HU Language HU
május 13, 2019 0

Az európai tőzsdék gyengültek, miután a befektetők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának kiszélesedése miatt aggódtak, a kontinens börzéinek esésével párhuzamosan a magyar tőzsde is lejjebb került ma, a BUX 1,3 százalékos eséssel zárta hétfői kereskedést, míg 5,1 százalékos esésével a hazai blue chipek közül a Richter teljesít a leggyengébben. A kínai válaszintézkedések után a tengerentúli tőzsdeindexek is egyre mélyebbre esnek.

Fél évszázados negatív rekordot dönthetnek az amerikai tőzsdék 2019.05.13 19:13

Az elmúlt közel ötven év legrosszabb májusi teljesítményét nyújtja eddig a Dow Jones és az S&P.

Egyre mélyebb szakadékba kerülnek a meghatározó tengerentúli tőzsdeindexek, elsősorban a kereskedelmi háborús fejlemények hatására; a zárás előtt három órával a Dow már több mint 700 ponttal, csaknem 3 százalékkal gyengül és hasonló mértékben veszített értékéből az S&P 500 index is; a Nasdaq kompozit indexe 3,5 százalékos eséssel áll.

A hétfői zuhanással az S&P 500 index eddigi havi gyengülése az 5 százalékos mértéket közelíti, a Dow pedig hasonló májusi esést tud felmutatni, amivel mindkét mutató jó úton jár ahhoz, hogy eddigi, 13-ig terjedő májusi teljesítményük 1970 óta a legrosszabb legyen – írja a Marketwatch a Dow Jones Market Data adataira hivatkozva.

A Nasdaq 3,5 százalék körüli zuhanásával együtt a mutató eddigi havi teljesítménye több mint 5 százalékos gyengülés, ami az ezredforduló óta a legrosszabb.

Esős napot zártak az európai tőzsdék 2019.05.13 18:16

A főbb európai tőzsdeindexek fél és másfél százalék közötti gyengüléssel fejezték be a napot. A londoni FTSE 100 valamivel fél százalékot meghaladó mértékű gyengüléssel, a párizsi CAC 40 index 1,2, míg a frankfurti DAX irányadó mutatója 1,5 százalékos eséssel zárt hétfőn.

A hangulatot az európai piacokon is elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezőtlen fejleményei húzták le.

Lejjebb került ma a BUX, nagyot esett a Richter árfolyama 2019.05.13 17:15

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 530 pontos mínusz mellett 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A blue chipek közül egyedül a Mol volt képes emelkedni, az olajcég papírjai 0,5 százalékos erősödés után 3128 forinton zártak, a Magyar Telekom 0,2 százalékos esés után 454 forinton zárt, míg az OTP 1,4 százalékos esés után 12 450 forinton búcsúzott a hét első napjától. A nap vesztese a Richter volt, a gyógyszergyártó részvényei 5,1 százalékos esést követően 5220 forinton zártak.

Esnek az amerikai tőzsdék 2019.05.13 16:59

Az Egyesült Államok pénteken 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékre vetett ki 25 százalékos vámot vetett ki az Egyesült Államok, a piaci szereplők pedig a kereskedelmi háborús esetleges kiszélesedése miatt aggódtak, miután Kína is ellenintézkedéseket helyezett kilátásba. A kínai válaszlépés nem is váratott sokáig magára, miután Kína hétfőn bejelentette, hogy június 1-től 60 milliárd dollárnyi amerikai termékekre készül vámot kivetni, az intézkedés a Reuters információi szerint több mint 5000 terméket érint.

Az amerikai tőzsdék a kereskedelmi háborús félelmek fokozódása után eséssel vágtak neki a hét első napjának, majd a hétfői piacnyitástól távolodva a tengerentúli tőzsdék tovább esnek, a Nasdaq 2,8 százalékkal került lejjebb, a technológiai szektor papírjai közül 4,8 százalékos esésével különösen gyengén teljesítenek ma az Apple részvényei. A Dow mindemellett 575 pontos esés mellett 2,2 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 2,2 százalékkal került lejjebb.

