HU Language HU
május 15, 2019 0

A kínai befektetők voltak az amerikai lakóingatlan-piac legnagyobb külföldi befektetői az elmúlt hat évben, most viszont a kereskedelmi háború és a kínai adósságfék- és tőkekiáramlási szabályok miatt csökkenhet a súlyuk a szektorban – írja a MarketWatch.

Lawrence Yun, a National Association of Realtors vezető közgazdásza úgy véli, előfordulhat, hogy a kereskedelmi feszültségek miatt a kínai kormány úgy dönt, hogy korlátozza a Kínából kifolyó pénzek mértékét és az amerikai tőkebefektetéseket. Közben a jüan árfolyama is rohamosan csökken a dollárhoz képest, ami a kínai befektetőknek drágábbá teszi az amerikai ingatlanokat.

Jelenleg a kínai befektetők az amerikai ingatlanpiacba áramló külföldi tőke körülbelül 25%-át teszik ki, a második legnagyobb befektető Kanada, 9%-os piaci részesedéssel. Tavaly 284 ezer ingatlant adtak el külföldi befektetőknek.

Amiatt egyelőre még nem kell aggódni, hogy komolyabb sokkot okoz az ingatlanpiacon a kínai pénzek visszaszorulása: a külföldi ingatlanvásárlások az USA-ban a teljes volumen alig 3%-át adták.