HU Language HU
Ezért robban fel Afrika népessége
május 9, 2019 0

Közismert, hogy a demográfiai számítások szerint Afrika népessége a következő évtizedekben óriási ütemben fog növekedni, a kontinens országai a világ legnépesebb államai közé lépnek elő. Az évszázad végére a fekete földrész népessége megközelítheti Ázsiáét. Elsőre meglepő lehet ez a jóslat, hiszen a fejlődéssel többnyire együtt jár a gyerekszám csökkenése, vagyis akár azt is gondolhatnánk, hogy ha eddig nem volt óriási népességnövekedés, akkor ezután sem lesz. Az alábbi ábra azonban rávilágít arra, hogy mi az igazi nagy változás, ami a lakosság lélekszámát az egekbe emeli:

This animation represents a truly monumental achievement: the avoidance of unimaginable amounts of human suffering. https://t.co/ODl2dh3Hrd https://t.co/jrB4taaZ7J HT @countcarbon @OurWorldInData pic.twitter.com/FDQwttoZ6D

— Steve Stewart-Williams (@SteveStuWill) May 9, 2019

Az ábrán a gyerekhalálozási ráta, egészen pontosan az 5 év alatt meghalt gyermekek aránya látható. Az 1950-es években nem volt ritka, hogy egy-egy országban a ráta meghaladta a 30%-ot, esetenként a 40%-ot is. Ez a következő évtizedekben gyors apadásnak indult, mára már jellemzően bőven 10% alatti számokkal találkozhatunk. Márpedig ha a fejlődés hatására örvendetes módon több gyermek marad életben, akkor nekik is gyermekeik születhetnek, ez pedig a népességszám felgyorsulásához vezet.