HU Language HU
május 13, 2019 0

Nem a migrációt, hanem az éghajlat és a környezet védelmét tartják az Európai Unió (EU) előtt álló legfontosabb kihívásnak a németek – mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés, amely a közelgő európai parlamenti (EU-) választás alkalmából készült a Die Welt című konzervatív lap megbízásából.

A klímavédelmi és egyéb fenntarthatósági szempontok erősödésének az energiaszektorra gyakorolt hatásairól a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

A YouGov közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés eredményeit ismertetve a Die Welt kiemelte, hogy a migráció ugyan az utóbbi évek meghatározó közéleti témája volt, de már nem ez az első számú ügy a német választók szerint.

Az EU jövője szempontjából meghatározó témák rangsorát a környezet- és éghajlatvédelem vezeti, a megkérdezettek 34 százaléka tartja ezt a legfontosabbnak. A migráció a második helyen áll 32 százalékkal. A harmadik a biztonság és a béke ügye 26 százalékkal. A rangsorban szerepel még a többi között az euró stabilitása, az energiapolitika, az emberi és polgári jogok és a digitalizáció, rendre 25 százalék alatti említési aránnyal.

A környezetvédelem és a klímaváltozás csaknem valamennyi korcsoportban az első helyen végzett. Leginkább a fiatalok aggódnak a környezet állapota és az ághajlat változása miatt, a 18-25 év közöttiek 51 százaléka tartja ezt az ügyet az EU előtt álló legfontosabb kihívásnak. Az egyetlen kivétel a 35-55 éves korcsoport, körükben továbbra is a migráció számít a legfontosabb kihívásnak, és a klímaváltozás a második helyen áll.

A Die Welt hozzátette: a felmérést nyolc EU-tagországban készítették el – Németország mellett Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban és Svédországban -, és az összesített adatok alapján az látszik, hogy a vizsgált országok közvéleménye szerint továbbra is migráció számít a legfontosabb kihívásnak, a környezet és az éghajlat ügye pedig a második helyen áll. A megkérdezettek 16 terület közül választhatták ki azokat, amelyek szerintük az EU előtt álló legfontosabb kihívások, legfeljebb három ügyet jelölhettek meg.

A klímaügy az EU legnagyobb kihívása a németek szerint

Címlapkép: MTI/EPA/Paul Zinken