HU Language HU
június 5, 2019 0

Ezermilliárdok a családoknak, belengetett további állami béremelés, plusz 1,5 havi juttatás az állami egészségügyi intézményeknek, több pénz a nyugdíjasoknak – csak néhány példa, hogy mely területeken várható plusz kiadás a 2020-as költségvetésben. Részletesen elemezzük a jövő évi büdzsé bevételi és kiadási tételeit.

A családok támogatása jövőre 224 milliárd forinttal lehet magasabb, mint idén, a vállalkozások pedig összességében 500 milliárd forinttal járhatnak jobban 2020-ban – derült ki Varga Mihály szavaiból a költségvetés bemutatásakor. A Portfolio a szokásoknak megfelelően mélyebbre ásott, hogy lássuk, mely területek járnak a legjobban jövőre és melyek a legkevésbé.

A deficitről és a költségvetési alapfolyamatokról külön elemzést írtunk:

2019.06.05 05:07 Szép csendben új csodafegyvereken dolgozik a kormány

Mennyi jut a főbb célokra

A központi alrendszer mérlegére vonatkozó részletes kiadási és bevételi számokból kiolvasható, hogy mely területeken lehet nagyobb hangsúlyeltolódás 2020-ban. A központi költségvetés kiadásai összességében 5,8%-kal lehetnek magasabbak az ideinél. Ebből látványosan kilóg a lakásépítési támogatások 22,4%-os emelkedési üteme, ami nem meglepő a kormány új családvédelmi intézkedéseinek fényében (ezekről még részletesen írunk a későbbiekben). Látványos, hogy a költségvetési szervek kiadásai visszafogott ütemben növekednek és az uniós programok kiadásai 1955 milliárd forintról 1700 milliárd forint alá csökkennek.

Kiemelkedő kiadásnövelés a Pénzügyminisztérium által korábban jelzett tartalékbővítés: az Országvédelmi Alap összege az ideinek a hatszorosa lesz például. Emellett érzékelhetően emelkednek az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is, közel 100 milliárd forint a növekmény.

A közmunkaprogram várható visszaszorulásával párhuzamosan a kormány is kisebb összeget szán erre a célra: jövőre 140 milliárd forintot költhet az idei 180 milliárd forint után.

Nagy nyertes továbbá a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Innovációs Alap, melynek keretősszege 75%-kal lett magasabb.

Érzékelhető forrásbővülés történik az egészségügy területén is. Az Egészségbiztosítási Alap ugyanis 10,2%-kal több forrásból gazdálkodhat jövőre, ezen belül a kórházak szempontjából fontos gyógyító megelőző ellátás előirányzat 12,2%-kal, 155 milliárd forinttal lesz magasabb. Vagyis a kórházak jövőre 1,5 havi plusz juttatással kalkulálhatnak. A gyógyszerkassza (bruttó) összege 8,5%-kal 393 milliárd forintra emelkedik.

Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája. Részletek itt:

Megvannak a 2020-as költségvetés igazi nyertesei

A nyugellátásokkal kapcsolatos kiadások eközben 3,9%-kal növekedhetnek. A nyugdíjasokat érintő jövő évi változásokról külön cikkben írtunk:

2019.06.04 16:35 A kormány bemutatta, mit kapnak a nyugdíjasok 2020-ban

Ezermilliárdok a családoknak

A különböző kiadási célok közül külön érdemes kiemelni a családok támogatásával kapcsolatos előirányzatokat. A Pénzügyminisztérium erre vonatkozóan egy részletes táblázatot szerepeltetett a költségvetési törvényjavaslatból, amiből kiderül, hogy a kormány jövőre 2227 milliárd forintot költ a családpolitikai célú kiadásokra, kedvezményekre (ebbe beletartozik a családi pótlék, az önkormányzatok már eddig is ismert támogatása, stb.). Ezek közül kiemelünk néhány, leginkább új elemet:

 • Nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására 10,5 milliárd forint mehet el.
 • A babaváró támogatás kamattámogatása 20,1 milliárd forintba kerülhet, a babaváró támogatás tartozások elengedése 2,19 milliárd forint lehet, míg a babaváró támogatás banki költségtérítése 3,9 milliárd forint.
 • A falucsi CSOK kerete 60 milliárd forintot érheti el 2020-ban.
 • A kamattámogatott hitel kiterjesztése 11,2 milliárd forintos kiadást jelent.
 • A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentése 16,5 milliárd forintba kerül.
 • A Nől 40 program jövő évi kiadási vonzata már 285 milliárd forintot érhet el.
 • A négygyermekes anyák szja-mentessége 22 milliárd forintba kerülhet.
 • Az illetékmentes öröklés 37 milliárd forintot tesz ki.

