HU Language HU
május 29, 2019 0

Az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek ma, miután a befektetőket továbbra is a kereskedelmi háborús feszültség aggasztotta. A magyar tőzsde a délelőtt első felének esését ledolgozva végül magabiztos erősödéssel zárta a hét harmadik napját, a hazai blue chipek a Mol kivételével emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést.

Emelkedéssel zárta a szerdai napot a magyar tőzsde 2019.05.29 17:36

Míg az európai tőzsdék lejjebb kerültek szerdán, a hazai részvényindex jelentős emelkedéssel zárta a napot, a BUX 450 forintos plusz mellett 1,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek a Mol kivételével emelkedéssel zárták a hét harmadik napját. A Mol 0,2 százalékos esés után 3 244 forinton zárt, míg a Richter 0,2 százalékos erősödést követően 5 240 forinton búcsúzott a szerdai naptól. A Magyar Telekom 1,5 százalékos emelkedés után 413 forinton zárt, míg a blue chipek közül az OTP teljesített a legjobban, a bankpapír 2,7 százalékos emelkedés után 12 240 forinton zárta a napot.

Eséssel indul a szerdai kereskedés a tengerentúli tőzsdéken 2019.05.29 15:32

Esnek az irányadó európai részvényindexek szerdán, miután a kínai pártlapban megjelent írás szerint az amerikai szankciókra válaszul Kína készen áll az elsősorban elektronikai eszközök gyártásához használt alapanyagokat felhasználva ellencsapást mérni. A növekedési kilátások romlásával kapcsolatos félelmek erősödése és a kereskedelmi háborús aggodalmak fokozódása nyomán a tengerentúli tőzsdék is lejjebb kerültek a szerdai piacnyitás után, a Nasdaq 0,6 százalékos esése mellett az S&P500 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 168 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb.

Új történelmi mélypontra estek a Waberer’s részvényei 2019.05.29 15:29

A Waberer’s május elején tette közzé első negyedéves beszámolóját, bár a társaság árbevétele nőtt, azonban a megugró költségek és az alacsonyabb kapacitáskihasználtság hatására viszont jelentősen csökkent az EBITDA-ja. Részben ezekért, részben a kibővült gépjárműállomány magasabb értékcsökkenése miatt, a vállalat üzemi szinten is veszteséges volt. A menedzsment jelezte, hogy több intézkedésük kedvező hatása az év második felében jelentkezhet érdemben. A társaság első negyedéves beszámolója után tovább esett az árfolyam, a Waberer’s szerdán 1155 forintnál új történelmi mélypontra esett, és az árfolyam jelenleg is az új mélypont közelében jár, a Waberer’s árfolyama szerdán 2,5 százalékkal került lejjebb, míg a társaság részvényárfolyama idén 49,1 százalékkal került lejjebb.

Nagyot esett az ArcelorMittal árfolyama 2019.05.29 15:07

A kereskedelmi háborús félelmek felerősödése nyomán lejjebb kerültek az európai részvényindexek szerdán, a DAX 1,5 százalékos gyengülése mellett a CAC40 2 százalékkal került lejjebb, a francia részvényindex komponensei közül a BNP Paribas részvényei 8,4 százalékkal kerültek lejjebb, érdemes azonban kiemelni, hogy a pénzintézet papírjai ma forognak először az osztalékszelvény nélkül. A BNP Paribas osztalékfizetésével korrigálva a társaság részvényei 1,6 százalékkal kerültek volna lejjebb. Az ArcelorMittal árfolyama 4,1 százalékkal került ma lejjebb, miután a francia acélgyártó ebben a hónapban immár másodszor vágta vissza az acélgyártását.

A borús hangulat ellenére is emelkedik magyar tőzsde, felülteljesít a BUX 2019.05.29 13:55

Eséssel indult a hét harmadik napja az európai tőzsdéken, Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi konfliktusa továbbra is aggasztja a piaci szereplőket, miután a kínai pártlapban megjelent írás szerint az amerikai szankciókra válaszul Kína készen áll az elsősorban elektronikai eszközök gyártásához használt alapanyagokat felhasználva ellencsapást mérni. A növekedési kilátások romlásával kapcsolatos aggodalmak, és a kereskedelmi háborús félelmek felerősödése után az európai tőzsdék lejjebb kerültek ma, a CAC40 1,8 százalékos esése mellett a DAX 1,4 százalékkal került ma lejjebb.