Nem talál magára a magyar tőzsde 2019.05.13 15:49

A hétfői piaczárás felé közeledve esnek az európai tőzsdék, miután Kína bejelentette, hogy június 1-től 60 milliárd dollárnyi amerikai termékekre készül vámot kivetni. A kifejezetten negatív részvénypiaci hangulatban a magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX 6,8 milliárd forintos forgalom és 449 pontos esés mellett 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a hazai nagypapírok közül egyedül a Mol képes emelkedni. A BUX komponensei közül 5,1 százalékos esésével a Richter teljesít a leggyengébben.

Kína beváltotta fenyegetését, esnek az amerikai tőzsdék 2019.05.13 15:35

Eséssel indul a hét első napja a tengerentúli tőzsdéken, miután az Egyesült Államok pénteki, 200 milliárd kínai terméket sújtó vámtarifaemelés után Kína is válaszintézkedésekről döntött. Kína hétfőn jelentette be, hogy június 1-től 60 milliárd dollárnyi amerikai termékekre készül vámot kivetni, az intézkedés a Reuters információi szerint több mint 5000 terméket érint. A kereskedelmi konfliktus fokozódása nyomán a tengerentúli tőzsdék esnek ma délután, a Nasdaq 2,3 százalékos esése mellett, az S&P500 1,8 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 461 pontos mínusz mellett 1,8 százalékkal került lejjebb.

A kínai válaszintézkedések nyomán nagyot estek az európai tőzsdék 2019.05.13 14:55

Az ázsiai részvénypiacokon a kereskedelmi háborús aggodalmak vetettek árnyékot a hét első napján, miután Donald Trump a hétvégén a Twitteren ismét harcias hangnemet ütött meg Kínával kapcsolatban, míg a Trump-kormányzat megkezdte gyakorlatilag a teljes fennmaradt kínai importra vonatkozó vámtarifák megemelésének előkészítését, amelynek értéke 300 milliárd dollárra becsülhető a Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló által közzétett közlemény szerint.

Kína korábban válaszintézkedéseket helyezett kilátásba, majd Kína hétfőn bejelentette, június 1-től 60 milliárd dollárnyi amerikai termékekre készül vámot kivetni, az intézkedés a Reuters információi szerint több mint 5000 terméket érint. A kínai bejelentés után az európai tőzsdék napi mélypontjukra estek, míg az amerikai határidős részvényindexek is lejjebb kerültek, a határidős Dow 484 pontos mínusza 1,9 százalékos esést vetít előre a mai piacnyitásra. Az európai tőzsdék közül 1,5 százalékos esésével a DAX és 1,6 százalékos esésével a brit részvényindex teljesít a leggyengébben.

Kína beváltotta fenyegetését: 60 milliárd dollárnyi amerikai termékre vet ki vámot 2019.05.13 14:39

60 milliárd dollárnyi amerikai termékre készül kivetni vámot Kína június 1-től a múlt heti amerikai lépésekre válaszul – értesült a Reuters hírügynökség. Az intézkedés több mint 5000 terméket érint.

tovább a cikkhez…

Lejjebb került a BUX, esik a Richter 2019.05.13 14:30

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék hétfőn, miután a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának kiszélesedése miatt aggódtak, a DAX 1 százalékos esése mellett a CAC40 0,7 százalékkal került lejjebb. A negatív részvénypiaci hangulatban a magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX 380 pontos mínusz mellett 1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 1,4 százalékos esése mellett a Richter a társaság pénteki gyorsjelentése, és azt követő zuhanás után ma tovább esik, a gyógyszergyártó részvényei 3,3 százalékkal került lejjebb. A Mol mindemellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom árfolyama stagnál.

