HU Language HU
Eséssel zárta a keddi kereskedést a BUX
május 7, 2019 0

Ázsiában nem volt egyértelmű az irány a hét második napján, a sanghaji börze a keddi kereskedésben látott esését ledolgozva végül 0,7 százalékos emelkedéssel zárt. Az irányadó európai részvényindexek a kereskedelmi háborús feszültség felerősödése miatt lejjebb kerültek a keddi kereskedés második felében, míg a magyar tőzsde is lefordult a keddi piaczárás felé közeledve, a BUX végül 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a hazai blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a napot.

Eséssel zárta a hét második napját a BUX 2019.05.07 17:25

A keddi kereskedés első felében látott lecsorgás után a keddi piaczárás felé közeledve lefordult a hazai részvényindex, az európai tőzsdéken is elromlott a hangulat, miután a befektetők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt aggódtak, a DAX 1,7 százalékos esése mellett a CAC40 1,6 százalékkal került ma lejjebb.

A BUX végül 463 pontos mínusz mellett 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a napot. A Magyar Telekom 0,2 százalékos esés után 456 forinton zárt, az OTP 0,7 százalékkal került lejjebb, a bankpapír 12 460 forinton búcsúzott a hét második napjától. A Richter 1,4 százalékos esés után 5615 forinton zárt, míg a Mol 1,7 százalékkal került ma lejjebb, az olajcég papírjai 1,7 százalékos eséssel fejezték be a hét második napját.

Lefordult a magyar tőzsde 2019.05.07 16:30

A keddi piaczárás felé közeledve lefordultak az irányadó európai részvényindexek, a kereskedelmi háborús aggodalmak felerősödésével párhuzamosan a CAC40 és a DAX egyaránt 1,4 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde is lefordult, a BUX 8,3 milliárd forintos forgalom és 469 pontos mínusz mellett 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a hazai blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott emelkedni.

A kereskedelmi háborús aggodalmak vetnek árnyékot Amerikára 2019.05.07 16:18

Bár a tengerentúli tőzsdék a hétfői esés nagy részét a tegnapi piaczárásra ledolgozták, az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező bizonytalanság azonban továbbra is árnyékot vet a részvénypiacokra. A kereskedelmi egyeztetések következő fordulója a héten Washingtonban folytatódik majd, ahol a kínai delegációt Liu He miniszterelnök-helyettes vezeti majd, bár a piaci kommentárok alapján a kereskedelmi megállapodás elérése erősen kérdéses. Az amerikai részvényindexek ismét lejjebb kerültek a keddi piacnyitás után, a Nasdaq és az S&P500 egyaránt 1,4 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 355 pontos mínusz mellett 1,3 százalékkal került ma lejjebb.

Nem jó most autógyártónak lenni – A BMW-t ráadásul az ág is húzta 2019.05.07 12:17

A BMW is közzétette első negyedéves beszámolóját, amelyből kiderült: a német prémiumautó-gyártó szerény mértékben növelte csak eladásait, árbevétele pedig stagnált. Az új technológiákra történő átállás, az elektromos autózáshoz kapcsolódó beruházások és egy jelentős, 1,4 milliárd eurós egyszeri tétel hatására viszont jelentősen csökkent a cégcsoport profitabilitása. A menedzsment ráadásul a korábbi évekhez képest sokkal szerényebb profitrátákkal számol 2019-re vonatkozóan.

tovább a cikkhez…

Lejjebb került a magyar tőzsde 2019.05.07 11:57

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek kedden, a prágai tőzsde 0,2 százalékos erősödése mellett a lengyel tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 0,5 százalékot esett. A keddi piacnyitást követő átmeneti bizonytalanság után a magyar tőzsde lefordult, a BUX 3 milliárd forintos forgalom és 198 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, a blue chipek vegyesen teljesítenek, a hazai nagypapírok közül csak a Magyar Telekom árfolyama tud ma emelkedni. A BUX komponensei közül a Graphisoft Park, a Waberer’s és a BIF részvényei teljesítenek a leggyengébben, azonban érdemes kiemelni, hogy a BIF és a Graphisoft Park részvényei ma már osztalékszelvény nélkül forognak.

Gyorsjelentés után került lejjebb a BMW 2019.05.07 11:39

A hét második napján tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a BMW, az autógyártó 0,1 százalékkal több, 605 333 járművet értékesített az első negyedévben, a BMW-márka eladásai ezen belül 0,4 százalékkal 519 307 darabra emelkedtek a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva. A társaság bevétele 0,9 százalékkal 22,46 milliárd euróra csökkent a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, a működési eredmény 78 százalékkal 589 millió euróra csökkent, míg a Reuters elemzői konszenzusa 666 milliós eurós értéket várt. A vártnál alacsonyabb működési eredmény mögött a magasabb beruházási költségek és egy 1,4 milliárd eurós céltartalékolás állt. A céltartalékolásra az Európai Bizottság eljárása miatt volt szükség, mivel a Bizottság azt vizsgálja, hogy a német autógyártók összejátszhattak-e az autóikba beépített károsanyag-tisztító rendszereik tervezésekor. A BMW szerint elképzelhető, hogy a Bizottság bírságot szab ki, a társaság ezzel indokolta céltartalék képzését.

