HU Language HU
május 24, 2019 0

Június végére megkaphatja az amerikai hatóságok engedélyét a Boeing 737 Max típusú gépe, melyet több végzetes baleset után vontak ki a forgalomból – értesült a Reuters. Ezzel akár már a nyári csúcsszezonban újra felszállhatnak a gépek, bár egyelőre nincs pontos menetrend.

A legnagyobb amerikai légitársaságok, mint az American Airlines, a Southwest Airlines és a United Airlines eredetileg azzal számolt, hogy júliusban és augusztusban sem szállhatnak fel a 737 Maxok. A típus engedélyét azt követően vonták vissza, hogy öt hónapon belül kettő is lezuhant belőle majdnem 350 ember halálát okozva összesen. A gyártó Boeing ezt követően jelezte, hogy szoftverfrissítést hajt végre a hiba kiküszöbölésére.

Hivatalosan egyelőre nincs dátum, mikortól térhetnek vissza a gépek a forgalomba, de most a Reuters úgy értesült, hogy akár június végére megkaphatják az amerikai engedélyt. Az USA-n kívüli visszatérés még bizonytalanabb, mivel Kanada és Európa a saját vizsgálata alapján adhatja majd meg az engedélyt.

A Boeing már a múlt héten jelezte, hogy végzett a szoftverfrissítéssel, már csak a hatóságokon múlik, mikor adják meg az engedélyt a felszállásra.