HU Language HU
június 6, 2019 0

Csendesen indult a nap az európai tőzsdéken csütörtökön az EKB kamatdöntésére várva, majd a kamatdöntést követően sem alakult ki határozott irány. A vezető nyugat-európai indexek stagnálnak a záráshoz közeledve vagy kismértékű csökkenést mutatnak.

Csökkenéssel zárt a BUX 2019.06.06 17:08

Az európai tőzsdéken stagnálást vagy kisebb csökkenéseket mutatnak az irányadó indexek a záráshoz közeledve, az az enyhén negatív hangulatban a BUX is esett ma: 0,2 százalékos mínusszal zárta a napot az átlagosnál valamivel alacsonyabb, 8 milliárd forintos forgalom mellett.

A blue chipek közül a Richter emelkedett ma jelentősebbet, 0,6 százalékos pluszban zárt, az OTP 0,1 százalékkal araszolt felfelé, közben a Mol 0,9 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 1 százalékot veszített értékéből.

Itt a kamatdöntés 2019.06.06 15:27

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB). A kamatdöntést követően Mario Draghi sajtótájékoztatót tart, amelyen elhangzott, hogy az idei évre 1,2 százalékos, 2020-ra és 21-re egyaránt 1,4%-os növekedést vár az EKB. Az idei értéket minimálisan felfelé, a következő két év adatát pedig kicsit lefelé módosították márciushoz képest. Draghi a kockázatok között említi a kereskedelmi háborút, a protekcionizmus erősödését és a feltörekvő országok sérülékenységét.

A DAX esésbe kapcsolt a délután folyamán, jelenleg 0,2 százalékos mínuszban tartózkodik, közben az olasz index emelkedik, a francia CAC-40 pedig a tegnapi záróértékén áll.

Zuhan a Renault 2019.06.06 10:03

Megütötték a Renault részvényeit a ma reggeli kereskedésben, miután a Fiat-Chrysler bejelentette, hogy visszalép a Renault-nak tett 35 milliárd dolláros ajánlatától. A két cég egyesülésével a világ harmadik legnagyobb autógyártója jött volna létre. A Renault árfolyama közel 7 százalékot zuhant a hírre.

Stagnál a BUX 2019.06.06 09:01

Stagnálással kezdi a BUX a csütörtöki kereskedést, a blue chipek közül az OTP 0,2, a Mol 0,3, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékos erősödéssel kezdte a napot. A Richter viszont esik, 0,6 százalékos mínusszal indított.

Kivárással indul a nap az európai tőzsdéken 2019.06.06 08:10

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A szerdai kereskedés első felében a Fed elnökének támogató hangvételű nyilatkozata segítette felfelé az európai tőzsdéket, a kereskedés második felére azonban elfogyott a lendület. A magyar tőzsde végül mérsékelt eséssel zárta a napot, a blue chipek közül egyedül az OTP tudott emelkedni. A BUX 83 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, az OTP 0,6 százalékos erősödés után 12 329 forinton zárt, míg a Mol 1,3 százalékos esést követően 3 296 forinton fejezte be a szerdai kereskedést. A Richter 0,6 százalékos esés után 5 100 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 0,8 százalékkal került lejjebb, a telekomcég papírjai 418 forinton zártak.

A kedvezőtlen magyar és a vegyes európai tőzsdei teljesítmény után emelkedtek a vezető amerikai részvényindexek, pedig egy rossz makroadat is borzolta a befektetők kedélyeit. Az Egyesült Államok magánszektora májusban 27 ezer munkahelyet teremtett, ami jóval elmaradt a várakozásoktól, és a legalacsonyabb növekedés több mint kilenc éve – derült ki az ADP jelentéséből. A Dow és az S&P 500 0,82%-os, a Nasdaq pedig 0,64%-os emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdéken nincs egyértelmű irány ma reggel, miközben a japán Nikkei 0,1 százalékot emelkedett, a sanghaji tőzsde indexe 0,7 százalékot esett, a hongkongi Hang Seng pedig a tegnapi záróértékén stagnál. A dél-koreai tőzsde nemzeti ünnep miatt zárva tartott ma. Az európai tőzsdéken csendesen indulhat a nap a határidős indexek állása alapján, a befektetők az EKB kamatdöntésére várnak. A DAX 10 futures 10 pontos csökkentést vetít előre a nyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A befektetők abban kezdtek reménykedni, hogy a Fed idén kamatot csökkenthet, hogy megtámogassa a gazdasági növekedést Jerome Powell nyilatkozata után, miszerint az amerikai jegybank figyeli a gazdaság teljesítményét. Elemzők szerint a piacok el is kezdték árazni a potenciális kamatcsökkentést. A kereskedelmi kérdések folyamatosan terítéken vannak, egyelőre nincs megegyezés Amerika és Mexikó között, de a kétoldalú tárgyalások csütörtökön folytatódnak.

Kivárással indul a nap az európai tőzsdéken

Mire érdemes ma figyelni?

A KSH-ra kell figyelni csütörtök reggel, ugyanis a statisztikai hivatal az ipari termelés előzetes adatait publikálja. Délelőtt az ÁKK tartja szokásos kötvényaukcióját, amire figyelhetnek a befektetők. Ennél fontosabb lehet azonban az EKB kamatdöntő ülése, illetve Mario Draghi jegybankelnök azt követő sajtótájékoztatója, melyen a befektetők leginkább a jövőbeli kamatpályával kapcsolatos előrejelzésre figyelhetnek.

Kivárással indul a nap az európai tőzsdéken