HU Language HU
május 23, 2019 0

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb kutatásai szerint a munkakörök 80-90 százalékában van szükség digitális kompetenciákra és a jövőben az ipari vállalatok mintegy 85 százaléka fogja digitalizálni a folyamatait – mutatott rá a szervezet párizsi miniszteri értekezletét követően kiadott közleményben Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

A tárca közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy a digitalizáció egyre gyorsabb ütemben jelenik meg a gazdaság szinte minden területén, a mikro-, kis- és középvállalatok, nagyvállalatok, illetve közintézmények egyre nagyobb arányban alkalmaznak modern informatikai és telekommunikációs megoldásokat, új technológiákat.

Gion Gábor rámutatott: a lehetséges szabályozási és adatvédelmi kérdések már most adottak, ezekre szükséges tehát olyan egységes válaszokat adni, amelyek megfelelnek a nemzeti elvárásoknak is. Ezzel párhuzamosan a munkaerőpiaci folyamatokra szintén tekintettel kell lenni, hiszen az új technológiák ismerete és használata nélkülözhetetlenné válik a munkavállalók számára. Ennek érdekében indította el a magyar kormány a Digitális Jólét Programot, a Digitális Oktatási Stratégiát és a Digitális Munkaerő Programot – ismertette a pénzügyekért felelős államtitkár.

A digitális megoldások alkalmazásában élen jár a magyar kormány – emelte ki Gion Gábor. Az egyre több digitálisan is elérhető szolgáltatás mellett a feketegazdaság elleni küzdelmet is segítik az online megoldások. Az államkasszának évente több mint százmilliárd forint bevételt biztosítanak a kormány gazdaságfehérítő eszközei, így például az online számla, az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (ekáer) és az online pénztárgép.