HU Language HU
május 14, 2019 0

Az ázsiai tőzsdék lejjebb kerültek kedden az USA és Kína kereskedelmi háborújával kapcsolatos aggodalmak hatására, az európai börzéken azonban jó volt a hangulat, a kontinens irányadó részvényindexei emelkedtek kedden, míg a tengerentúli piacnyitás után az amerikai tőzsdék is erősödtek. A magyar tőzsde ennek ellenére eséssel zárta a napot, a BUX 453 pontos mínusz mellett 1,1 százalékos eséssel zárta a hét második napját.

Eséssel zárta a keddi kereskedést a magyar tőzsde 2019.05.14 17:19

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 453 pontos esés mellett 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 3,2 százalékos esés után 12 050 forinton zárt, míg a Richter 1,8 százalékos esést követően 5 125 forinton fejezte be a hét második napját. A Mol mindemellett 1,7 százalékos erősödés után 3182 forinton zárt. A Magyar Telekom 5,3 százalékkal került ma lejjebb, azonban érdemes kiemelni, hogy a társaság részvényei ma forogtak először az osztalékszelvény nélkül, a Magyar Telekom által kifizetett 25,2 forintos osztalékkal korrigálva a telekomcég papírjai 0,3 százalékos emelkedéssel zárták volna a keddi kereskedést.

Aláírták: 700 millió forintos felvásárlást visz véghez a Rába 2019.05.14 15:56

Felvásárolja a Rába Járműipari Holding Nyrt. a Rekard csoportot, az akvizíció értéke 700 millió forint.

tovább a cikkhez…

Ütik az OTP részvényeit 2019.05.14 15:24

Egyre nagyobb esés bontakozik ki a hazai tőzsdén, a BUX már 1,3 százalékos mínuszban áll, miután a blue chipek közül az OTP és a Richter is nagyot esett. Az OTP részvényei már 2,9 százalékkal kerültek lejjebb a mai kereskedésben. A forgalom az átlagosnál jóval erősebb ma a magyar tőzsdén, 12 milliárd forintnál jár, miközben az elmúlt három hónapban 10 milliárd forint alatt volt a napi átlag.

Átadta első elektromos töltőállomását az Alteo 2019.05.14 15:16

Átadták Tiszaújváros első nyilvánosan elérhető és igénybe vehető elektromos töltőállomását, amit az Alteo telepített. Az állomás egyszerre két gépjármű töltését is lehetővé teszi, óránként akár 22 kW teljesítménnyel. Nem csak a városnak mérföldkő az átadó: az Alteo portfóliójában is ez az első elektromos töltőállomás.

tovább a cikkhez…

Esés a magyar tőzsdén 2019.05.14 13:39

Töretlen az emelkedés az európai tőzsdéken, a déli órákban a DAX 0,7 százalékos, a FTSE-100 1 százalékos, a CAC-40 pedig 1,2 százalékos pluszban tartózkodik.

A magyar tőzsdén mérsékelt mínuszok láthatók, a BUX 0,6 százalékkal került lejjebb. Az OTP és a Richter méretesebb esést szenved el ma, a bankpapír 1,6, a gyógyszergyártó 2,4 százalékkal került lejjebb, a Mol emelkedése viszont ezt valamelyest ellentételezni tudja, az olajtársaság részvényei 2 százalékos pluszban állnak.

Figyelmeztetnek az elemzők: már kopogtathat a válság 2019.05.14 13:35

Már egy ideje a piacok felett lebegtek a kereskedelmi háborús feszültségek, de az amerikai indexek idén mégis új csúcsokat döntögettek, lehetett benne reménykedni, hogy csak kisebb sérülésekkel megússzák a tőzsdék a kínai-amerikai csatározásokat. De a hétvégén fordulatot vettek az események, Trump emelte a tétet, amire Kína válaszolt, az amerikai tőzsdék pedig négy hónapja a legnagyobb esést szenvedték el hétfőn. Néhány elemző szerint már a recesszió kopogtat.

tovább a cikkhez…

Emelkednek az európai tőzsdék 2019.05.14 10:00

Nagyot estek hétfőn a tengerentúli tőzsdék, miután az USA pénteki, kínai termékeket sújtó vámemelésére válaszul Kína is ellenintézkedésekről döntött, Kína hétfőn bejelentette, hogy 60 milliárd dollárnyi amerikai termékre készül vámot kivetni, június 1-től. A fokozódó kereskedelmi háborús feszültség nyomán a tengerentúli tőzsdék végül jelentős eséssel zárták a hétfői kereskedést, a Dow és az S&P500 egyaránt 2,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 3,4 százalékot esett.

