HU Language HU
június 5, 2019 0

A szerdai kereskedés első felében a Fed elnökének támogató hangvételű nyilatkozata segítette felfelé az európai tőzsdéket, a kereskedés második felére azonban elfogyott a lendület. A magyar tőzsde végül mérsékelt eséssel zárta a hét harmadik napját, a blue chipek közül egyedül az OTP tudott ma emelkedni.

Eséssel zárta a szerdai napot a BUX 2019.06.05 17:25

Eséssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 83 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,6 százalékos erősödés után 12 329 forinton zárt, míg a Mol 1,3 százalékos esést követően 3 296 forinton fejezte be a szerdai kereskedést. A Richter 0,6 százalékos esés után 5 100 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 0,8 százalékkal került lejjebb, a telekomcég papírjai 418 forinton búcsúztak a hét harmadik napjától.

Felemásan teljesítenek az európai tőzsdék 2019.06.05 14:54

A tengerentúli piacnyitás felé közeledve a korábbi emelkedés egy részét ledolgozták az európai részvényindexek, miután az Egyesült Államokból egy nagyon gyenge makroadat érkezett, a májusi ADP adatközlés szerint a magánszektor foglalkoztatottsága 27 ezer fővel bővült, ami 2010 márciusa óta a leggyengébb adatnak felel meg, az elemzők mindemellett 180 ezer fős bővülésre számítottak. Az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítenek, a CAC40 0,2 százalékos erősödése mellett a DAX előző napi záróértéke közelében stagnál.

Alulteljesíti a régiós társait a hazai részvényindex 2019.06.05 12:44

Emelkednek szerdán a régiós részvényindexek, a lengyel WIG 0,2 százalékos erősödése mellett a bécsi börze és a prágai tőzsde egyaránt 0,2 százalékkal került ma feljebb. A magyar tőzsde alulteljesítő régiós társaival összehasonlítva, a BUX 2,8 milliárd forintos forgalom és 129 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, a hazai blue chipek közül 1 százalékos esésével a Richter a teljesít a leggyengébben, míg a BUX komponensei közül a Waberer’s és a Takarék Jelzálogbank részvényei mutatják ma a leggyengébb teljesítményt.

Emelkednek az európai tőzsdék 2019.06.05 11:20

Jelentős emelkedéssel zárták a keddi kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a befektetők a Fed elnökének nyilatkozatára figyeltek, miután Jerome Powell tegnap arról beszélt, hogy a jegybank figyelemmel kíséri a kereskedelmi konfliktus gazdaságra gyakorolt hatásait, és kész a megfelelő lépéseket megtenni a gazdasági növekedés fenntartása érdekében. Powell szavait a befektetők egy része úgy értelmezte, hogy a Fed nyitva hagyta az utat egy esetleges kamatcsökkentés előtt, a jegybankári kommentek után nagyot emelkedtek a tengerentúli tőzsdék, a Dow végül 512 pontos erősödés után 2,1 százalékkal került feljebb, az S&P500 2,1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 2,7 százalékos emelkedéssel zárta a hét második napját.

Az amerikai részvényindexek keddi emelkedése után az ázsiai tőzsdék is feljebb kerültek ma, a Nikkei 1,8 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,5 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze előző napi záróértéke közelében fejezte be a szerdai napot.

Az irányadó európai részvényindexek a szerdai piacnyitást követő átmeneti bizonytalansás után felfelé kapaszkodnak, a CAC40 0,3 százalékos erősödése mellett a DAX 0,2 százalékkal került ma feljebb.

Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik a Richter 2019.06.05 09:30

A szerdai piacnyitást követő enyhe esését ledolgozva előző napi záróértéke fölé kapaszkodott vissza a magyar tőzsde, a BUX 29 pontos erősödés mellett 0,1 százalékkal került feljebb, a Richter kedden nagyot esett, majd a gyógyszergyártó papírjai 1,4 százalékos pluszban is jártak a mai piacnyitás után, bár ezt követően alábbhagyott a lendület, a Richter 0,6 százalékkal került ma feljebb. A többi blue chip felemásan teljesít, az OTP stagnál, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb, a Mol árfolyama pedig 0,2 százalékot esett.

