HU Language HU
május 28, 2019 0

A keddi piaczárás után tette közzé első negyedéves számait a Duna House, bár a társaság árbevétele és adózott eredménye is kétszámjegyű ütemben csökkent 2019. első negyedévében a korábbi év hasonló időszakához képest, azonban érdemes kiemelni, hogy a Duna House 2018. első negyedévét rekord bevétellel és működési eredménnyel zárta, a működési eredmény jelentős csökkenése mögött a társaság szerint az húzódott meg, hogy a Reviczky projektből származó eredmény jelentős része a 2018-as év első negyedévben került elszámolásra.

Csökkent az árbevétel

A Duna House április elején már közzétette az előzetes számait, amiből megtudtuk, hogy a teljes hálózatra jutó jutalékbevétel 11 százalékkal 2,7 milliárd forintra emelkedett 2019. első negyedévében a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva. A magyarországi teljesítmény volt a legerősebb, a hazai jutalékvolumen 16 százalékkal 2,2 milliárd forintra nőtt, A növekedést elsősorban az árak emelkedése vezérelte. Az irodaszám ismét bővült, az irodák száma 243-ról 246-ra emelkedett, Magyarországon egy év alatt 166-ról 170-re nőtt az irodaszám. A közvetített hitelvolumen 37,37 milliárd forintra bővült az első negyedévben a lengyel Gold Finance novemberi felvásárlásának köszönhetően. Az akvizíció miatt a lengyelországi hitelvolumen több mint a háromszorosára nőtt. Magyarországon 12,4 százalékos volt a hitelvolumen növekedése.

Most a részletes számokat is közzétette a Duna House, amelyből kiderült, hogy az értékesítés nettó árbevétele 28,9 százalékkal 1,83 milliárd forintra csökkent 2019. első negyedévében a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, azonban érdemes megemlíteni, a társaság 2018. első negyedévének árbevétele kiemelkedően magas volt. Míg a tavalyi év első negyedévében a Reviczky Ligeti lakások átadásából 1,3 milliárd forint bevétel származott, ami az akkori konszolidált bevétel felét jelentette, addig az idei év első negyedévében csupán 73 millió forintot tettek ki a fejlesztési tevékenységből származó bevételek, így a szolgáltatásokból származó bevétel 494 millió forintos növekedése elsősorban a pénzügyi termékközvetítéshez és a Gold Finance akvizíciójához volt köthető.

A társaság franchise szegmensben realizált árbevétele 15 százalékkal 417,58 millió forintra nőtt az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, a növekedés elsősorban a magyarországi hálózatnak volt köszönhető. A saját iroda szegmens növekedése az év első negyedévében kissé lelassult, a szegmens árbevétele 10 százalékkal 346,27 millió forintra csökkent az első negyedévben. A pénzügyi termék-közvetítés szegmens árbevétele 83 százalékkal 890 millió forintra nőtt az első negyedévben, a szegmens eredményét jelentősen befolyásolták a 2018-as változások, a Gold Finance cég akvizíciója Lengyelországban pozitív-, míg a Lakástakarék Pénztárak (LTP) állami támogatásának megszűntetése Magyarországon negatív irányban. A kapcsolódó szolgáltatások szegmens árbevétele 67 százalékkal 138,95 millió forintra bővült az első negyedévben, a növekedést elsősorban az alapkezelői tevékenység, valamint a magyarországi és lengyelországi ingatlankezelői tevékenységek hajtották. Az ingatlan befektetések szegmens árbevétele 91 százalékkal 123,79 millió forintra csökkent, miután a 2018-as első negyedév kiemelkedő árbevétele mögött a MyCity márkanév alatt megvalósított ingatlanfejlesztési tevékenység hatókörébe tartozó Reviczky utcai társasház kivitelezésének befejezése, a lakások mintegy 70 százalékának birtokbaadása és végszámlázása húzódott meg. A MyCity márkanév alatt megvalósított ingatlanfejlesztési tevékenységhez tartozó Reviczky utcai társasház kivitelezésének befejezése megtörtént, három darab lakás kivételével mind végszámlázásra és átadásra került 2018-ban. A fennmaradó lakásokból kettő értékesítése az első negyedévben megtörtént, ezzel 79 millió Ft bevételt generálva a társaságnak.

Felemásan indult az év a Duna House számára

Visszaesett a működési eredmény

A Duna House működési eredménye 68,4 százalékkal 243,13 millió forintra csökkent az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, a társaság szerint a működési eredmény visszaesésének az volt oka, hogy a Reviczky projektből származó eredmény jelentős része a 2018-as év első negyedévében került elszámolásra, összesen 595 millió forint értékben. Mivel 2019 első negyedévében nem történtek jelentősebb projektátadások, így a társaság ingatlanfejlesztési tevékenységéből származó eredménye nem volt számottevő.