Kötvénykibocsátásra készül az Alteo 2019.05.13 13:52

KAz Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. az általa kibocsátott 2019/I. elnevezésű 925 millió forint össznévértékű, 2019. júliusában lejáró zéró kupon kötvény refinanszírozását tervezi, melynek során zártkörben – akár a korábbi kötvények lejáratát megelőzően – kamatozó, vagy zérókupon kötvényeket kíván kibocsátani, amelyeket ezt követően be kíván vezetni a Budapesti Értéktőzsdére.

tovább a cikkhez…

A pénteki szárnyalás után esik a Thyssenkrupp árfolyama 2019.05.13 13:02

Több fontos bejelentést tett pénteken a Thyssenkrupp, a társaság tájékoztatása szerint hároméves tervezés után mégsem olvad össze a Thyssenkrupp európai acélgyártó egysége a Tata Steellel, a Thyssenkrupp mindemellett 6 000 fős létszámleépítést is bejelentett, ami a társaság alkalmazotti létszámának 4 százaléka. A társaság továbbá arról is tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy tőzsdére viheti a cég felvonó-üzletágát, amelynek értékét a Reuters által idézett elemzők 14 milliárd euróra becsülték. A Thyssenkrupp árfolyama pénteken 28,1 százalékkal került feljebb, amiben a piaci kommentárok szerint a short pozíciók zárása is szerepet játszhatott. A társaság részvényei a pénteki szárnyalás után 6,4 százalékkal kerültek ma lejjebb.

Fegyveres támadás hírére drágul az olaj 2019.05.13 12:28

Két szaúdi olajtankert támadás ért hétfőn az Egyesült Arab Emírségek partjainál. Szaúd-Arábia szerint szabotázs történt, amely az egész világ olajellátására nézve szabotázst jelenthet.

tovább a cikkhez…

A kereskedelmi háborús félelmek vetnek árnyékot az európai börzékre 2019.05.13 11:35

Eséssel indult a hét utolsó napja a tengerentúli tőzsdéken, miután a befektetők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírekre fókuszáltak, a pénteki piaczárásra azonban az amerikai részvénypiacok emelkedni kezdtek, miután Steven Mnuchin pénzügyminiszter optimista hangvételű nyilatkozatot tett a két ország kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatban.

Ázsiában a kereskedelmi háborús aggodalmak árnyékolták be a hétfői kereskedést, miután Donald Trump a hétvégén a Twitteren ismét harcias hangnemet ütött meg Kínával kapcsolatban, míg a Trump-kormányzat megkezdte gyakorlatilag a teljes fennmaradt kínai importra vonatkozó vámtarifák megemelésének előkészítését, amelynek értéke 300 milliárd dollárra becsülhető a Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló által közzétett közlemény szerint.

Az USA és Kína kereskedelmi megállapodásával kapcsolatos remény ideiglenes halványulásával párhuzamosan az európai részvényindexek lejjebb kerültek hétfőn, a CAC40 0,5 százalékos esése mellett a DAX 0,8 százalékkal került ma lejjebb.

50 és 70 dollár közötti olajárat vár a Mol-vezér 2019.05.13 11:29

Hosszabb távon az 50-70 dolláros sávba várja a Brent árfolyamát Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója erről a Handelsblatt című német napilapnak beszélt.

tovább a cikkhez…

Nagyot esett a Daimler árfolyama 2019.05.13 11:12

Eséssel vágtak neki a hét első napjának a Daimler és a BMW részvényei is, az esést részben magyarázhatta, a német Handelsblatt cikke, miután a lap a hétvégén arról írt, hogy a két autógyártó megszorításokra kényszerül és emiatt csökkentenie kell a Magyarországon tervezett termelés bővítését.

Míg a BMW árfolyama 1 százalékot esett ma, a Daimler árfolyama 2,7 százalékkal került lejjebb, a Daimler jelentős esésében a Handelsblatt írása mellett a Reuters szerint is közrejátszhatott, hogy a kínai BAIC autógyártó maximum 5 százaléknyi részesedést vásárolna a Daimlerben, hogy még szorosabbra fűzze kapcsolatát a német járműgyártóval.