Mérsékelt eséssel indul a szerdai nap a magyar tőzsdén 2019.06.05 09:10

Mérsékelt eséssel indította a hazai részvényindex a hét harmadik napját, a BUX 56 pontos mínusz mellett 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A kedden nagyot eső Richter 1 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom árfolyama stagnált. Az OTP mindemellett 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,5 százalékot esett.

A Fed-elnök szavai repítette a tőzsdéket – Európa is örülhet 2019.06.05 08:39

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Erősödéssel indult a keddi kereskedés az amerikai részvénypiacokon, a piaci szereplők a Fed kétnapos konferenciáján megszólaló Jerome Powellre figyeltek, a Fed elnöke kiemelte, hogy a jegybank figyelemmel kíséri a kereskedelmi konfliktus gazdaságra gyakorolt hatásait, és kész a megfelelő lépéseket megtenni a gazdasági növekedés fenntartása érdekében. Powell szavait a befektetők egy része úgy értelmezte, hogy a Fed nyitva hagyta az utat egy esetleges kamatcsökkentés előtt, a jegybankári kommentek után nagyot emelkedtek a tengerentúli tőzsdék, a Dow végül 512 pontos erősödés után 2,1 százalékkal került feljebb, az S&P500 2,1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 2,7 százalékos emelkedéssel zárta a hét második napját.

A keddi piacnyitást követő emelkedési kísérlet után lejjebb került a magyar tőzsde, majd a tegnapi piaczárás felé közeledve a BUX a korábbi, mérsékelt mínuszait ledolgozva ismét erősödéssel próbálkozott meg, a hazai részvényindex végül 43 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,8 százalékos emelkedés után 12 260 forinton zárt, a Mol 1,1 százalékos erősödés után 3 338 forinton fejezte be a keddi kereskedést, míg a Magyar Telekom 0,4 százalékos emelkedést követően 421,5 forinton búcsúzott a hét második napjától. A negatív kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó papírjai 2,8 százalékos esés után 5 130 forinton zártak.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék keddi erősödése után az ázsiai részvényindexek is feljebb kerültek a hét harmadik napján, a hangulatot a Fed-elnök szavai javították, miután Jerome Powell keddi nyilatkozatát a piaci szereplők egy része úgy értelmezte, hogy a Fed nyitva hagyta az utat a kamatcsökkentés előtt. Az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatban a befektetők kedvezően fogadhatták azt a hírt is, amely szerint az amerikai pénzügyminiszter a kínai jegybank kormányzójával egyeztet majd a hétvégi, Japánban tartandó G20-as csúcson, ami az első magasabb szintű találkozó lehet a két ország május elején megfeneklő kereskedelmi tárgyalásai után. A szerdai kereskedés pozitív hangulatában a Nikkei 1,8 százalékkal került feljebb, a hongkongi tőzsde 0,4 százalékos erősödése mellett a sanghaji börze 0,3 százalékot erősödött, Ázsia más részein is felfelé kapaszkodtak a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került ma feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt emelkedést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 14 pontos erősödése 0,1 százalékos emelkedést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A Fed elnökének keddi nyilatkozata képes volt megnyugtatni a befektetők egy részét, miután Jerome Powell szerint a jegybank figyelemmel kíséri a kereskedelmi konfliktus gazdaságra gyakorolt hatásait, és kész a megfelelő lépéseket megtenni a gazdasági növekedés fenntartása érdekében, amit a befektetők egy része a kamatcsökkentésre tett utalásként értelmezett. A befektetők mindemellett az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírekre, továbbá a beérkező makroadatokra fókuszálnak majd.

Mire érdemes ma figyelni?

Szerdán a KSH az áprilisi kiskereskedelmi eladási adatsorát teszi közzé, az eurozónából az áprilisi kiskereskedelmi eladási statisztikák mellett a májusi, szolgáltatói beszerzési menedzserindexek végleges értékeit publikálják. Az Egyesült Államokból a májusi ADP foglalkoztatottsági adatsor mellett a májusi, szolgáltatói ISM beszerzési menedzserindexet publikálják majd.

A Fed-elnök szavai repítette a tőzsdéket - Európa is örülhet

Szerdán nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentést.

A Fed-elnök szavai repítette a tőzsdéket - Európa is örülhet

Mi történt eddig a tőzsdéken?

A Fed-elnök szavai repítette a tőzsdéket - Európa is örülhet