ausztriában kirobbant politikai botrány után hamarosan előrehozott választásokat tartanak majd. A botrány a Der Spiegel hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung egy titokban készített videofelvétele után robbant ki, miután választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

A beszámoló szerint Strache 2017-ben Ibizán egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, aki 250 millió eurót kívánt Ausztriában befektetni. Szóba került, hogy az orosz befektető a pénzből meghatározó befolyást szerezhetne a Kronen Zeitung című lapban, és a választási kampányban az FPÖ szolgálatába állíthatná. Heinz-Christian Strache jelezte, hogy ha pártja kormányra kerül, állami megbízásokkal hálálná meg a segítséget, míg Strache azt is kifejtette, hogy orosz partnerének alapítania kellene egy vállalkozást, amely megkaphatná mindazokat az állami megbízásokat, amelyeket korábban a Strabag építőipari nagyvállalat szerzett meg.

Szombaton Heinz-Christian Strache felajánlotta lemondását szombaton az alkancellári és a pártvezetői tisztségéről is, amit Sebastian Kurz kancellár elfogadott. Majd az osztrák kancellár szombat esti sajtótájékoztatóján bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta. A botrányban nevesített Strabag árfolyama 0,5 százalékkal került ma feljebb, míg a bécsi börze 0,8 százalékkal került lejjebb hétfőn.

Lejjebb került az ANY Biztonsági Nyomda árfolyama a gyorsjelentés után 2019.05.20 09:37

Pénteken publikálta első negyedéves számait az ANY Biztonsági Nyomda, a társaság nettó árbevétele 3,5 százalékkal 7,440 milliárd forintra csökkent az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, ez leginkább a biztonsági termékek és megoldások szegmens számlájára írható, amelyből 11 százalékkal alacsonyabb bevételre tett szert a cég, mint a bázisidőszakban. A változást főként az előző év első negyedévében teljesített biztonsági elemekkel ellátott parlamenti választási nyomtatványok árbevételének kiesése okozta. A társaság nettó eredménye 0,9 százalékkal 315 millió forintra csökkent. A menedzsment továbbra is optimista, a társaság vezérigazgatója szerint a belföldi árbevétel a kutatási fejlesztési tevékenység és az elmúlt időszakban végrehajtott hatékonyságot és minőséget növelő beruházásainknak köszönhetően stabil, Zsámboki Gábor szerint a további növekedéshez szükséges kapacitásbővítést segíti az új nyomdaépület felépítése, amely a terveknek megfelelően halad. Az ANY Nyomda árfolyama 1,5 százalékkal került lejjebb a hétfői piacnyitás után.

Emelkedéssel indul a hétfői kereskedés a magyar tőzsdén 2019.05.20 09:03

Emelkedéssel indul a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX 68 pontos plusz mellett 0,2 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. Az OTP 0,3 százalékos esése mellett a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a Mol mindemellett 0,7 százalékkal került feljebb, a Richter árfolyama pedig 0,6 százalékot erősödött.

Egyre többen utaznak a Ryanairrel, mégis összeesett a profit 2019.05.20 08:56

Négy éve nem látott alacsony szintre esett a Ryanair profitja, ráadásul a a menedzsment az idei profittal kapcsolatban sem túl optimista.

tovább a cikkhez…

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék 2019.05.20 08:31

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

A pénteki piacnyitást követő esést ledolgozva előző napi záróértékeik fölé kapaszkodtak vissza az amerikai részvényindexek, majd a zárás felé közeledve ismét lefordultak a tengerentúli tőzsdék, miután a befektetőket továbbra is az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa aggasztotta, nem sokkal a zárás előtt a CNBC úgy értesült, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat egyelőre felfüggesztik azok után, hogy az USA további büntetőintézkedéseket léptetett életbe a Huawei ellen. A Dow végül 99 pontos esés után 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,6 százalékot esett, míg a Nasdaq 1 százalékos eséssel zárta a pénteki kereskedést.

Eséssel zárta a pénteki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 410 pontos mínusz mellett 1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a napot. Az OTP 0,4 százalékkal került lejjebb, a bankpapír 12 180 forinton zárt, a Mol 2,2 százalékos esés után 3150 forinton búcsúzott a hét utolsó napjától. A Richter 0,7 százalékos esést követően 5030 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került lejjebb, a telekomcég részvényei 424 forinton fejezték be a pénteki kereskedést.

A pénteki piaczárás után tette közzé beszámolóját az ANY Biztonsági Nyomda, a társaság nettó árbevétele 3,5 százalékkal 7,440 milliárd forintra csökkent az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, ez leginkább a biztonsági termékek és megoldások szegmens számlájára írható, amelyből 11 százalékkal alacsonyabb bevételre tett szert a cég, mint a bázisidőszakban. A változást főként az előző év első negyedévében teljesített biztonsági elemekkel ellátott parlamenti választási nyomtatványok árbevételének kiesése okozta. A társaság nettó eredménye 0,9 százalékkal 315 millió forintra csökkent.

Mik az előjelek mára?

Ázsiában az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborújával kapcsolatos félelmek vetettek árnyékot a tőzsdékre, miután hírügynökségi értesülések szerint a Google felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei óriásvállalattal, utóbbi ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új veziókhoz, az amerikai cég arra hivatkozva döntött így, hogy Donald Trump elnök csütörtökön rendeletet írt alá az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről. A Nikkei 0,3 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 1 százalékot esett. Ázsia más részein nem volt egyértelmű az irány a hét első napján, a dél-koreai Kospi stagnál, míg a szingapúri tőzsde zárva tartott. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt emelkedést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 4 pontos esése iránykeresést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hét első napján nem érkezik majd kiemelt makroadat vagy vállalati gyorsjelentés, ezért a piaci szereplők továbbra is az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírfolyamra fókuszálnak majd, miután a hétvégén megjelent hírügynökségi beszámolók szerint az amerikai elnök által a múlt héten aláírt, az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről szóló rendelet után a Google úgy döntött, hogy több együttműködését felfüggeszti a kínai Huawei-jel óriásvállalattal, utóbbi ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új veziókhoz.

Mire érdemes ma figyelni?

A hét első napján nem érkezik kiemelt hazai makroadat, hétfőn az első negyedéves japán GDP-adatot leszámítva az euro-zónából nem érkezik majd kiemelt gazdasági statisztika.

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék

Hétfőn nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék

Csökkent a Nyomda bevétele és nyeresége az első negyedévben 2019.05.20 06:10

Csökkent az első negyedévben az ANY Biztonsági Nyomda bevétele és nyeresége, leginkább a biztonsági termékek és megoldások termékszegmens bevételének visszaesése miatt. Az export bevétel egyre nagyobb súlyt képvisel, már az összbevétel több mint 35 százalékát teszi ki.

tovább a cikkhez…