HU Language HU
május 24, 2019 0

Egymás után szakítják meg a kapcsolatot a beszállítók a Huaweijel, ami nem csak a kínai távközlési cégnek rossz, de miután a világ legnagyobb hálózati eszközgyártójáról és második legnagyobb okostelefon-gyártójáról van szó, amely az elmúlt években látványos növekedést produkált, a beszállítók is elesnek egy jó ügyféltől. Megnéztük, hogy hogy reagáltak a részvényárfolyamok az elmúlt napok eseményeire.

Felpörögtek az elmúlt hetekben a Huawei körül az események. Azután, hogy az amerikai kormányzat évek óta hangoztatja a Huawei-eszközök biztonságával kapcsolatos kétségeit, a múlt héten „kereskedelmi feketelistára” helyezte a Huaweit. Ami azért nagy csapás, mert elvághatja a vállalatot kulcsfontosságú alkatrészektől. Ezt követően a hétvégén a Google bejelentette, hogy egyes együttműködéseket megszüntet a céggel és nem csak az internetes óriás cselekedett így. Először csak amerikai beszállítók, főleg a chipgyártók csatlakoztak hozzá, majd japán partnerek is, mint a Panasonic, vagy az ARM.

Mit csinálnak a beszállítók részvényei?

A Huawei nincs tőzsdén, de azért a beszállítókon keresztül tudnak reagálni a befektetők az eseményekre. Összeszedtük, hogy merre mozdultak a Huawei legnagyobb partnereinek részvényárfolyama az elmúlt napokban. Voltak azért jelentős esések, de eddig jellemzően mérsékelt mínuszokat látni, a teljes évet tekintve a többségük pedig még így is nagy pluszban van.

A Huawei amerikai beszállítói közül a Qualcomm részvényeit ütötték meg a legnagyobb mértékben a héten, a vállalat modemekkel és chipekkel látja el a Huaweit. Az árfolyam 15 százalékot zuhant a pénteki záróértékéhez képest, ebben azonban csak kisebb szerepe volt a kínai távközlési óriással kapcsolatos eseményeknek, a napokban ugyanis egy ettől független negatív döntés érte a vállalatot. Egy bíróság az amerikai kereskedelmi bizottság javára döntött egy perben és kimondta, hogy a Qualcomm megsértette a trösztellenes törvényt.

A nagy amerikai chipgyártók, amelyekről már lehet tudni, hogy felfüggesztik az együttműködést a Huaweijel, amennyiben a helyzet nem változik, szintén szemmel látható esést szenvedtek el az elmúlt napokban. A Broadcom és az ST Microelectronics 6-7 százalékos esést könyvelt el.

Az osztrák AMS árfolyama is több mint 10 százalékot zuhant, pedig hétfőn még azt állította, hogy nem függesztette fel a szállításokat a Huawei felé. Egyébként is viszonylag kis súlya van a kínai távközlési óriásnak a cég bevételeiben, a Bloomberg adatai szerint mindössze a teljes bevétel 3,7 százalékát adja.

Itt vannak a Huawei-botrány eddigi legnagyobb vesztesei

A kijelzőgyártók részvényeit nem viselték meg különösebben a Huawei körüli események, a Tianma és a hajtogatható Mate X hajlékony OLED-kijelzőjét gyártó BOE Technologies árfolyama több mint 5 százalékot emelkedett a héten.

Az idei évet tekintve azonban nincs okuk panaszra a Huawei beszállítói többségének, ami az árfolyamok alakulását illeti. Annak ellenére, hogy a kereskedelmi háború árnyékában nem teljesen felhőtlenek a Huawei kilátásai, több ország is kitiltotta az 5G hálózatának fejlesztéséből és Amerika folyamatosan támadja a céget, biztonsági kockázatot emlegetve, a Huawei a világ legnagyobb hálózati eszközgyártója és a második legnagyobb okostelefon-gyártója lett, 100 milliárd dollár feletti éves bevétellel. Tavaly 20 százalékkal nőtt a bevétele, az okostelefonokat is magában foglaló fogyasztói cikkek divízió bevétele pedig 45 százalékkal ugrott meg. Az első negyedévben a Huawei okostelefon-eladásai több mint 50 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi szinthez képest.

A Huawei beszállítói közül az év eleje óta valósággal szárnyalt az AMS, több mint 60 százalékot emelkedett, a Luxshare 50 százalék feletti emelkedést produkált. Az Intel, amely a Huawei laptopjait látja el chipekkel, esett, akárcsak a Panasonic, amely szintén csatlakozott az üzleti kapcsolatokat megszakítók táborához.

Itt vannak a Huawei-botrány eddigi legnagyobb vesztesei

Vége a Huaweinek?

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy a döntésnek milyen hatása lesz a kínai távközlési óriásra, de vannak olyan vélemények, miszerint a globális beszállítói lánc miatt a Huawei nem élhet túl az amerikai partnerei nélkül. A jó hír az, hogy a Huawei saját bevallása szerint elég készletet halmozott fel chipekből és alkatrészekből ahhoz, hogy legalább három hónapig még biztosítsa a működését.

És a vállalatot nem érte teljesen felkészületlenül a lépés. Az amerikai kormányzat már egy ideje kritizálta a kínai távközlési óriást és biztonsági kockázatnak minősítette, amióta pedig a kínai-amerikai kereskedelmi háború súlyosabbra fordult, felerősödött a veszélye, hogy a Huawei sem ússza meg szankciók nélkül. A vállalat felkészült egy vészhelyzeti tervvel, saját fejlesztésekkel arra az esetre, ha el lenne tiltva az Android használatától. Kínában már néhány termékében ki is próbálta a saját fejlesztéseit, saját operációs rendszert fejlesztett például a lakossági fogyasztási cikkeihez és a kritikus alkatrészekből elkezdte a saját termékeit megépíteni, például saját chip technológiát fejleszteni, felkészülve minden eshetőségre.

A vállalat mindenesetre optimista, a cégvezérek szerint nem fogják tudni megtörni, sőt, Ren Zhengfei, a Huawei alapítója szerint az Egyesült Államok alulbecsli a vállalat képességeit.

A címlapkép forrása: Ramon Costa/SOPA Images/LightRocket via Getty Images