HU Language HU
május 23, 2019 0

A kereskedelmi háborús bizonytalanság az ázsiai tőzsdékre is rányomta bélyegét a hét negyedik napján, az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek csütörtökön, míg a magyar tőzsde a kezdeti iránykeresés után bár lefordult, a BUX azonban a borús hangulat ellenére is felfelé kapaszkodik.

Gyengébb német beszerzési menedzserindex érkezett, esik a DAX 2019.05.23 10:06

A kereskedelmi háborús aggodalmak mellett a befektetők a csütörtökön beérkező, beszerzési menedzserindexekre fókuszáltak, míg a francia szolgáltatói és feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek jobbak, addig a németek rosszabbak lettek a vártnál, sőt a német feldolgozóipari aktivitási mutató tovább süllyedt, tovább rontva ezzel a borús hangulatot.

A német tőzsde 1,3 százalékkal került ma lejjebb, mindemellett érdemes azonban megjegyezni, hogy több német cég részvényei is ma már az osztalékszelvény nélkül forogtak, a Commerzbank árfolyama 3,4 százalékkal került ma lejjebb, a kifizetett osztalékkal korrigálva azonban 0,6 százalékos mínuszban járna a részvény, a Daimler 6,8 százalékot esett ma, azonban az autógyártó részvényei is az osztalékszelvény nélkül forognak, az autógyártó által fizetett osztalékfizetéssel korrigálva a társaság részvényei 1,2 százalékkal kerültek volna lejjebb.

Esnek az európai tőzsdék 2019.05.23 09:52

Eséssel zárták a hét harmadik napját a tengerentúli tőzsdék, a piaci kommentárok szerint a befektetők továbbra is az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt aggódtak, miután a legfrissebb hírek szerint az amerikai kormány a videómegfigyelő rendszereket gyártó kínai céggel szemben vezetne be szankciókat. A Dow végül 101 pontos esés után 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,5 százalékos eséssel zárta a szerdai kereskedést.

A kereskedelmi háborús aggodalmak felerősödése nyomán az ázsiai részvényindexek is estek csütörtökön. Az amerikai pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a 300 milliárd dollárnyi kínai terméket sújtó amerikai vámok kivetése legalább egy hónapra van, miután jelenleg az intézkedések amerikai fogyasztókra gyakorolt hatásait vizsgálják. Az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásai esetében azonban a kereskedelmi egyeztetések következő körének időpontja körül továbbra is jelentős a bizonytalanság, ami óvatosságra inthette a befektetőket. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,8 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji tőzsde 1,4 százalékot esett.

A borús hangulat az európai részvénypiacokon is éreztette hatását, a kontinens irányadó részvényindexei esnek csütörtök délelőtt, a CAC40 1,1 százalékos esése mellett a DAX 1,3 százalékkal került lejjebb.

Gyorsjelentés után emelkedik a Zwack 2019.05.23 09:39

Szerdán tette közzé gyorsjelentését a Zwack, a társaság csökkenő bevételről és az egy évvel korábbi szinthez képest nagyobb veszteségről számolt be a Zwack a január-márciusi időszakra, ami pénzügyi évének negyedik negyedéve, az értékesítés nettó árbevétele 23,8 százalékkal 1,381 milliárd forintra csökkent a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, míg az adózott eredmény 717 millió forintos veszteség volt. A teljes pénzügyi évet tekintve így is kétszámjegyű ütemben nőtt a társaság bevétele és profitja, főként a népegészségügyi termékadó idei kiterjesztése miatt 2018 végén megugró értékesítések következtében. A társaság közzétette közgyűlési meghívóját is, amelyből kiderült, hogy a Zwack igazgatósága részvényenként 1 300 forintos osztalékot javasol. A Zwack árfolyama 0,6 százalékkal került ma feljebb.

Lefordult az Est Media árfolyama 2019.05.23 09:30

Az Est Media tegnap bejelentette, hogy két új igazgatósági tagot is jelölnek a társaság igazgatóságába: Papp István informatikai és telekommunikációs területen több évtizedes vezetői tapasztalattal rendelkező üzletembert, aki korábban a Magyar Telekom Üzleti Szolgáltatások Üzletágért (T-Systems) felelős vezérigazgató-helyettesi, továbbá a Microsoft Ázsia és Csendes-óceáni Térség alelnöki pozícióit is betöltötte. És Dr. Perger Gábort, aki a BÉT-en jegyzett informatikai vállalat, az OTT-One szakmai tanácsadója, korábban igazgatósági tagja. A cég új igazgatósági tagjait a társaság május 28-án folytatódó közgyűlésén választhatják meg, két jelenlegi igazgatósági tag visszahívása mellett. Az új igazgatósági tagok feladata lesz egyfelől azon tranzakciós folyamat levezénylése, amelynek célja, hogy az Est Mediat fundamentumokkal töltsék meg stratégiai befektető bevonásával, másfelől szerepet vállalnának az Est Media vezetésében a tranzakció zárását követő időszakban is.

Az Est Media mindemellett tőkeemelést is bejelentett, amelynek keretében a társasággal szemben még fennálló – részben az elmúlt időszak működésének finanszírozásával kapcsolatos – követeléseket elégítik ki annak érdekében, hogy ezzel is elősegítsék a stratégiai befektető bevonását. A bejelentéseket követően az Est Media árfolyama közel 4 százalékos emelkedést is mutatott ma reggel, majd a kezdeti lendület elfogyott és az árfolyam esni kezdett, az Est Media árfolyama 2,9 százalékkal került ma lejjebb.