A régiós tőzsdék közül a lengyel részvényindex 0,8 százalékos esése mellett a bécsi börze 1,4 százalékal került lejjebb, a magyar tőzsde a borús hangulat ellenére is emelkedik, a hazai részvényindex felülteljesítő ma Európában, a BUX 505 pontos plusz mellett 1,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül emelkednek, a hazai nagypapírok közül 1,8 százalékos emelkedésével a Richter, és 1,9 százalékos erősödésével az OTP részvényei teljesítenek a legjobban.

Lejjebb kerültek az európai bankrészvények 2019.05.29 13:29

A kereskedelmi háborús aggodalmak vetettek árnyékot az európai tőzsdékre szerdán, miután a China Daily kínai pártlapban megjelent írás idézte a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság szóvivőjének kijelentését, amelyben a szerzők egyértelművé tették, hogy Peking készen áll az elsősorban elektronikai eszközök gyártásához használt alapanyagokat felhasználva ellencsapást mérni az amerikai szankciókra válaszul. A kereskedelmi háborús feszültség ismételt felerősödése nyomán az európai részvényindexek lejjebb kerültek ma, a CAC40 1,6 százalékos esése mellett a DAX 1,2 százalékkal került lejjebb, az európai bankrészvények is lejjebb kerültek, közel 8 százalékos esésével a BNP Paribas részvényei teljesítenek a leggyengébben, azonban érdemes kiemelni, hogy a pénzintézet részvényei ma forognak először az osztalékszelvény nélkül, a társaság osztalékfizetésével korrigálva a BNP Paribas részvényei 1,1 százalékkal kerültek volna ma lejjebb.

Esik az olajár 2019.05.29 12:45

Tovább esnek az olajárak szerdán kora délután, miután ismét erősödnek a kereslet várható gyengülésével kapcsolatos befektetői aggályok.

tovább a cikkhez…

Felülteljesíti régiós társait a magyar tőzsde 2019.05.29 12:34

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek szerdán, a lengyel WIG 0,8 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,3 százalékot emelkedett, míg a bécsi börze 1,3 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde felülteljesíti régiós társait, a BUX 6,5 milliárd forintos forgalom és 294 pontos plusz mellett 0,7 százalékkal kerül feljebb, míg a blue chipek Mol kivételével emelkednek. A BUX komponensei közül 3,1 százalékos erősödéssel a PannErgy részvényei teljesítenek a legjobban.

Gyorsjelentés után stagnál a Duna House árfolyama 2019.05.29 10:54

A keddi piaczárás után tette közzé első negyedéves számait a Duna House, bár a társaság árbevétele és adózott eredménye is kétszámjegyű ütemben csökkent 2019. első negyedévében a korábbi év hasonló időszakához képest, azonban érdemes kiemelni, hogy a Duna House 2018. első negyedévét rekord bevétellel és működési eredménnyel zárta, a működési eredmény jelentős csökkenése mögött a társaság szerint az húzódott meg, hogy a Reviczky projektből származó eredmény jelentős része a 2018-as év első negyedévben került elszámolásra. A közzétételt követően változtatott az első negyedéves gyorsjelentésén a Duna House: a menedzsment a Forest Hill és a MyCity Residence projektek esetén a keddi gyorsjelentésben 1,060 milliárd forintos adózott eredmény előrejelzést tett közzé, majd ezt módosították szerdán reggel 1,090 milliárd forintra, ami így nem jelent változást a 2018. negyedik negyedéve után tett előrejelzésekkel összehasonlítva. A Duna House részvényei nem mozdultak a társaság gyorsjelentése után a Duna House árfolyama előző napi záróértékén stagnál a szerdai kereskedés első felében.