Lejjebb került a BUX 2019.05.13 11:00

Lejjebb kerültek a régiós részvényindexek hétfőn, a prágai részvényindex és a lengyel WIG egyaránt 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 0,6 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde 2,7 milliárd forintos forgalom és 98 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal kerültek lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A hazai nagypapírok közül a Richter a pénteki gyorsjelentést követő zuhanás után ma tovább esik, a gyógyszergyártó papírjai 3,2 százalékkal kerültek lejjebb, míg a BUX komponensei közül a Waberer’s részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Esik a BMW és a Daimler árfolyama 2019.05.13 09:33

Lejjebb került a BMW és a Daimler árfolyama is a hétfői piacnyitás után, az esést nagyobb részben a Handelsblatt hétvégi cikke magyarázhatja, miután a lap hétvégén arról írt, hogy a BMW és a Daimler megszorításokra kényszerül és emiatt csökkentenie kell a Magyarországon tervezett termelés bővítését. Míg a lap szerint a Daimler vezetői megállították a kecskeméti gyár bővítését, és az igazgatótanács állásfoglalása szerint a második üzem üzembehelyezését legalább egy évvel elhalasztották, a BMW esetében az autógyártó pénzügyi igazgatója, Nicolas Peter egyértelműen utalt a társaság már jelenleg is feszült pénzügyi helyzetére és az egyre jobban kiépülő túlzott kapacitások veszélyére. A Handelsblatt vasárnapi cikke megállapítja: az új környezetben az autógyártóknak ki kell igazítaniuk beruházásaikat, és a magyarországi üzemeik lehetnek az első áldozatai ennek a folyamatnak. A Daimler árfolyama 2,3 százalékkal került lejjebb ma délelőtt.

A BMW árfolyama 1,1 százalékot esett hétfőn délelőtt.

Mérsékelt erősödéssel indult a hétfői kereskedés a magyar tőzsdén 2019.05.13 09:06

Mérsékelt emelkedéssel indult a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX 56 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A Richter 1,7 százalékos esése mellett az OTP 0,6 százalékot emelkedett, a Mol stagnál, a Magyar Telekom árfolyama pedig 0,1 százalékkal került feljebb.

Iránykereséssel indulhat a hét első napja Európában 2019.05.13 08:40

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Eséssel indult a hét utolsó napja a tengerentúli tőzsdéken, miután a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt aggódtak, az Egyesült Államok pénteken 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékre vetett ki 25 százalékos vámot vetett ki az Egyesült Államok, a piaci szereplők pedig a kereskedelmi háborús esetleges kiszélesedése miatt aggódtak. A nap végére azonban javult a hangulat, a tengerentúli tőzsdék végül mérsékelt erősödéssel zárták a pénteki kereskedést, a Dow végül 114 pontos emelkedést követően 0,4 százalékos emelkedéssel zárt, az S&P500 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékos emelkedéssel zárta a hét utolsó napját.

Eséssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 139 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Richter 5,4 százalékkal került lejjebb a társaság első negyedéves gyorsjelentése és a menedzsment frissített várakozásai után, a gyógyszergyártó részvényei 5502 forinton zártak. Az OTP 1,5 százalékos erősödés után 12 630 forinton zárta a pénteki kereskedést, a társaság első negyedéves beszámolója után, a Mol 1,9 százalékos erősödést követően 3114 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékos emelkedés után 455 forinton búcsúzott a hét utolsó napjától.

Mik az előjelek mára?

Lejjebb kerültek az ázsiai részvényindexek a hét első napján, miután az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi egyeztetései pénteken eredmény nélkül zárultak, a piaci kommentárok szerint a befektetők egy része attól tartott, hogy a kínai termékekre kivetett amerikai vámok pénteki megemelése után Kína válaszintézkedéseket tehet majd. A Nikkei 0,9 százalékos esése mellett a sanghaji részvényindex 1 százalékkal került ma lejjebb, míg a hongkongi tőzsde zárva tartott. Ázsia más részein is borús hangulatban telt a hét első napja, a szingapúri tőzsde 0,9 százalékos esése mellett a dél-koreai 1,1 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt mínuszban járnak ma reggel, míg a határidős DAX 23 pontos emelkedése 0,2 százalékos emelkedést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Jelentős, piacmozgató makroadatok hiányában a befektetők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírekre fókuszálnak majd a nap folyamán.

Mire érdemes ma figyelni?

A hét első napján nem hazánkból nem érkezik kiemelt gazdasági adatközlés, míg hétfőn sem az eurozónából, sem az Egyesült Államokból nem érkeznek kiemelt makroadatok.

Iránykereséssel indulhat a hét első napja Európában

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Iránykereséssel indulhat a hét első napja Európában