HU Language HU
június 7, 2019 0

Májusban 137,4 milliárd forintos hiány keletkezett az államháztartás központi alrendszerében, amire 2004 óta nem volt példa – közölte a Pénzügyminisztérium. Mivel az első hónapokban még többletes volt a magyar büdzsé, így az első öt hónap alapján is még mindig „csak” 176,4 milliárdos együttes hiánynál járunk, ami az egész éves deficit előirányzatnak csak 17,7%-át jelenti. Éppen emiatt rögzíti azt a PM közleménye, hogy „az év egészére kitűzött 1,8%-os uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél tartható”.

15 éve nem volt ekkora májusi deficit a büdzsében

15 éve nem volt ekkora májusi deficit a büdzsében

A pénzügyi tárca közleménye a dinamikus gazdasági növekedés és béremelkedés, magas foglalkoztatottság eredményeként kiemelte azt, hogy „2019. május végéig az általános forgalmi adóból 367,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 91,3 milliárd forinttal, a jövedéki adóból 46,5 milliárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 209,2 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év azonos időszakában”.

A közlemény emlékeztet arra is, hogy az első öt hónapban az uniós fejlesztésekkel összefüggő költségvetési kiadások idehaza 608,1 milliárd forintot értek el, ezzel párhuzamosan 305,9 milliárd forintot utalt át az Európai Bizottság Magyarországnak, azaz mintegy duplája az itthoni idei kifizetés a Brüsszelből megérkezett átutalásoknak. A májusi EU-pénzes folyamatokkal éppen tegnapi elemzésünkben foglalkoztunk részletesen:

2019.06.06 15:56 Rég nem látott mértékben ömlik az EU-s pénz Magyarországra

Az év első öt hónapjában a központi költségvetés 253,4 milliárd forintos hiánnyal, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai közel 25,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 51,5 milliárd forintos többlettel zártak – derül ki a PM előzetes adatait bemutató közleményből.