A franchise szegmens működési eredménye 53 százalékkal 62,66 millió forintra nőtt 2019. első negyedévében a korábbi év hasonló időszakához képest. A saját iroda szegmens működési eredménye 19 százalékkal 18,32 millió forintra csökkent, azonban a magyarországi tevékenységek erős költségkontroljuknak köszönhetően jelentős mértékben növelni tudták működési eredmény hozzájárulásukat. A lengyel és cseh irodák ugyan a gyenge 2018. év utolsó negyedévi teljesítményhez képest javulást mutatnak, még mindig veszteséggel zárták a negyedévet.

A pénzügyi termék-közvetítés szegmens működési eredménye 32,9 százalékkal 70,47 millió forintra csökkent az első negyedévben, miután a szegmens jövedelmezőségére súlyos hatással volt a magyarországi LTP termékek állami támogatásának megszűntetése. A kiesett eredmény egy részét a társaságnak már ebben a negyedévben sikerült pótolnia a magyarországi hitelvolumenek és az egyéb pénzügyi termékek közvetítésének növelésével, a menedzsment e tekintetben optimista és célja, hogy a következő negyedévekben ezeken a tevékenységeken keresztül igyekezzen behozni a hiányt. A Gold Finance cég akvizíciójából származó szinergiák fokozatosan 2019 második negyedévétől várhatóak. A kapcsolódó szolgáltatások szegmens működési eredménye 64,34 millió forintra emelkedett, míg az ingatlan befektetések szegmens működési eredménye 54,90 millió forint lett, azonban érdemes megemlíteni, hogy 2018. első negyedévének kiemelkedő működési eredménye mögött a MyCity márkanév alatt megvalósított ingatlanfejlesztési tevékenység hatókörébe tartozó Reviczky utcai társasház kivitelezésének befejezése, a lakások mintegy 70 százalékának birtokbaadása és végszámlázása húzódott meg.

Felemásan indult az év a Duna House számára

Csökkent a profit is

A társaság részvényeseire jutó eredmény 70,1 százalékkal 197,9 millió forintra csökkent az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, bár ebben az esetben is érdemes kiemelni, hogy 2018. első negyedéve különösen erős volt, és a társaság a 2018-as első negyedévét rekord profittal zárta.

Felemásan indult az év a Duna House számára

Kissé pesszimistább lett a menedzsment

A menedzsment várakozásai szerint a MyCity csoport ingatlanfejlesztési teljesítménye nélkül az adózott eredmény 2019-ben 1,1-1,4 milliárd forint között lehet, ami nem jelent változást a 2018-as negyedik negyedév után tett előrejelzésekhez képest. Mindemellett a Forest Hill és a MyCity projektek esetében 1,060 milliárd forintos adózott eredményt várt a menedzsment, szemben a 2018-as negyedik negyedéve után tett 1,090 milliárd forintos várakozásokkal.

A folyamatban lévő kivitelezés alatt álló Forest Hill és a MyCity Residence projektekkel kapcsolatban a menedzsment kiemelte, hogy az ingatlanfejlesztési tevékenységek sajátosságaiból adódóan a fejlesztésekből származó nyereség realizálása csupán a fejlesztendő projektek lezárása után következhet. A MyCity ingatlanfejlesztési tevékenységgel kapcsolatban a menedzsment kiemeli, hogy a társaság előrejelzése azzal a feltételezéssel készült, hogy mind a Forest Hill mind pedig a MyCity Residence projektek lakóegységeinek 50 százaléka értékesítésre és végszámlázásra kerül 2019-ben. Jelenleg is zajlanak az értékesítések melyek várhatóan év végére elérik a 80-90 százalékos eladási szintet, azonban a társaság lassabb átadásra számít, mivel a hitelfinanszírozott vagy államilag támogatott (CSOK) lakásvásárlások lebonyolítása hosszabb időt vesz igénybe. A Duna House szerint figyelembe véve a jelenlegi ingatlanpiacot jellemző gyakori csúszásokat a projekt tényleges lezárása és a nyereség realizálása akár a 2020-as év elejére is áttolódhat.

Történelmi csúcsáról fordult le az árfolyam

Október közepétől május elejéig nagyot emelkedett az árfolyam, a Duna House részvényei május elején 4 380 forintnál új történelmi csúcsra emelkedtek, azonban ezt követően elfogyott a korábbi lendület és az árfolyam lefordult. Az elmúlt hetekben látott negatív korrekció után az árfolyam rövid távon túladott tartományban jár, azonban ha az esés folytatódik, a 200 napos mozgóátlag jelentheti a következő támaszt, 3 922 forintnál.

Felemásan indult az év a Duna House számára

Címlapkép forrása: Duna House