Lejjebb került a BUX, mérsékelt mínuszban jár a Richter 2019.05.23 09:18

A csütörtöki piacnyitás követő, néhány pontos emelkedés után lejjebb került a magyar tőzsde, a kereskedelmi háborús aggodalmak miatt az irányadó európai részvényindexek is lejjebb kerültek ma reggel. A hazai blue chipek mérsékelt mínuszban járnak, az OTP 0,2 százalékos esése mellett a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,2 százalékot esett, míg a Richter árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb a csütörtöki piacnyitás után.

Az irányt keresi a BUX a csütörtöki piacnyitás után 2019.05.23 09:06

A szerdai emelkedést követően az irányt keresi a csütörtöki piacnyitás után a magyar tőzsde, a BUX 3 pontos erősödés mellett előző napi záróértéke közelében jár, míg a blue chipek a Mol kivételével esnek. A Mol 0,4 százalékos erősödése mellett az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, a Richter árfolyama 0,4 százalékot esett, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékkal került lejjebb.

Fokozódik a kereskedelmi háborús feszültség, fedezékbe vonulhatnak a befektetők 2019.05.23 08:28

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék szerdán, a piaci kommentárok szerint a befektetők továbbra is az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt aggódtak, miután a legfrissebb hírek szerint az amerikai kormány a videómegfigyelő rendszereket gyártó kínai Hikvisionnel szemben vezetne be szankciókat. A Dow végül 101 pontos esés után 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,5 százalékos eséssel zárta a szerdai kereskedést.

Tegnap tették közzé a Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvet, a jegybankárok szerint A Fed monetáris politikája továbbra is „türelmes” marad, figyelembe véve a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulását, azonban a jelek szerint egy ideig nem számítanak kamatmódosításra.

Emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 609 pontos plusz mellett 1,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 1,8 százalékos emelkedés után 12 200 forinton zárt, a Mol 1,8 százalékos erősödést követően 3 208 forinton fejezte be a szerdai kereskedést, míg a blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban, a gyógyszergyártó papírjai 1,9 százalékos erősödés után 1,9 százalékos emelkedéssel búcsúztatták a hét harmadik napját. A negatív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég részvényei 0,9 százalékos esés után 420 forinton zártak.

Szerdán tette közzé gyorsjelentését a Zwack, a társaság csökkenő bevételről és az egy évvel korábbi szinthez képest nagyobb veszteségről számolt be a Zwack a január-márciusi időszakra, ami pénzügyi évének negyedik negyedéve. De a teljes pénzügyi évet tekintve így is kétszámjegyű ütemben nőtt a társaság bevétele és profitja, főként a népegészségügyi termékadó idei kiterjesztése miatt 2018 végén megugró értékesítések következtében. A társaság közzétette közgyűlési meghívóját is, amelyből kiderült, hogy a Zwack igazgatósága részvényenként 1 300 forintos osztalékot javasol.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék szerdai esését követően az irányadó ázsiai részvényindexek is lejjebb kerültek a hét negyedik napján, a részvénypiacokra továbbra is az USA és Kína elhúzódó kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos aggodalmak vetettek árnyékot, miután a hírek szerint az Egyesült Államok új kínai cégekkel szemben alkalmazhat szankciókat, míg a két ország kereskedelmi egyeztetései körül nagy a bizonytalanság. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 1,2 százalékot esett. Ázsia más részein is borús hangulatban telt a csütörtöki kereskedés, a szingapúri tőzsde 0,7 százalékos esése mellet a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt esést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 97 pontos esése 0,8 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hét negyedik napján az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírfolyam mellett fontos makroadatok is érkeznek majd, a befektetők többek között megismerhetik az eurozónából beérkező májusi beszerzési menedzserindexek előzetes értékeit.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön az ÁKK kötvényaukcióját leszámítva nem érkezik kiemelt makroadat. Németországból az első negyedéves, részletes GDP-adat érkezik majd, az eurozónából a májusi feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzserindexek előzetes értékeit publikálják, míg Németországból a májusi IFO hangulatindexet teszik közzé. Az Egyesült Államokból a májusi, előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzserindex mellett az áprilisi újlakás-értékesítési statisztikákat teszik majd közzé.

Fokozódik a kereskedelmi háborús feszültség, fedezékbe vonulhatnak a befektetők

Csütörtökön teszi közzé beszámolóját a Best Buy és a Hewlett Packard is.

Fokozódik a kereskedelmi háborús feszültség, fedezékbe vonulhatnak a befektetők

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Fokozódik a kereskedelmi háborús feszültség, fedezékbe vonulhatnak a befektetők

Nagyon megugrottak az év végén a Zwack értékesítései 2019.05.22 21:20

Csökkenő bevételről és az egy évvel korábbi szinthez képest nagyobb veszteségről számolt be a Zwack a január-márciusi időszakra, ami pénzügyi évének negyedik negyedéve. De a teljes pénzügyi évet tekintve így is kétszámjegyű ütemben nőtt a társaság bevétele és profitja, főként a népegészségügyi termékadó idei kiterjesztése miatt 2018 végén megugró értékesítések következtében – derül ki a cég jelentéséből. Közzétette közgyűlési meghívóját is a Zwack, amelyből kiderül, hogy részvényenként 1300 forint osztalékot javasol az igazgatóság.

tovább a cikkhez…