HU Language HU
május 27, 2019 0

A coloradói Chad Haag 20 ezer dolláros (5,8 millió forint) diákhitel-tartozást halmozott fel magának, majd meglépett egy kis faluba egy indiai dzsungel közepén, mert nem tudta törleszteni adósságát. Az ötlet onnan jött, hogy egy barátja állítólag egy barlangba menekült az adóssága elől.

„A tartozásom olyan, mint amikor egy fa kidől az erdőben és senki nem hallja: vajon tényleg megtörtént?” – mondta a volt diák a CNBC-nek, aki soha nem akar visszamenni az Egyesült Államokba. Havi 50 dollárért (kb. 14 500 forint) bérel egy kis házat és az udvarban csirkéket tenyészt.

Chad és barátjának esete egyáltalán nem egyedi: sok amerikai diák kezd új életet valamilyen egzotikus helyen, miután egyetem után nem találnak állást és nem tudják fizetni a törlesztőket a rohamosan növekvő albérletárak mellett. Chad Albright 30 ezer dollárnyi adósság elől lépett le Kínába, majd Ukrajnában telepedett le, míg Katrina Williams egy japán faluban bujkál. Egy Reddit-felhasználó bátyja Korzikára menekült, a családjával sem érintkezik, nehogy megtalálják a behajtók.

Mindezzel persze nem „tűnik el” a diákok tartozása, hanem folyamatosan növekszik a kamatok miatt, jó eséllyel ők soha nem térhetnek vissza az Egyesült Államokba, ha pedig nyomukra akadnak a behajtók, komoly szankciókra számíthatnak.

Átlagosan egy amerikai diák 30 ezer dolláros (kb. 8,7 millió forint) diákhitel-tartozással diplomázik le, elemzők szerint az ország diákhitel-adóssága 2022-ra már 2000 milliárd dollárra fog hízni.

(CNBC)