HU Language HU
május 16, 2019 0

Ázsiában nem volt egyértelmű az irány csütörtökön, a Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde stagnált, míg a sanghaji tőzsde 0,6 százalékot emelkedett. Az irányadó európai részvényindexek a nap első felében erősödő kereskedelmi háborús félelmeket magukról lerázva immár erősödnek. A magyar tőzsde is emelkedett a mai nap folyamán, a csütörtöki piaczárásra azonban elfogyott a lendület, a BUX végül 3 pontos mínuszban zárta a napot, míg a blue chipek felemásan teljesítettek.

Minimális eséssel zárta a napot a magyar tőzsde 2019.05.16 17:21

A csütörtöki nap folyamán emelkedett a magyar tőzsde, azonban a zárásra végül elfogyott a lendület és a hazai részvényindex 3 pontos esés mellett előző napi záróértéke közelében fejezte be a napot. A blue chipek felemásan zárták a csütörtöki kereskedést, az OTP 0,2 százalékos erősödést követően 12 230 forinton zárt, míg a Mol 0,8 százalékkal került ma feljebb, az olajcég részvényei 3220 forinton búcsúztak a csütörtöki kereskedéstől. A Richter 1,2 százalékos esés után 5065 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,8 százalékkal került lejjebb, a telekomcég részvényei 424,5 forinton zárták a hét negyedik napját.

Emelkednek az európai részvényindexek 2019.05.16 16:29

Az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos aggodalmak ellenére is javult a részvénypiaci hangulat, a csütörtöki piaczárás felé közeledve az irányadó európai részvényindexek emelkednek, a kontinens börzéi közül különösen jól teljesít a svájci és a német részvényindex is.

Emelkednek az amerikai tőzsdék a csütörtöki piacnyitás után 2019.05.16 15:33

Bár a piaci szereplők tegnap kifejezetten jól fogadták, hogy a Trump-kormányzat elhalaszthatja az autóipari vámok kivetését, a kereskedelmi háborús aggodalmak nem sokkal később ismét felerősödtek, miután Donald Trump szerdán elnöki rendeletet írt alá, az USA telekommunikációs hálózatainak védelméről. Bár a jogszabály egy céget sem nevesített, az elemzők szerint egyértelmű, hogy a kínai Huawei óriásvállalatról, vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó.

A kereskedelmi háborús aggodalmak mellett a piaci szereplők a beérkező vállalati gyorsjelentésekre és makroadatokra fókuszáltak, a Wal-Mart első negyedéves gyorsjelentésében bevétel soron alul-, profit soron azonban felülteljesítette az elemzői várakozásait, míg a heti munkanélküli segélykérelmek száma a május 11-ével záruló héten 16 ezerrel 212 főre csökkent, míg a Reuters elemzői konszenzusa 220 ezres értéket várt előzetesen.

A tengerentúli piacnyitás után az amerikai tőzsdék emelkedéssel vágtak neki a csütörtöki kereskedésnek, a Nasdaq 0,2 százalékos emelkedése mellet az S&P500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Dow 95 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb.

Gyorsjelentés után emelkedhet a Wal-Mart 2019.05.16 14:42

Csütörtökön tette közzé gyorsjelentését a Wal-Mart, a társaság első negyedéves bevétele 1 százalékkal 123,9 milliárd dollárra emelkedett, míg a Reuters elemzői konszenzusa 125,03 milliárd dolláros bevételt vártak. A legalább egy éve nyitva tartó amerikai üzletek bevételei 3,4 százalékkal nőttek a Wal-Martnál (az üzemanyagokat kiszűrve), ami magasabb volt a 3,1 százalékos elemzői várakozásoknál. Az online értékesítések 37 százalékkal bővültek, a korábbi év hasonló időszakának 43 százalékával szemben. Az egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó eredmény 1,13 dollár lett, ami felülteljesítette az 1,02 dolláros elemzői várakozásokat. Az amerikai elnök a múlt héten 200 milliárd dollárnyi kínai termék vámtarifáját emelte meg 25 százalékosra, amellyel kapcsolatban a Wal-Mart pénzügyi vezetője a Reutersnek arról beszélt, hogy a megemelt vámok növekvő árakat jelentenek a vásárlóknak, de a vállalat a vámtarifák hatását ellensúlyozó stratégiákon dolgozik. A Wal-Mart árfolyama 0,4 százalékos eséssel zárta a szerdai kereskedést, a társaság gyorsjelentése után, mai a nyitás előtti kereskedésben az árfolyam 2,4 százalékkal került feljebb.

