HU Language HU
május 24, 2019 0

A korábbi 2,25%-ról 1%-ra vágta vissza második negyedéves növekedési előrejelzését a JP Morgan, vagyis az amerikai gazdaság jelentősen lassulhat az év elején látott 3 százalék feletti tempóról. Az amerikai bank szakemberei szerint nehéz megjósolni, mi lesz a Fed következő lépése, most ugyanannyi esély van egy kamatemelésre, mint egy vágásra.

Az előzetes adat szerint az év első három hónapjában 3,2%-kal bővült az amerikai gazdaság, ehhez képest vár jelentős lassulást a JP Morgan, mely szerint mindössze egy százalékos lehet a jelenlegi negyedév növekedése.

Indoklásukban a bank szakemberei kiemelik, hogy a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának áprilisi adata kiábrándító volt, különösen a részletek. Ha ehhez hozzátesszük a múlt héten megjelent gyenge áprilisi kiskereskedelmi statisztikát, akkor komoly lassulást lehet előrevetíteni az első negyedévhez képest – hangsúlyozzák.

Az amerikai gazdaság előtt álló kihívások között kiemelték a kereskedelmi háborúval kapcsolatos bizonytalanságokat, mely az üzleti hangulat romlását okozhatja, illetve a globális lassulást, mely az USA-ra is hatással lehet.

A JP Morgan nem csak a növekedéssel, hanem a Fed várható politikájával kapcsolatban is friss előrejelzést tett közzé. A bank elemzői már nem gondolják egyértelműen, hogy a jegybank következő lépése kamatemelés lesz, most nagyjából egyforma esélyt adnak az emelésnek és a vágásnak.