A BMW mindemellett megerősítette az ide évre vonatkozó várakozásait, az autógyártó idén 8-10 százalékos operatív marzsot vetített előre, míg a BMW szerint az Európai Bizottság eljárása miatti céltartalékolás 1,5 százalékponttal veti vissza a cég autóipari szegmensének operatív marzsát, amit a BMW a 4,5-6,5 százalékos sávba vár 2019-es üzleti évben. A gyorsjelentés után a BMW árfolyama 1,6 százalékkal került ma lejjebb.

Az első negyedéves beszámolója után pattant fel a Vonovia 2019.05.07 10:59

Kedden publikálta legfrissebb számait a Vonovia, a német ingatlancég bevétele 20,1 százalékkal 502,2 millió euróra nőtt az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, míg a működésből származó operatív eredmény 20 százalékkal 303,6 millió euróra emelkedett, felülteljesítve ezzel az előzetes elemzői várakozásokat, amit a társaság a svéd és osztrák akvizícióival indokolt. A társaság felfelé módosította az idei évre vonatkozó előrejelzéseit, a Vonovia várakozásai szerint a társaság működésből származó operatív eredménye 2019-ben 1,17-1,22 milliárd euróval nőhet, míg a cég korábban 1,14-1,19 milliárd eurós bővülést vetített előre az idei évre. A Vonovia részvényei nagyot emelkedtek a gyorsjelentés után, az árfolyam 3,6 százalékkal került ma feljebb.

Nincs egyértelmű irány az európai börzéken 2019.05.07 10:40

Nagy eséssel indult a hétfői kereskedés a tengerentúlon, miután az amerikai elnök a hétvégén bejelentette, hogy pénteken 10 százalékról 25 százalékra emelné meg a 200 milliárd dollárnyi kínai termékre kivetett amerikai vámot, ami alaposan félfordulást okozott a tőkepiacokon. Az amerikai pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint Kína a kereskedelmi tárgyalások korábbi fordulóiban tett vállalásaival kapcsolatban felmerült kétségek nyomán jelentette be Donald Trump a hétvégén a kínai termékre kivetett amerikai vámok emelését. Robert Lighthizer, az USA kereskedelmi főtárgyalója szerint Kína több, korábban egyeztetett pontban is visszatáncolt.

A tengerentúli tőzsdék a nap első felének mínuszait ledolgozva mérsékelt mínuszban zártak, míg Ázsiában felemásan teljesítettek a részvényindexek, miután a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírfolyamra fókuszáltak. A hírek szerint a héten Washingtonban ennek ellenére is folytatódnak majd a kereskedelmi tárgyalások, a hét második felében a kínai delegáció az Egyesült Államokba utazik majd, az egyeztetések következő fordulójára, a tárgyalásokat a kínai fél részéről a Liu He miniszterelnök-helyettes vezeti majd.

A kínai tőzsdék a keddi piaczárás felé közeledve ismét felfelé kapaszkodtak, míg a kedden újranyitó Nikkei az elmúlt napok eseményeire reagálva 1,5 százalékkal került ma lejjebb. Az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítenek ma délelőtt, a CAC40 0,2 százalékos esése mellett a DAX 0,1 százalékkal került lejjebb.

Újabb fordulatot hozott az olajipari felvásárlási háború 2019.05.07 10:32

Az Anadarko Petroleum igazgatósága úgy döntött, hogy a Chevron felvásárlási ajánlatával szemben az Occidental ajánlatát támogatja, és felbontaná a Chevronnal kötött megállapodását. A Chevronnak a hét végéig van ideje új ajánlatot tenni.

tovább a cikkhez…

Gyorsjelentés után esett nagyot a Henkel árfolyama 2019.05.07 09:56

Kedden tette közzé gyorsjelentését a Henkel, a társaság első negyedéves bevétele 2,8 százalékkal 4,969 milliárd euróra emelkedett, a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, míg a Reuteres elemzői konszenzusa 4,99 milliárd eurós bevételt várt. Az egy részvényre eső eredmény 1,34 euro lett, míg az elemzők 1,37 eurót vártak. A vártnál gyengébb eredményt a társaság vezérigazgatója többek között a cég fogyasztási üzletágának a nyugat-európai, és a kínai régiókban mutatott gyengébb teljesítményével indokolta. A Henkel mindemellett megerősítette az idei évre vonatkozó előrejelzését, a társaság a 2019-es bevétele esetében 2-4 százalékos bővülésére, míg az EPS egyszámjegyű csökkenésére számít. A gyorsjelentést nem fogadták jól a piaci szereplők, a Henkel árfolyama 3,6 százalékkal került ma lejjebb.

