HU Language HU
május 15, 2019 0

A Reuters 244 millió eurós elemzői konszenzusától 7%-kal elmaradó, 226 millió eurós adózás utáni nyereségről számolt be ma reggel a Raiffeisen Bank International. Az osztrák bankcsoport az első negyedévben az egy évvel korábbinál 43%-kal alacsonyabb eredményt ért el, főleg a nettó céltartalék-visszaírás eltűnése és a lengyelországi jelenlét leépítése miatt. A magyar leánybank 15 millió eurós profitot hozott, az orosz leánybank pedig ezúttal is a csoportszintű nyereség több mint felét szállította.

A Reuters elemzői konszenzusa szerint 244 millió eurós nyereséget várt a piac a Raiffeisentől, ettől 7%-kal marad el a 226 millió eurós nyereség. A bevételek és működési ráfordítások területén nem hozott különösebb meglepetést a gyorsjelentés, a nettó céltartalék-képzés területén pedig még jobb is volt a vártnál, így az adózás előtti és utáni eredmény várttól való elmaradása valószínűleg inkább egyéb tételekkel magyarázható.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít

Az egy évvel korábbihoz képest viszont a nettó céltartalék-visszaírások eltűnése és nettó céltartalék-képzésbe fordulása a legfontosabb magyarázó tényező az eredményromlás mögött. Ez a változás 92 millió euróval rontotta az eredményt. Emellett a bevételek sem alakultak fényesen, elsősorban a lengyel tevékenység leépítése miatt, ami nélkül a nettó kamatbevételek például nem stagnáltak, hanem 8%-kal növekedtek volna év/év alapon. A lengyel tevékenység részleges eladása negatív egyszeri tételeket is okozott az első negyedév során.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít

A nettó kamatbevételekre az is negatívan hatott, hogy a kamatkörnyezet továbbra is kedvezőtlen, a nettó kamatmarzs 10 bázisponttal 2,43%-ra csökkent részben az orosz operáció, részben a központi tevékenység rövid távon alacsonyabb marzsú tevékenysége miatt.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít

A nem teljesítő kitettsége aránya 2,5%-ra csökkent a bankcsoportnál stabilan 58% fölötti fedezettség mellett, miközben a tőkemegfelelés (CET1 tőkeráta) 13,6%-ra javult. A bankcsoport költséghatékonyságán továbbra is van még mit javítani, a költség/bevétel arány az egy évvel korábbi 57,3%-ról 60,9%-ra romlott.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít

A leánybankok körében továbbra is feltűnő az orosz érdekeltség dominanciája, ez ugyanis a 226 millió eurós adózott eredményből 126 millió eurót hozott. A cseh leánybank 44, a román 37, a szlovák 33 millió eurós év eleji profitot hozott, a magyar leánybanknbál ez 15 millió euró volt, 4%-kal több az egy évvel korábbinál.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít

A bankcsoport menedzsmentje a kilátásokat illetően nem fogalmazott meg újdonságokat, így a piac elsősorban a gyorsjelentés számaira támaszkodhat az eredmények értékelése során. A várttól elmaradó nettó eredmény várhatóan nem tölti el lelkesedéssel a részvénypiaci befektetőket.

Csalódás a Raiffeisennél, Oroszország tovább hasít