HU Language HU
június 5, 2019 0

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint Magyarországon a zöld közbeszerzési eljárások száma és értéke emelkedik, tavaly 1080 zöld szempontokat is tartalmazó közbeszerzést folytattak le 136,8 milliárd forint értékben, míg 2017-ben 102,9 milliárd forint értékben 831 zöld közbeszerzési eljárás volt.

A zöld közbeszerzések terjedéséről Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke beszélt a Környezetvédelmi Világnap alkalmából rendezett, Kihívások a fenntartható közbeszerzésekben című, kétnapos nemzetközi konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. A rendezvényhez kapcsolódóan kedden Budapesten ülésezett az Európai Bizottság zöld szakértői munkabizottsága is. Magyarország régóta szorgalmazza, hogy az európai uniós értékhatárt elérő közbeszerzéseknél a zöld szempontokat jelezzék az ajánlatkérők, ezzel lehetőség legyen a nyilvántartásra – közölte Rigó Csaba Balázs.

A Közbeszerzési Hatóság budapesti nemzetközi rendezvényén mintegy 300 szakember vesz részt hét európai országból, képviselteti magát az Európai Bizottság, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A konferencián egyebek mellett bemutatják Budapest zöld közbeszerzési törekvéseit, és a kapcsolódó hazai példákat, köztük az egyik magyar strartup cég megoldását a napelemes térkő alkalmazására, a ZalaZone járműipari tesztpályát, valamint a Főtáv fejlesztéseit.