Nagyot esett a Burberry árfolyama 2019.05.16 14:06

A Burberry csütörtökön tette közzé a március 30-ával záruló üzleti évének számait, a brit luxus ruházati cég bevétele 0,5 százalékkal 2,72 milliárd fontra csökkent a tavalyi évvel összehasonlítva, a tisztított üzemi eredmény pedig 6,2 százalékkal 438 millió fontra csökkent, míg a Reuters elemzői konszenzusa 442 millió fontos tisztított üzemi eredményt várt. A társaság szerint Riccardo Tisci új kollekcióját jól fogadták a vásárlók, azonban a kollekció túl későn került az üzletekbe, ezért nem tudta a cég teljesíteni az éves eredményvárakozásait. A menedzsment emellett megerősítette a 2020-as pénzügyi évére vonatkozó előrejelzéseit, és a társaság 150 millió fontos részvényvisszavásárlást is bejelentett. A Burberry számait, a társaság részvényei 5,8 százalékkal kerültek ma lejjebb.

Emelkedik a magyar tőzsde 2019.05.16 12:44

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek csütörtökön, a prágai tőzsde 0,2 százalékos esése mellett a bécsi börze 0,4 százalékkal került feljebb, míg a lengyel WIG 0,2 százalékkal került feljebb. A magyar tőzsde 3,4 milliárd forintos forgalom és 257 pontos plusz mellett 0,6 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemás képet mutatnak. A BUX komponensei közül a Takarék Jelzálogbank és az ANY Biztonsági Nyomda részvényei teljesítenek ma a legjobban.

Felpattant a FuturAqua 2019.05.16 11:57

Míg a magyar tőzsde csupán mérsékelt erősödést mutat ma, a FuturAqua részvényei azonban nagyot emelkedtek, a FuturAqua 66,6 millió forintos forgalmával az ötödik legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén, az OTP, a Mol, a Richter és az Opus után, a FuturAqua mai forgalma 71,8 százalékkal magasabb a részvényei idei átlagos forgalmával összehasonlítva. A társaság részvényei 10,3 százalékkal kerültek ma feljebb, míg a FuturAqua árfolyama idén 103,5 százalékkal kerültek feljebb.

Emelkedik a Thyssenkrupp 2019.05.16 11:46

A Thyssenkrupp a múlt héten jelentette be, hogy hároméves tervezés után mégsem olvad össze a társaság európai acélgyártó egysége a Tata Steellel, azonban a Thyssenkrupp arról is tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy tőzsdére viheti a cég felvonó-üzletágát. A Reuters csütörtökön arról számolt be, hogy a finn Kone ajánlatot tehet a Thyssenkrupp 14 milliárd eurós felvonó-üzletágára, a Reuters által megszólaltatott források nem szolgáltak arra vonatkozó információval, hogy a Kone csak készpénzes ajánlatot tehet-e. A hírt kedvezően fogadták a piaci szereplők, a Thyssenkrupp árfolyama 6,4 százalékkal került ma feljebb.

Nagyot esett a Thomas Cook árfolyama 2019.05.16 10:47

Nagyot esett a Thomas Cook árfolyama, miután a brit utazásszervező cég első féléves számait és előrejelzéseit rosszul fogadták a befektetők, a társaság üzemi szinten 1,3 milliárd fontos veszteségről számolt be, szemben a korábbi év hasonló időszakának 215 millió fontos veszteségével. A társaság emellett profit warningot is közzétett, a Thomas Cook a pénzügyi évének második felében a korábbi év hasonló időszakához képest alacsonyabb tisztított üzemi eredményt vár, amit a cég a gazdasági és politikai bizonytalansággal indokolt. A Thomas Cook árfolyama a társaság számai és profit warningja után 16,4 százalékkal kerültek lejjebb.

A kereskedelmi háborús félelmek vetnek árnyékot az európai tőzsdékre 2019.05.16 10:18

A tengerentúli tőzsdék eséssel indították a tegnapi kereskedést, majd a szerdai piacnyitástól távolodva az amerikai részvényindexek emelkedni kezdtek, miután a piaci szereplők kedvezően fogadták az autóipari vámok bevezetésének elhalasztásáról szóló beszámolókat, a beérkező hírek szerint a Trump-kormányzat maximálisan hat hónappal halaszhatja el az autóipari vámok megemelését. A piaci szereplők mindemellett kedvezően fogadták azt a hírt is, hogy az USA Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásai nem álltak le, és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a közeljövőben Kínába utazik majd. A beérkező, vártnál gyengébb kiskereskedelmi forgalmi és ipari termelési adatsorok helyett a befektetők a kereskedelmi háborús hírfolyamra fókuszáltak, a pozitív hangulat egészen a nap végéig kitartott, a Dow 0,5 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,6 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,1 százalékos erősödéssel zárta a szerdai kereskedést.

