HU Language HU
A németek 2018-ban már többet fizettek kártyával, mint készpénzzel
május 7, 2019 0

A 2018-as volt az első év, amikor a német fogyasztók többet fizettek hitel- és bankkártyával, mint készpénzzel – áll a kölni EHI kereskedelmi kutatóintézet kedden közzétett felmérésében.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján. Érdemes eljönni!

Európa legnagyobb gazdaságában hagyományosan a készpénz számított a legfőbb fizetőeszköznek az eladóhelyi tranzakciók során. Az EHI kereskedelmi kutatóintézet tanulmánya alapján azonban úgy tűnik, ez a trend változóban van.

A kutatás szerint tavaly a német fogyasztók mintegy 208 milliárd eurót fizettek ki készpénzzel, míg 209 milliárd eurót hitel- és bankkártyával. Az EHI kereskedelmi kutatóintézet vezetője, Horst Rueter szerint az érintés nélküli fizetés segítette a trend megfordulását.

Az érintés nélküli fizetést sokkal könnyebben fogadták el az emberek, mint ahogyan azt még a legoptimistábbak is várták.
– tette hozzá Rueter, kiemelve, hogy jellemzően a kisebb tételeket fizetik ki ilyen módon a fogyasztók.

Más elemzők azonban kevésbé biztosak abban, hogy a németek lemondanak a készpénzes fizetésről. „A németek a készpénz szerelmesei és azok is maradnak” – jegyezte meg a Boston Consulting Group németországi vezetője, Holger Sachse.