HU Language HU
május 21, 2019 0

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) intézménypárosa kedd délután Budapesten rendezte meg EXIM AWARDS gáláját, ahol a 2018-as évben elért eredmények alapján díjazta pénzügyi intézményi partnereit.

„Magyarország a világ 34. legnagyobb exportőre abszolút értékben, de a lemaradásunk még így is elég nagy azokhoz az országokhoz képest, amelyeket szeretnénk elérni” – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese az eseményen, és méltatta az utóbbi évek gazdasági teljesítményét, de azt is hozzátette, hogy hasonló teljesítményre van szükség ahhoz, hogy tartani tudjuk a lépést régiós szinten, és „behozzuk azokat az elpazarolt éveket, amikor stagnált a magyar gazdaság.”

„Az új Nemzeti Exportstratégia egyik legfontosabb célkitűzése, hogy régiós szinten a legjobb, leggyorsabb exportfinanszírozási rendszert dolgozzuk ki. A kkv-k termelékenysége az elmúlt nyolc évben több mint 30 százalékot növekedett amíg az unióban ez csak 9 százalék körüli érték volt átlagosan. A végső cél, hogy a magyar cégek tőkekihelyezése elérje azt a mennyiséget, amit külföldről hoztunk be” – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Súlypontok tolódnak nyugatról keletre, jön India és Kína és ezeken a piacokon a magyar cégeknek is helye van. Mi azon dolgozunk, hogy ezekből a változásokból a magyar cégek se maradjanak ki.

– ezt már Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója mondta, aki hozzátette: az Eximbank célja, hogy létrejöjjön az a pénzügyi keretrendszer, amely hozzásegíti a kkv-kat ehhez.
Jákli arra is felhívta a figyelmet, hogy a bank 20 milliárd forint adófizetői pénzből 316 milliárd forintos hatást gyakorolt tavaly a gazdaságra, ami 16 százalékos megtérülés. „Azon vállalkozások, amelyek használják az EXIM-et, másfélszer gyorsabban fejlődnek” – mondta.

2019.05.20 14:09 Húszmilliárd a magyar adófizetőktől, ami busásan megtérül

A gálán nyolc kategóriában hirdettek győztest:

  • Az év kkv finanszírozója 2018-ban a Budapest Bank Zrt. lett.
  • A MEHIB 2018 díjat a K&H Bank Zrt. kapta.
  • Az év ügylete díjat az exportra termelést elősegítő leginnovatívabb és össztársadalmi szinten a leghasznosabb beruházás kapta, ezt 2018-ban az OTP Bank Nyrt. bonyolította.
  • Az év lízing cége a Budapest Lízing Zrt. lett, amely 2018-ban a legnagyobb mértékben helyezett ki lízingtermékeket.
  • Az év bankja díjat a Raiffeisen Bank Zrt. kapta.
  • Az EXIM 25 lízing díjat, amely a 12 hónapon túlnyúló teljesítményt méltatja, a Deutsche Leasing Hungaria Zrt kapta.
  • Az EXIM 25 bank díjat az UniCredit Bank Hungary Zrt. kapta.
  • Az Urbán Zoltán-emlékdíjat Kulbert Miklós, az UniCredit Bank Hungary Zrt. igazgató-helyettese vehette át.