A kereskedelmi háborús félelmek vetnek árnyékot az európai börzékre 2019.05.29 09:30

A hétfői Memorial Day után a megszokott ütemben folytatódott a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, az amerikai részvényindexek bár emelkedéssel indították a keddi kereskedést, azonban a nap második felében elfogyott a lendület, a befektetők a növekedési kilátások romlása mellett az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt aggódtak. Donald Trump hétfőn arról beszélt, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem áll készen a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásra, és a kínai termékekre kivetett vámtarifák tovább emelkedhetnek. A hangulatot tovább ronthatta, hogy a kínai kommunista párt lapjában megjelent írás arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy Kína a ritkaföldfémek piacán fennálló pozícióját is felhasználná a kereskedelmi háborúban, valószínűleg utalva ezzel az ország ritkaföldfém-exportjának korlátozásának lehetőségére. Ázsiában felemásan teljesítettek az irányadó részvényindexek, a Nikkei 1,2 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,5 százalékot esett, míg a sanghaji börze 0,2 százalékkal került feljebb.

Az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek ma délelőtt, a brit tőzsde 0,8 százalékos esése mellett a CAC40 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 1,2 százalékot esett.

Mérsékelt eséssel vág neki a szerdai kereskedésnek a magyar tőzsde 2019.05.29 09:09

Minimális erősödéssel indult a szerdai kereskedés a magyar tőzsdén, majd a mai piacnyitás után gyorsan elfogyott a lendület és a hazai részvényindex immár előző napi záróértéke alá süllyedt, a BUX 45 pontos mínusz mellett 0,1 százalékkal került lejjebb. Az OTP árfolyama stagnál, míg a Mol 0,9 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,9 százalékos erősödése mellett a Magyar Telekom 0,3 százalékkal került feljebb.

A kereskedelmi háborús félelmek vetnek árnyékot a tőzsdékre 2019.05.29 08:37

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A hétfői szünnap után emelkedéssel indult a hét második napja a tengerentúli tőzsdéken, a keddi kereskedés második felére azonban elfogyott a lendület, a befektetők Donald Trump korábbi nyilatkozatait emésztették, miután az amerikai elnök hétfőn arról beszélt, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem áll készen a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásra, és a kínai termékekre kivetett vámtarifák tovább emelkedhetnek. A Dow végül 238 pontos esés után 0,9 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,8 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,4 százalékos eséssel zárta a keddi kereskedést.

Emelkedéssel zárta a keddi kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 259 pontos plusz mellett 0,6 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 1,9 százalékos esés után 11 920 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 1,6 százalékos esés után 407 forinton fejezte be a keddi kereskedést. A Mol mindemellett 2,2 százalékos erősödés után 3 250 forinton zárt, a blue chipek közül a Richter teljesített ma a legjobban, miután a cég bejelentette az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) engedélyezte Vraylar (cariprazine) kiterjesztett alkalmazási előiratát az I. típusú bipoláris betegséghez társuló depressziós epizódok kezelésére. A gyógyszergyártó részvényei 4 százalékos emelkedés után 5 230 forinton zártak.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék keddi esése után az ázsiai részvényindexek felemásan teljesítenek ma, a Nikkei 1,2 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,3 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein borús hangulatban telt a hét harmadik napja, a szingapúri tőzsde 0,3 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 1,2 százalékkal került lejjebb. A befektetőket óvatosságra inthette, hogy a kínai kommunista párt lapjában megjelent írás arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy Kína a ritkaföldfémek piacán fennálló pozícióját is felhasználná a kereskedelmi háborúban. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt esést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 110 pontos gyengülése 0,9 százalékos esést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Jelentős, piacmozgató makroadatok hiányában a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos új hírekre fókuszálhatnak majd a nap folyamán.

Mire érdemes ma figyelni?

Szerdán a KSH az áprilisi munkanélküli adatsorát teszi közzé, az eurozónából a májusi munkanélküliségi statisztikákat teszik közzé.

A kereskedelmi háborús félelmek vetnek árnyékot a tőzsdékre

Szerdán nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.

A kereskedelmi háborús félelmek vetnek árnyékot a tőzsdékre

Mi történt eddig a tőzsdéken?

A kereskedelmi háborús félelmek vetnek árnyékot a tőzsdékre