Lekerült az osztalékszelvény a BIF és a Graphisoft Park részvényeiről is 2019.05.07 09:32

A két hazai ingatlancég, a BIF és a Graphisoft Park részvényei is osztalékszelvény nélkül forognak kedden, a BIF közgyűlése 2,568 milliárd forintos osztalékot kifizetésről határozott a társaság tavalyi eredménye után, a BIF részvényenként fizetett 100 forintos osztaléka a hétfői záróárral számolva 3,2 százalékos osztalékhozamot jelent, ezzel a BIF részvényei a hazai osztalékot fizető részvények középmezőnyébe tartozik a cég. A BIF árfolyama 3,8 százalékkal került ma lejjebb, a társaság osztalékfizetésével korrigálva a BIF 0,6 százalékkal került volna ma lejjebb.

A Graphisoft Park részvényei ma már szintén az osztalékszelvény nélkül forognak, a társaság részvényeként fizetett 126 forintos osztalékából és a Graphisoft Park paprjainak hétfői záróárából számítva 3,5 százalékos osztalékhozam adódik. A Graphisoft Park árfolyama 2 százalékkal került ma lejjebb, a társaság osztalékfizetésével korrigálva az árfolyam 1,5 százalékkal került volna ma feljebb.

Mérsékelt eséssel indítja a keddi napot a magyar tőzsde 2019.05.07 09:04

Mérsékelt eséssel indul a hét második napja a magyar tőzsdén, a BUX 68 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a hazai blue chipek felemásan teljesítenek a keddi piacnyitás után. Az OTP és a Mol stagnál, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Richter 0,9 százalékkal került ma lejjebb.

Nagy esés után az irányt kereshetik az európai tőzsdék 2019.05.07 08:40

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Nagy eséssel indult a hét első napja a tengerentúli tőzsdéken, miután Donald Trump hétvégén a Twitteren a kínai termékekre kivetett amerikai vámok emelését helyezte kilátásba, ismét felerősítve ezzel az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos aggodalmakat. A nap végére az amerikai részvényindexek a korábbi esés jelentős részét végül ledolgozták, a Dow végül 66 pontos esés mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,5 százalékot esett, míg a Nasdaq végül 0,5 százalékos eséssel zárta a hétfői kereskedést.

Bár az európai tőzsdéken az ismét felerősödő kereskedelmi feszültség után kimondottan rossz volt a hangulat hétfőn, a magyar tőzsde csupán mérsékelt eséssel zárta a hét első napját, a BUX 228 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,2 százalékos esés után 12 550 forinton zárt, a Magyar Telekom 1,2 százalékos esést követően 457 forinton búcsúzott a hét első napjától, míg a Mol 1,44 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 3150 forinton zárták a hétfői kereskedést. A pozitív kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó részvények 0,2 százalékos emelkedés után 5695 forinton zártak.

Mik az előjelek mára?

A jelentős hétfői esés után felemásan teljesítenek az ázsiai részvényindexek a hét második napján, a hongkongi tőzsde előző napi záróértéke közelében jár, míg a sanghaji börze a kezdeti emelkedés után immár 0,2 százalékkal került lejjebb, miután a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírfolyamra figyeltek. Az amerikai pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint Kína a kereskedelmi tárgyalások korábbi fordulóiban tett vállalásaival kapcsolatban felmerült kétségek nyomán jelentette be Donald Trump a hétvégén a kínai termékre kivetett amerikai vámok emelését. A hírek szerint a héten Washingtonban ennek ellenére is folytatódnak majd a kereskedelmi tárgyalások. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány kedden, az ünnep után újranyitó Nikkei 1,6 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 1 százalékot esett, míg a szingapúri tőzsde 0,7 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt esést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 32 pontos mínusza 0,3 százalékos esést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hét második napján a vállalati gyorsjelentések mellett a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos hírfolyamra fókuszálnak majd, miután Donald Trump a hétvégén a Twitteren jelentette be, hogy emelné a kínai termékekre kivetett amerikai vámokat. A kereskedelmi tárgyalások ennek ellenére folytatódnak majd a hét második felében.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden az MNB a márciusi értékpapírstatisztikáit teszi közzé, az ÁKK mindemellett 3 hónapos kincstárjegy aukciót tart. Németországból a márciusi gyáripari megrendelési adataira érkeznek majd.

Nagy esés után az irányt kereshetik az európai tőzsdék

Kedden teszi közzé beszámolóját többek között a Henkel, az Infineon, a BMW és a Vonovia is.

Nagy esés után az irányt kereshetik az európai tőzsdék

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Nagy esés után az irányt kereshetik az európai tőzsdék