HU Language HU
május 26, 2019 0

A bankoknál és az életbiztosítóknál vezetett számlák mellett a Magyar Államkincstárnál lévő számlák tulajdonosainak is azonosítaniuk kell magukat, amennyiben a MÁK-nál nincsenek meg a jogszabályokban előírt adatok. A problémáról a MÁK tájékoztatja az érintetteket, így aki nem kap értesítést, annak nincs feladata ezzel.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján. Érdemes eljönni!

A bankoknál és az életbiztosítóknál vezetett számlák mellett a Magyar Államkincstárnál vezett számlákra ugyanúgy vonatkozik a 2017. június 26. napján hatályba lépett a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény. Ez a röviden Pmt-nek nevezett törvény előírja a magyarországi pénzügyi intézményeknek, befektetési szolgáltatóknak – köztük a Magyar Államkincstárnak is – hogy legkésőbb 2019. június 26. napjáig rendelkeznie kell valamennyi ügyfeléről a törvényben meghatározott adatokkal, nyilatkozatokkal.

Ahogy a Mák honlapján olvasható közlemény is fogalmaz:

Ezek hiányában 2019. június 27. napjától az adott pénzügyi intézmények, befektetési szolgáltatók nem teljesíthetik az érintett ügyfelek befektetési megbízásait, rendelkezéseit.

Nem tudjuk, pontosan mennyi számlát (közvetlenül a MÁK-nál vezetett lakossági és vállalati értékpapírszámlát, babakötvényes Start-számlát) vezet az Államkincstár, hogy hány ügyfél érintett adategyeztetésben és hogy milyen arányban végezték el mindeddig az érintett ügyfelek körében az azonosítást, ugyanis megkeresésünkre az Államkincstár nem válaszolt cikkünk megjelenéséig.

A fenti törvény előírásainak megfelelően a kincstárnak rendelkeznie kell a természetes személy ügyfelek:

  • a törvényben előírt személyes adataival,
  • a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával,
  • az ügyfelek kiemelt közszereplői nyilatkozatával.

A jogi személy/jogi személyiséggel nem rendelkező ügyfelek esetében a kincstárnak új adatokat kell rögzítenie, ezért szükséges:

  • a törvényben előírt adatok rögzítése,
  • a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzése,
  • szükség esetén a tényleges tulajdonosokra vonatkozó kiemelt közszereplői nyilatkozat beszerzése (csak abban az esetben kell kitölteni, ha valamely tényleges tulajdonos kiemelt közszereplőnek minősül).
  • A kincstár a honlpján szereplő tájékoztatás szerint az értékpapír kereskedési rendszerében nyilvántartott ügyféladatok alapján, külön értesíti az adatszolgáltatásban érintett ügyfeleit.

Az érintett ügyfelek a szükséges nyilatkozatokat és okmánymásolatokat postai úton megküldhetik a számlavezető állampénztári irodájuknak címezve, vagy személyesen leadhatják a kincstár bármely állampapír- forgalmazó ügyfélszolgálatán.

A postai úton megküldött okmányról készített másolatot a kincstár abban az esetben fogadja el, ha az okmánymásolat megfelelő minőségű, az ügyféladatok jól láthatók, az ügyfél a másolatot aláírásával ellátta, s ez alapján az ügyfél egyértelműen beazonosítható a korábbi ügyfél-azonosításon (adategyeztetésen) már átesett személlyel.

A tájékoztatásban kiemelik: az adategyeztetésben érintett ügyfelek, akik a felhívásnak nem tesznek eleget, június 27-től nem rendelkezhetnek az értékpapír nyilvántartási-számla felett elektronikus forgalmazási csatornán (WebKincstáron / MobilKincstáron / TeleKincstár) keresztül, az adategyeztetés, illetve a nyilatkozat megtételének napjáig.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján. Érdemes eljönni!

A címlapkép forrása: Getty Images/ Ullstein bild