HU Language HU
május 25, 2019 0

Budapestet gyakran hasonlítjuk össze a szomszédos fővárossal Béccsel, sokszor példaként hozva az osztrák fővárost, ami a világ legélhetőbb városainak listáján rendre a dobogón szerepel. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy az új lakások esetében milyen árkülönbségek vannak a két főváros között, és egy budapestinek Budapesten, vagy egy bécsinek Bécsben van-e jobb lehetősége egy új lakás megvásárlására.

Az összehasonlításhoz mindkét városból két hasonló elhelyezkedésű és típusú projektet vettünk alapul, amelyek mindegyikében többszáz lakás épül. A cél az volt, hogy a projektek hasonlóságán túl a lakások esetén is a hasonló méretű, tájolású és felszereltségű kínálatot hasonlítsuk össze.

A két projekt

Bécsben a kiválasztott projekt a TrIIIple elnevezésű három toronyépületből álló fejlesztés volt, ami a belvárostól kicsivel távolabb, de a Dunához közel helyezkedik el, 300-400 méterre a legközelebbi metrómegállótól. Az épületek 30 és 33 emelet magasak, a lakások között a garzonoktól az 5 szobás teraszosokig 33 és 160 négyzetméter közötti méretben lehet válogatni.

Bécs vagy Budapest? Ezúttal az új lakások árát hasonlítottuk össze

Részletekért kattints ide!

Budapesten a szintén a Dunához és a metrómegállóhoz közeli, de a belvárostól távolabb épülő Metrodom Panorámát néztük meg. A projekt ráadásul abban is hasonló, hogy itt is több toronyépületben kapnak helyet a lakások, jóllehet a bécsihez képest nagyjából feleakkora magasságú épületekről beszélünk. A lakások ráadásul itt is 30 és 150 négyzetméter és 1-5 szoba közöttiek.

Bécs drágább, de mennyivel?

Az nem kérdés, hogy Bécsben mind a használt, mind az új lakások drágábbak mint Budapesten. Az azonban érdekes, hogy mekkora az árkülönbség. A használt lakások kapcsán már készítettünk egy összefoglalót arra vonatkozóan, hogy Ausztria egyes részein milyen lakásárakkal találkozhatnak a vásárlók.

2019.04.01 09:33 Hatalmas szakadék tátong közöttünk: térképen Ausztria lakásárai

A használt lakásokat nézve Bécs nagyjából 2-3-szor drágább, mint Budapest, de vajon mi a helyzet az új lakások esetén? Az biztos, hogy az építési költségek a munkaerőhiányból fakadó béremelkedés és az alapanyagárak drágulása miatt Budapesten jelentősen magasabbak most, mint néhány évvel ezelőtt. Mindez az árakban is meglátszik.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól
0 – 0 M Ft
Ajánlatot kérek


A budapesti projektben az elérhető lakások közül a legolcsóbb 34 millió forint, a legdrágább közel 154 millió, ezzel szemben a bécsi projektben 72 és 544 millió forintnak megfelelő euró között szóródnak az árak. A bécsiben azonban a garzonok feltehetően már elfogytak, ugyanis a 72 millió forintot egy 49 négyzetméteres harmadik emeleti lakásért kell kifizetni, ami mintegy 1,5 millió forintos négyzetméterárat jelent.

Budapesten a legolcsóbb lakás fajlagos ára 1 millió forint négyzetméterenként, egy hasonlóan 49 négyzetméteres lakást pedig 41-50 millió forint között kínálnak, vagyis 800 ezer és 1 millió forint között alakulnak a budapesti projektben az árak. A többi lakást méret és ár alapján megvizsgálva az látszik, hogy a bécsi projektben nagyjából 1,5 és 3 millió forint között van egy négyzetméter ára, addig a budapestiben a legdrágább lakások fajlagos ára sem haladja meg érdemben az 1 millió forintot, vagyis az alacsonyabb árkategóriában nagyjából kétszeres, míg a magasabban inkább háromszoros különbség van Budapest és Bécs között.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 – 91 m2 alapterület
Átadás:
2021. máj
27 – 82.3 M Ft
Ajánlatot kérek


Hogy ez alapján Bécs vagy Budapest-e a drága az relatív, bár a lakásárakban megmutatkozó 2-3-szoros árkülönbség a bérek tekintetében is megvan, sőt talán ennél magasabb is valamivel a differencia, így a bécsi fizetésekből Bécsben valamivel könnyebb új lakáshoz jutni, mint Budapesten a budapestiből. Ezt támasztja alá az MNB legújabb felmérése is, amely az európai városokat vizsgálta meg a lakásárak, a jövedelmek és a bérleti díjak viszonylatában.

2019.05.19 13:00 Őrült árak a belvárosban – Ezért szorulnak ki ennyien Budapest külső kerületeibe
2019.05.15 14:35 Sokaknak fáj már: Európában is példátlan, ami a magyar lakáspiacon történt