HU Language HU
Hatalmas csúszásban az épülő lakások: van, aki már három éve várja az átadást
augusztus 20, 2019 0

A KSH adatai alapján 2019 első félévében 6472 új lakást adtak át, melyek között saját célra épített családi házak és értékesítésre szánt többlakásos társasházak is voltak. Az értékesítési céllal épülő projektek több, mint felében azonban csúszik a tervezett átadás, melynek mértéke egyes projekteknél több év is lehet. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján azt néztük meg, hogy a Budapesten értékesítési céllal épített projektek átlagosan hány negyedévet csúsznak és van-e összefüggés a csúszás mértéke és a projekt nagysága között.

Az építkezéseket mind a családi házaknál, mind a társasházaknál nehezíti a munkaerőhiány, ami az egyik legfőbb oka a tervezett átadások csúszásának. A Budapesti Lakáspiaci Riport összesen 335 fővárosi projektben vizsgálta meg, hogy mekkora csúszásra kellett a vásárlóknak számítani az egyes építkezések során.

Ahogy a lenti térképen látszik, a projektek kevesebb, mint felében sikerül csak a tervezett határidőre elkészíteni a munkálatokat, vagyis a vásárlók többségének valamekkora késésre biztosan számítaniuk kell. Ebben az esetben sem mindegy azonban, hogy pár hétről, néhány hónapról, vagy akár évekről van szó.

Hatalmas csúszásban az épülő lakások: van, aki már három éve várja az átadást

Míg a projektek 43 százalékra időre elkészül, ugyanennyi projektben 3-12 hónappal csúszik az átadás. A maradék 14 százaléknyi fejlesztésben pedig egy évnél is többet kell várniuk a leendő lakóknak, sőt 100-ból egy projektben 3 évnél is többet csúszott az átadás. Az ilyen esetekben már fennáll a veszélye annak, hogy a fejlesztő nem is tudja befejezni az építkezést.

A nagyobb projekteknél biztosabb az átadás?

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy nagyobb, többszáz lakásos társasházak építésébe főként tapasztaltabb, tőkeerősebb beruházók fognak csak bele, így ott kisebb a csúszás veszélye. A számok azonban mást mutatnak, lényegében nincs összefüggés az átadásban bekövetkezett csúszás és a projekt mérete között. Volt példa arra, hogy egy 200 lakásos társasházat a várható befejezés után több mint két évvel adtak csak át, de arra is szép számmal látunk példát, hogy a piacon ismeretlen fejlesztő időre befejezze a projektet.

Bár a legismertebb fejlesztők projektjeinél is gyakoriak a csúszások, ezek legtöbb esetben egy évnél rövidebb időtartamot tesznek ki, jóllehet ha már a költözésre készülünk, ez is sok problémát okozhat.

Hatalmas csúszásban az épülő lakások: van, aki már három éve várja az átadást

Részletekért kattints ide!

Mit tegyünk ha csúszik az átadás?

Arról, hogy egy beruházó nem fogja tudni időben befejezni a projektjét sokszor már előre számos jel árulkodik. Új lakás vásárlása előtt természetesen mindenképpen igyekezzünk leinformálni a fejlesztőt: van-e már építési tapasztalata, mekkora volumenben húzott fel eddig épületeket.

A következő lépés, hogy felkeressük a cég referenciamunkáit, és akár beszélünk az ott lakást vásárlókkal, hogy milyen tapasztalataik voltak a céggel. Érdemes lehet fórumokon is rákeresni a vállalkozóra. Nem csak a cégre, mert a mögötte állók a negatív hírnév eltüntetésére új névbe csomagolhatják tevékenységüket.

Hatalmas csúszásban az épülő lakások: van, aki már három éve várja az átadást

Részletekért kattints ide!

Nem lehet eleget hangsúlyozni a fizetési ütemezés kérdését, nem mindegy ugyanis, hogy milyen fizetési ütemezéssel kell kifizetni az adott lakást. A kisebb fejlesztők jellemzően a szakaszos fizetési módot választják, vagyis a vevőknek a készültségi foknak megfelelően kell teljesíteniük a vételárrészleteket. Ennek megfelelően a használatbavételi engedély megszerzése előtt már a lakás vételárának 80-90 százaléka a fejlesztő számlájára kerül. A nagyobb és ezért tőkeerősebb beruházóknál azonban könnyen lehet, hogy mindössze 20-30 százalékos előleg kifizetése is elegendő, míg a fennmaradó összeget elég a lakás tényleges elkészülte után rendezni. Az ilyen konstrukció tőkeerősebb, ezáltal megbízhatóbb fejlesztőre utal.

Bár magától értetődőnek tűnik, mégis fontos hangsúlyozni, hogy az apró betűs részeket is olvassuk el a szerződésekben mielőtt aláírnánk, ugyanis tartalmazhatnak olyan kitételeket is, melyek szerint például a közműbekötések költsége szintén a vevőket terheli, így jelentősen növelve a lakásvásárlás terheit.

A szakaszos, vagyis készültségi foknak megfelelő fizetés esetén a következő részlet átutalása előtt győződjünk meg arról, hogy az adott projekt tényleg elérte a megadott fázist. Így ugyanis elkerülhetők az olyan helyzetek, mikor a fejlesztő kiszámlázza a szerkezetkész állapot elérését műszaki ellenőr által aláírt igazolás csatolásával, miközben az épületnek még egyes helyeken hiányoznak a külső falai.

Hatalmas csúszásban az épülő lakások: van, aki már három éve várja az átadást

Ettől függetlenül legyenek reális elvárásaink, ha mindenki munkaerőhiányra és megnövekedett kivitelezési időre panaszkodik ne várjuk azt, hogy a mi lakásunk lesz a kivétel, ahol minden időre elkészül. Készítsünk ‘B’ tervet, ha tehetjük ne arra a hónapra időzítsük a meglévő lakásunk eladását, amelyikben az újba leghamarabb beköltözhetünk, hanem legyen pár hónap átfedés. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor tervezzük meg, hol lakhatunk akkor, ha a régi lakásunk már nincs meg, de az újat még nem adták át. Így is igaz viszont, hogy csak megfelelő anyagi hátérrel vágjunk bele a vásárlásba, a hitel és a teljes megtakarításunk ne menjen rá teljes egészében a kinézett lakás megvételére.

2019.07.31 09:01 Hatalmas az optimizmus: előremenekül a lakáspiac
2019.08.02 11:10 Lakások tízezrei várnak átadásra: engedély van, mégsem készülnek el