A kereskedelmi háborús aggodalmak az ázsiai részvényindexekre is árnyékot vetettek kedden, a hangulat Donald Trump kommentárja ellenére is nyomott maradt, miután Donald Trump szerint a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások ”nagyon sikeresek” lesznek. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,6 százalékkal került lejjebb. Az irányadó európai részvényindexek a kereskedelmi háborús aggodalmak ellenére emelkedéssel indították a keddi kereskedést, a keddi piacnyitástól távolodva a CAC40 1 százalékkal került feljebb, míg a DAX 0,6 százalékkal került feljebb.

Ma már az osztalékszelvény nélkül forognak a Magyar Telekom részvényei 2019.05.14 09:21

A keddi piacnyitástól távolodva a magyar tőzsde felfelé kapaszkodik, a BUX 155 pontos emelkedés mellett 0,4 százalékkal került feljebb, a blue chipek közül a Magyar Telekom részvényei 5,8 százalékkal kerültek ma lejjebb, azonban emögött az osztalékszelvény vágása húzódik meg, a társaság részvényei ma már az osztalékszelvény nélkül forognak. A Magyar Telekom által kifizetett 25,2 forintos osztalékkal korrigálva a társaság részvényei 0,3 százalékkal kerültek volna ma lejjebb.

Mérsékelt emelkedéssel indul a keddi kereskedés a magyar tőzsdén 2019.05.14 09:12

Hétfői záróértéke közelében indított a keddi kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 44 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. Az OTP 0,5 százalékos esése mellett a Magyar Telekom részvényei 5,7 százalékkal kerültek lejjebb, azonban érdemes kiemelni, hogy emögött az osztalékszelvény vágása húzódik meg, a társaság részvényei ma már az osztalékszelvény nélkül forognak. A Richter 0,1 százalékos erősödése mellett a Mol 1 százalékkal került feljebb.

Még drágább lehet az iPhone a kereskedelmi háború miatt? 2019.05.14 08:55

Megütötték tegnap az amerikai tőzsdéket, miután a kínai-amerikai kereskedelmi háború újabb lendületet vett. Az irányadó indexek jelentős, 2-3 százalékos mínusszal zártak de még hozzájuk képest is vastagon alulteljesítő volt az Apple, az iPhone gyártójának részvényei közel 6 százalékot vesztettek értékükből. Ez nem csoda, hiszen az Apple különösen sérülékeny a kereskedelmi háborús fejleményekre.

tovább a cikkhez…

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék 2019.05.14 08:34

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Nagy eséssel vágtak neki a hét első napjának a tengerentúli tőzsdék, a befektetők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának kiszélesedése miatt aggódtak, miután a kínai termékekre kivetett, amerikai vámtarifák pénteki megemelése után Kína is válaszlépésekről határozott. Kína bejelentette, hogy június 1-től 60 milliárd dollárnyi amerikai termékekre készül vámot kivetni. A Dow és az S&P500 január másodika óta a legnagyobb esését szenvedte el hétfőn, a Dow végül 617 pontos esést követően 2,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 2,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 3,4 százalékos eséssel fejezte be a hét első napját.

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 530 pontos mínusz mellett 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A blue chipek közül egyedül a Mol volt képes emelkedni, az olajcég papírjai 0,5 százalékos erősödés után 3128 forinton zártak, a Magyar Telekom 0,2 százalékos esés után 454 forinton zárt, míg az OTP 1,4 százalékos esés után 12 450 forinton búcsúzott a hét első napjától. A nap vesztese a Richter volt, a gyógyszergyártó részvényei 5,1 százalékos esést követően 5220 forinton zártak.

Mik az előjelek mára?

Lejjebb kerültek az ázsiai részvényindexek a keddi kereskedésben, a részvénypiaci hangulatra az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos félelmek vetettek árnyékot. A nap második felében azonban napi mélypontjukról felfelé mozdultak el az ázsiai részvényindexek, a piaci szereplők kedvezően fogadták Donald Trump hétfői nyilatkozatát, miután az elnök szerint a kereskedelmi tárgyalások ”nagyon sikeresek” lesznek. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a kedden újranyitó hongkongi tőzsde 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt erősödést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 29 pontos plusza 0,2 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírek és a kedden beérkező makroadatok mellett a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek majd a befektetők.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden az MNB az áprilisi, előzetes statisztikai mérlegét teszi közzé, míg a KSH a márciusi ipari termelési adatsorának második becslését publikálja majd. Németországból a májusi, ZEW gazdasági hangulatindex érkezik majd, míg a hét második napján az eurozónából a márciusi ipari termelési adatsorra figyelnek majd a piaci szereplők.

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék

Kedden teszi közzé beszámolóját többek között a Merck, a Thyssenkrupp és a Vodafone is.

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék