HU Language HU
június 7, 2019 0

Az infláció növekedéséről számolnak be a Magyar Nemzeti Bank inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatói. A jegybank által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció 3,7%-ra emelkedett, közelítve az inflációs célsáv tetejét.

Májusban 3,9%-os volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon. Előzetesen az elemzők pontosan ezt várták, vagyis hogy a KSH az áprilisival megegyező mértékű, 3,9%-os inflációról számol be. A 9 órakor megjelent adat kapcsán már jeleztük, hogy a KSH maginflációs mutatója 4%-ra emelkedett, ezért még érdekesebbek lesznek a jegybank hamarosan megjelenő származtatott inflációs mutatói, amelyekből pontosabban meg lehet majd állapítani, hogy folytatódott-e az árnyomás erősödése. Az adatok megérkeztek, és kijelenthetjük: az árnyomás tovább erősödött. Mindhárom alapinflációs mutató 0,2 százalékponttal emelkedett, és már a 3,5-4%-os tartományban vannak.

Az inflációs nyomás erősödését mutatják az MNB számai

Az MNB a gyors értékelésében kiemeli, hogy nőtt a keresletérzékeny termékek inflációhoz történő hozzájárulása, illetve az elmúlt években tapasztaltnál magasabb árdinamika a piaci szolgáltatások szélesebb körére jellemző.

Az inflációs nyomás erősödését mutatják az MNB számai

Az új adatok növelik annak az esélyét, hogy a jegybank a júniusi kamatdöntő ülésén további jelképes szigorítást hajt végre. A fő kérdés az lesz, hogy hogyan látja a romló külső környezet inflációt hűtő, illetve a belső tényezők inflációt gyorsító hatásának egyenlegét.

2019.06.07 09:00 Itt a friss inflációs adat!