HU Language HU
május 21, 2019 0

A röviddel ezelőtt véget ért, viharosra sikeredett, kormányülésen azt mondta Theresa May brit kormányfő, hogy szabad kezet adna a konzervatív párti képviselőknek egy második Brexit-népszavazásról szóló parlamenti döntés során – közölte a Bloomberg. A hírügynökségi beszámoló szerint ez a váratlan és radikális javaslat azonnal nagyfokú ellenállást váltott ki a Brexit-párti kormánytagok részéről. Mindenesetre a font azonnal szárnyalni kezdett a főbb devizákkal szemben és a hard-Brexit talán csökkenő esélye miatt az euró is ugrik a dollárral szemben.

Theresa May a hétvégén már jelezte, hogy a mostani kormányülésen új, merész javaslatra készül, de azt talán kevesen gondolták, hogy ez éppen a második népszavazás felé való elmozdulás lesz. Ezt a javaslatot May évek óta mereven elutasította számos ok miatt. Ha szabad kezet adna pártja képviselőinek a második népszavazásról szóló döntésre, nem reménytelen, hogy összejönne a parlament többsége a kérdés mögött (az ellenzéki Munkáspárt képviselői között is szép számmal vannak támogatók, de különösen a párttagság támogatja a kérdést).

Fontos hangsúlyozni: az, hogy May ma bedobta ezt az ötletet, távolról sem jelenti azt, hogy sor is kerül egy második népszavazás kiírására.

Ezt jelzi, hogy azonnal „letorkolták” Mayt a saját kabinetjén belül is az elfogadhatatlannak tartott ötlete miatt. Mindenesetre érdekes fejlemény, hogy a kormányfő (aki egyébként a politikai bukás szélén egyensúlyoz) hajlandó lenne elmozdulni a második népszavazás felé ahelyett, hogy negyedszeri nekifutásra június elején újra szavazásra vigye a parlamentben a Brexit-megállapodást. May egyébként a kiszivárgott értesülés után maga is nyilatkozott és azt mondta, hogy pár napon belül új szövegezésű Brexit-törvény készül, így lehet, hogy a kilépési feltételrendszert össze szeretné kötni egy második (megerősítő) népszavazás kiírásának lehetőségével.

Ez tehát értelmezésünk szerint azt jelenti, hogy Theresa May csapdát állított: ha elfogadják a megállapodását, akkor az alsóháznak lehetősége nyílik új népszavazásról szavazni. Ha nem szavazzák meg az új népszavazást vagy a britek újra a kilépése szavaznak, akkor sima ügye van, kész az elfogadott megállapodás. Ha nem, akkor vissza lehet lépni a Brexittől úgy, hogy az új népszavazás szentesíti a maradást.

A most csütörtöki brit EP-választások hatalmas szorítást jelentenek mindkét nagy pártra nézve (Konzervatív Párt és Munkáspárt), mert várhatóan óriási vereséget fognak szenvedni Nigel Farage új Brexit-pártjával szemben, amely 35%-os népszerűségnek örvend a két nagy párt 8-12% körüli eredményével szemben. Ez a szorítás pedig akár afelé is terelhetné a két nagy párt képviselőit, hogy végül „orrbefogva”, negyedik nekifutásra összejöjjön az EU-val korábban kialkudott Brexit-megállapodás mögött a parlamenti többség. Ehhez a forgatókönyvhöz képest most új fejlemény, hogy May más utat is tesztel a javaslata bedobásával.

Theresa May a Reuters tudósítása szerint leszögezte, hogy csak olyan megállapodással lehet kilépni, amelyet minden párt elfogad. A most formálódó új javaslat jelentős változásokat tartalmaz, mely a brit integritás megőrzését szolgálja.

A font kora délután még 1,27 alatt, négyhavi mélyponton járt, aztán a hírek hatására 1,2730-ról 1,28 fölé ugrott. A font egyébként az előző 11 napban sorozatosan esett, így most az új kilátásokra tekintettel akár nagyobb fonterősödés is kibontakozhat.

Bedobta a bombát May: második Brexit-népszavazás jöhet

Bedobta a bombát May: második Brexit-népszavazás jöhet

Címlapkép forrása: Toby Melville / WPA Pool / Getty Images