HU Language HU
Világméretű összeomlásra készül a magyar kormány?
május 4, 2019 0

A Pénzügyminisztérium is készül a globális lassulásra, legalábbis ez olvasható ki a konvergenciaprogram „Baljós árnyak a világgazdasági konjunktúra felett” című keretes írásából. Egyre több a növekedési kockázat, egyes indikátorok recessziót jeleznek, és amikor legutóbb háromszorozódott az S&P 500 index, akkor jött az 1929-33-as válság.

„A világgazdaság 2017-es kiemelkedő növekedését követően tavaly, főként a második félévtől egyre több jel utalt arra, hogy a jelenlegi, a magyar gazdaság számára is kedvező kiviteli lehetőségeket teremtő konjunktúraciklus véget érhet” – vezeti fel a konvergenciaprogram világgazdasági kockázatokkal foglalkozó részét a Pénzügyminisztérium.

Bár a közgazdaságtan továbbra is adós olyan módszerek kidolgozásával, amelyekkel megbízhatóan előrejelezhetők a megtorpanások, a válságok várható bekövetkezésének ideje, mindazonáltal több mutató olyan tartományba került, amelyeket a múltban számottevően lassuló konjunktúra vagy visszaesés követett.

Egyrészt annak ellenére, hogy a nyolcvanas évektől meghosszabbodtak a fellendülési periódusok, pár hónapon belül a jelenlegi minden idők leghosszabb növekedési periódusává válik az USA-ban, amely a piacgazdaság ciklikusságából adódóan az idő előrehaladtával egyre nagyobb esélyt teremt egy korrekciónak.

Világméretű összeomlásra készül a magyar kormány?

Másrészt a tőzsdék 2008-as visszaesést követő szárnyalása is egyre inkább rekordméretűvé válik:

az S&P 500 index értéke a pénzügyi válság óta megháromszorozódott, amelyhez hasonló mértékű, nagyobb korrekció nélküli növekedés mindezidáig csak az 1929-33-as összeomlást megelőző időszakban volt tapasztalható.

Harmadrészt egyre csökken a rövid és hosszú távú értékpapírok prémiuma közötti differencia, ami rövidtávon negatív folyamatokat eredményező kockázatok magas bekövetkezési valószínűségére utal.

Az elmúlt négy évtizedben a recessziókat megelőzően negatív tartományba került ezen két mutató különbsége és a legfrissebb adatok alapján ismét hasonló helyzethez közelít

– írja a konvergenciaprogram.

Világméretű összeomlásra készül a magyar kormány?

Negyedrészt figyelmeztető, hogy a konjunktúra-kilátásokra érzékeny globális autópiac – főként a kínai és európai újautóregisztrációk csökkenésének betudhatóan – két éve stagnál. Előretekintve a bizonytalan kilátások miatt továbbra is visszafogottan alakulhat a gépjárművek iránti kereslet. Ezt a várakozást erősíti, hogy a világgazdaság alakulását hosszabb ideje övező kockázati tényezők közül egyik sem oldódott meg – fejtegetik.

A Pénzügyminisztérium szerint továbbra is bizonytalansági tényező a globális kereskedelem motorjaként számon tartott kínai gazdaság lassulása, amit az USA-val vívott kereskedelmi háború elhúzódása is fokozhat. Mindemellett az USA protekcionista kereskedelempolitikája Európát is célba veheti. Ezen kívül – közel három éve – kérdéses a britek Európai Unióból való távozásának időpontja és módja is. E tényezők a kereslet visszaszorulását, a befektetések elhalasztását eredményezhetik, amely önmagát erősítő folyamatként fékezheti a világgazdaság teljesítményét. Bár a várakozások szerint minimális a valószínűsége egy, a 2008-as válsághoz hasonló megtorpanásnak, ugyanakkor magas a kockázata annak, hogy a korábbi évekhez képest tartósan alacsonyabb ütemű növekedési periódus köszönt be kereskedelmi partnereinknél, amely szűkítené a magyar gazdaság mozgásterét is.

A konvergenciaprogramról szóló cikkeink:

2019.05.03 09:08 Varga Mihály: nincs napirenden az euróbevezetés
2019.05.03 06:22 Listába szedtük, mire is készül valójában a kormány
2019.05.03 05:12 Kiderült a friss tervekből: 4 év múlva teljesülhet Orbán Viktor egyik legfontosabb álma