HU Language HU
május 27, 2019 0

A Kiskunsági Nemzeti Park törekvéseit, az élőhelyek és azok bemutatásának fejlesztését a Széchenyi 2020 program 15 projekt keretében mintegy 3,3 milliárd forintnyi forrással támogatja – jelezte a magyar nemzeti parkok hete alkalmából szombaton Lakitelek-Tőserdőn szervezett rendezvényen Ugró Sándor.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta: a forrásnak köszönhetően végezték el a tiszaalpári Nagy-tó mederrekonstrukcióját, amelyhez bemutatási funkció is társul, a fülöpházi Naprózsa Ház és a bugaci fogadótér, de megújul a Kolon-tavi Fürkésző és a Kurgán Természetvédelmi Bemutatóház is. A program segítségével továbbá természeti élőhelyek rehabilitációja, vízszabályozás, erdőfelújítás és egyéb természetvédelmi fejlesztések valósulnak meg.

A szombati eseményen László András, a fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy mintegy 40 milliárd forintot fordít a kormány a 2014-2020-as időszakban a Széchenyi 2020 programban a nemzeti park igazgatóságok csaknem száz projekt keretében megvalósuló fejlesztéseire.

A nemzeti parki fejlesztések bemutatása érdekében indított országos kampányt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amelynek keretében hat nemzeti park igazgatóság eseményeihez csatlakoznak. László András kiemelte: a rendezvényeken népszerűsítik azokat a fejlesztéseket, amelyek hozzájárulnak Magyarország természeti értékeinek megőrzéséhez és megismertetéséhez. Hozzátette, a fejlesztések többsége a növényi és állati élővilág rekonstrukciójára irányul, de megvalósulnak infrastrukturális fejlesztések is.

Az ITM államtitkársága kilencedik alkalommal elindított kampánya Dévaványa és Lakitelek-Tőserdő után június 1-jén Ipolytarnócon, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság rendezvénysorozatán folytatódik.

Címlapkép forrása: Ujvári Sándor