HU Language HU
május 29, 2019 0

A világkereskedelmi feszültségek és ezek nyomán a globális növekedés lassulása jelenti a legnagyobb kockázatot a pénzügyi stabilitásra az eurózónában – figyelmeztetett friss jelentésében az Európai Központi Bank. Idén mindössze 6% lehet a térség bankjainak tőkearányos megtérülése, jóval a befektetői elvárások alatt.

Amennyiben a növekedési kilátásokra leselkedő lefelé irányuló kockázatok megvalósulnak, megnövekedhetnek a pénzügyi stabilitási kockázatok – közölte az EKB alelnöke, Luis de Guindos, rámutatva a globális növekedéssel és a pénzügyi piacok volatilitásával kapcsolatos bizonytalanságra.

A kereskedelmi feszültségek jelentik a növekedésre a fő kockázatot, ezek esést okozhatnak az eszközárakban, majd destabilizálhatják a vállalatokat és a bankokat. Minél nyitottabb egy ipari szektor, annál negatívabban reagáltak a részvényárfolyamai az új vámokkal kapcsolatos bejelentésekre.

A negatív következmények az európai adósságválságot is újraéleszthetik, nőhet ugyanis egyes sérülékeny országok finanszírozási kockázata – figyelmeztetett Pénzügyi Stabilitási Jelentésében az EKB, hozzátéve, hogy mindez az adósságok fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak fellobbanását hozhatja.

Az EKB megismételte a jelentésben aggodalmát az európai bankok alacsony profitabilitása miatt, ami némileg tovább romolhat 2019-ben. Idén az eurózóna bankjainak átlagos tőekarányos megtérülése mindössze 6% lehet, jóval a 8-10%-ra becsült befektetői elvárások alatt. Az EKB arra is figyelmeztetett, hogy az esetleges hitelminősítői leminősítések egy recesszió során növelhetik a bankok finanszírozási költségeit.

(Financial Times)