Az amerikai tőzsdék szerdai emelkedése után Ázsiában nem volt egyértelmű az irány, a hangulatra ismét a kereskedelmi háborús aggodalmak vetettek árnyékot, miután Donald Trump szerdán elnöki rendeletet adott ki, ami széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára. Bár a jogszabály nem nevesített konkrét cégeket, az elemzők szerint a kínai Huawei óriásvállalatról, vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,1 százalékot emelkedett, míg a sanghaji börze 0,6 százalékot erősödött.

Trump elnöki rendelete ismét felerősítette a kereskedelmi háborús félelmeket, az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek csütörtök délelőtt, a CAC40 0,3 százalékos esése mellett a DAX 0,4 százalékkal került lejjebb.

Standard kategóriás részvény lett az OTT-One, emelkedik az árfolyam 2019.05.16 09:26

Felpattant az OTT-One árfolyama ma reggel, miután a társaság bejelentette, hogy május 16-i hatállyal a társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde T kategióriájából a Standard kategóriába kerültek át, míg az OTT-One menedzsmentjének középtávú célja a Prémium kategóriában való megjelenés, aminek egyetlen még nem teljesített feltétele egy legalább 100 millió forint értékű nyilvános tranzakció, amelynek előkészítése már folyamatban van a társaság szerint. Az OTT-One árfolyama 5,4 százalékkal került ma feljebb.

Az első negyedéves beszámolója után emelkedik a Masterplast 2019.05.16 09:21

A csütörtöki piacnyitás előtt publikálta legfrissebb számait a Masterplast, a társaság rekord árbevételt ért el az első negyedévben, a Masterplast árbevétele 19 százalékkal bővült a január-márciusi időszakban az egy évvel korábbi szintről, a kedvező piaci környezetben ugyanis szinte minden termékszegmensben és minden régióban növekedést tudott elérni a cég. A magyar piac különösen jól teljesített. Eredményszinten hasonlóképpen kétszámjegyű növekedést könyvelt el a vállalat, az adózott eredmény pedig több mint a négyszerese lett a bázisidőszaki szintnek, mivel a devizaárfolyamok kedvező irányú változása miatt a pénzügyi eredmény jelentősen javult az egy évvel korábbi szinthez képest. A Masterplast gyorsjelentését és a második negyedévre további növekedést váró menedzsment várakozásokat jól fogadták a befektetők, a Masterplast árfolyama 2,8 százalékkal került ma feljebb.

Gyorsjelentés után emelkedik a Rába árfolyama 2019.05.16 09:16

A szerdai piaczárás után tette közzé első negyedéves beszámolóját a Rába, A társaság árbevétele 14,7 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben, amely 19 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A vállalat EBITDA-ja 1,44 milliárd forint volt, amely több mint 38,4 százalékos növekedést jelentett 2018 első negyedévéhez képest, az üzemi eredmény 930 millió forint volt, amely 69,1 százalékos növekedést jelentett 2018 azonos időszakához képest. A Rába teljes átfogó jövedelme közel 744 millió forint volt, szemben a 2018 első negyedévében elért közel 396 millió forintos értékkel. A Rába első negyedéves gyorsjelentése után a társaság részvényei közel 3 százalékos emelkedéssel indították a csütörtöki kereskedést, majd a piacnyitástól távolodva a kezdeti lendület alábbhagyott, a Rába részvényei 1,3 százalékkal kerültek ma feljebb.

Emelkedéssel indul a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén 2019.05.16 09:11

Emelkedéssel indul a hét negyedik napja a magyar tőzsdén, a BUX 0,4 százalékos plusz mellett 177 ponttal került feljebb, míg a blue chipek vegyesen teljesítenek. A Magyar Telekom árfolyama stagnál, az OTP 0,3 százalékkal került feljebb, a Mol mindemellett 0,6 százalékot erősödött, míg a Richter 0,5 százalékot emelkedett a mai piacnyitás után.

Eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken 2019.05.16 08:40

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Eséssel indult a hét harmadik napja a tengerentúli tőzsdéken, a szerdai piacnyitástól távolodva az amerikai részvényindexek a korábbi esésüket ledolgozva emelkedni kezdtek, miután a beérkező hírek szerint a Trump-kormányzat akár hat hónappal is kitolhatja az autóipari termékekre vonatkozó vámok megemelését, abban a reményben, hogy az megfékezhetik ezáltal a kereskedelmi háború súlyosbodását. A hangulatot tovább javíthatták az USA és Kína folytatódó kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos beszámolók is, miután az amerikai pénzügyminiszterhamarosan ismét Kínába utazik majd. Az amerikai tőzsdék emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést, a Dow végül 116 pontos emelkedés után 0,5 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,6 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,1 százalékos erősödéssel zárta a hét harmadik napját.

Emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 207 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Richter 5 125 forinton stagnált, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,5 százalékkal került lejjebb, az OTP 1,3 százalékos erősödést követően 12 210 forinton búcsúzott a hét harmadik napjától, míg a Mol 0,4 százalékkal került feljebb, az olajcég részvényei 3 196 forinton zárták a szerdai kereskedést.

A szerdai piaczárás után tette közzé első negyedéves beszámolóját a Rába, A társaság árbevétele 14,7 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben, amely 19 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A vállalat EBITDA-ja 1,44 milliárd forint volt, amely több mint 38,4 százalékos növekedést jelentett 2018 első negyedévéhez képest, az üzemi eredmény 930 millió forint volt, amely 69,1 százalékos növekedést jelentett 2018 azonos időszakához képest. A Rába teljes átfogó jövedelme közel 744 millió forint volt, szemben a 2018 első negyedévében elért közel 396 millió forintos értékkel.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék szerdai emelkedése után nem volt egyértelmű az irány az ázsiai kereskedésben a hét negyedik napján, a befektetők a Donald Trump által szerdán az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről kiadott elnöki rendeletét emésztették. A rendelet széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára. Bár a jogszabály nem nevesített konkrét cégeket, az elemzők szerint a kínai Huawei óriásvállalatról, vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó. Az elnöki rendelet kiadása után a befektetők egy része az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának ismételt fokozódása miatt aggódott, a Nikkei 0,7 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,1 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji tőzsde 0,6 százalékot erősödött. Ázsia más részein inkább borús hangulatban telt a hét negyedik napja, a szingapúri tőzsde stagnál, míg a dél-koreai Kospi 1,3 százalékot esett. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt mínuszban járnak ma reggel, míg a határidős DAX 40 pontos mínusza 0,3 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az USA és Kína folytatódó kereskedelmi tárgyalásai mellett a befektetők kedvezően fogadták a szerdai hírt, amely szerint az Egyesült Államok akár 180 nappal is kitolhatja az autóipari termékekre vonatkozó vámok megemelését, a befektetőket mindemellett óvatosságra intette a szerdán kiadott elnöki rendelet, ami az elemzők szerint a kínai Huawei és a ZTE ellen irányulhat. A nap folyamán a beérkező vállalati gyorsjelentések és makroadatok mellett a befektetők a kereskedelmi háborús hírfolyamra fókuszálhatnak majd.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön az ÁKK 12-hónapos kincstárjegy aukciót tart. Az Egyesült Államokból az áprilisi lakásépítési statisztikák mellett a heti friss segélykérelmek számát teszik közzé.

Eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken

Csütörtökön teszi közzé beszámolóját többek között a Masterplast, a Uniqa és a Wienerberger is.

Eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken

Esett a KBC nyeresége, de így is sikerült meglepni az elemzőket 2019.05.16 08:27

Az elemzői várakozásokat felülmúló, ugyanakkor az egy évvel korábbitól elmaradó adózás utáni eredménnyel és visszaeső bevételekkel zárta az idei első negyedévet a KBC.

tovább a cikkhez…

Négyszerezte adózott eredményét a Masterplast az első negyedévben 2019.05.16 07:53

Rekord árbevételt ért el a Masterplast az első negyedévben – derül ki a társaság ma reggel publikált gyorsjelentéséből. A január-márciusi időszak árbevétele 19 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szintről, a kedvező piaci környezetben ugyanis szinte minden termékszegmensben és minden régióban növekedést tudott elérni a cég. A magyar piac különösen jól teljesített. Eredményszinten hasonlóképpen kétszámjegyű növekedést könyvelt el a vállalat, az adózott eredmény pedig több mint a négyszerese lett a bázisidőszaki szintnek, mivel a devizaárfolyamok kedvező irányú változása miatt a pénzügyi eredmény jelentősen javult az egy évvel korábbi szinthez képest.

tovább a cikkhez…

Jól indult az év a Rábánál 2019.05.15 19:15

Szerdán közzétette első negyedéves beszámolóját a Rába a magyar tőzsde zárását követően, így kiderült: a vállalat árbevétele érdemben növekedett, amelyben meghatározó szerepe volt a Járműalkatrész és a Jármű üzletágnak. Utóbbi ráadásul kiemelkedő forgalombővülést produkált a belföldi értékesítés tekintetében, igaz, ebben a katonai szegmens ciklikus értékesítése meghatározó volt. A magas szinten stabilizálódó acél alapanyagárak mellett az energiaárak tovább emelkedtek, ennek ellenére a társaság képes volt arra, hogy az összes fontos soron érdemi növekedést érjen el.

tovább a cikkhez…