Lesznek itt beruházások

A kormány az eddigieknek megfelelően folytatja a már megkezdett nagyobb állami beruházási programokat. Ilyen az Egészséges Budapest Program, amire jövőre 35 milliárd forint jut, folytatódik a Magyar Falu Program, a kistelepülések megközelíthetőségének javítását célzó program, fennmarad a Modern Városok Program, a közúti és vasúthálózati infrastruktúra fejlesztését célzó programokat is betervezte a kormány.

A felhalmozási költségvetést részletező táblázatból az is kiolvasható, hogy milyen fontosabb beruházási célokra mekkora összeg jut jövőre. Ilyen például:

 • Liget Budapest projekt: 24,8 milliárd forint
 • Paks II. beruházás: 77 milliárd forint
 • Új multifunkcionális sportcsarnok megvalósítása: 35 milliárd forint
 • Teljesen új elem a beruházási tartalék, nem is kis összeggel: 100 milliárd forint
 • Nagyvállalati beruházási támogatások: 15 milliárd forint
 • Budapest-Belgrád vasútvonal: 61,2 milliárd forint
 • Országos Mentőszolgálat beruházásai: 10,1 milliárd forint
 • Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer: 34,8 milliárd forint
 • Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tőkeemelése: 10 milliárd
 • Magyar Közút Zrt. tőkeemelése: 6 milliárd forint
 • Az MFB Zrt. rábízott vagyonába tartozó társaságok tőkeemelése: 10 milliárd forint
 • Hungexpo fejlesztése: 25 milliárd forint

Megvannak a 2020-as költségvetés igazi nyertesei

Lesznek állami béremelések, majd

Az állami béremelésre váróknak is üzen a kormány a költségvetésben. „A költségvetés számszakilag és szabályrendszerében is lehetőséget nyújt további ágazatokban, foglalkoztatotti csoportokban életpályák indítására, folytatására és egyéb bérrendezésekre a 2020. év vonatkozásában. Ezek tekintetében azonban a kormány a későbbiekben hoz döntést a költségvetés biztosította keretek között” – olvasható a dokumentumban.

A jövő évi költségvetésbe az egészségügyi dolgozók többlépcsős béremelésének első eleme van beépítve (amivel az ágazati érdekvédők már most elégedetlenek), emellett „rendelkezésre áll a forrás továbbá a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak illetményének növelésére, a bölcsődei humánerőforrás anyagi elismerésére, az Országgyűlésről szóló törvényben meghatározott képviselői juttatások, illetve köztisztviselői illetmények növelésére, a kormányzati igazgatásról szóló törvény szerinti illetményemelés következő ütemére, valamint az Állami Számvevőszék foglalkoztatottjai illetményének nemzetgazdasági átlagkeresethez kötött növekedésére”.

Ebből lesz pénz

A központi költségvetés egyenlegének javulása arra vezethető vissza, hogy a bevételek várhatóan erőteljesebben növekednek jövőre, mint a kiadások. A központi költségvetés kiadásai 11%-kal lehetnek magasabbak. Ahogyan beszámoltunk, mindhárom fő bevételi forrás (gazdálkodó szervezetek, fogyasztási adók és lakossági befizetések) emelkedhet jövőre.

Az alábbi részletes táblázatban azonban vannak érdekességek első ránézésre:

 • A társasági adó összege 25%-kal 501 milliárd forintra bővül.
 • A bankadóból származó bevétel 22,95-kal 65 milliárd forintra nő.
 • A Kata és kiva népszerűsége tovább növekszik és az ebből származó bevételek 42%-kal, illetve 76%-kal emelkednek.
 • Az áfabevételek 15,8%-kal 5000 milliárd forint közelébe emelkednek, ami mögött újabb gazdaságfehérítő intézkedések állhatnak, ahogyan azt korábbi cikkünkben jeleztük.
 • A biztosítási adóból származó bevétel 45%-kal 98 milliárd forintra növekszik.
 • A turizmusfejlesztési hozzájárulás idei bevétele 15,5 milliárd forintról 35,9 milliárd forintra emelkedik.
 • Az szja-bevételek 10,5%-kal lehetnek magasabbak az ideinél.
 • És látványosan gyarapodnak az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések is, 27%-kal.

Megvannak a 2020-as költségvetés igazi nyertesei

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás