HU Language HU
május 19, 2019 0

A friss statisztikák szerint tovább csökkent a boltok száma tavaly, így háromezerrel kevesebb helyen lehet ma vásárolni, ötéves időtávot nézve pedig tizennégyezerrel csökkent a számuk. A bolt nélküli települések száma is nőtt – írja a blokkk.com.

2018-ban háromezerrel csökkent a boltok száma a friss statisztika szerint, a vesztesek a kisboltok és a kistelepülések voltak Magyarországon. Nyilván nem véletlen, hogy a kormány a 2012-től életbe léptetett plázastop szabályait folyamatosan szigorítja, legutóbb 2018 derekán, hiszen a kisboltosok oldaláról nézve minden fajta védelem a túlélést jelentheti – írja a portál.

Emlékeztetnek, öt fajsúlyos oka van a kisboltok versenyhátrányának:

  • Sokkal kevesebb a vásárlójuk, kevesebb a bevételük, így nyilván kevesebb a pénzük.
  • Számukra, mivel kisebb mennyiségben vásárolnak a szállítóiktól, mint a nagyláncok, drágább a beszerzés.
  • Költségesebb a napi működésük, például drágább egy kiló kenyérre, vagy liter tejre vetítve a szállítás, új eszközökre is nehezen, vagy egyáltalán nem futja.
  • Rákényszerülnek a nagyobb boltos árakra az előbbiek miatt, amivel szemben kevés az előnyük, például közelségük a lakóhelyhez, vagy a személyes kiszolgálás, az akciós őrületekre pedig nyilván már nem futja.
  • A kétszámjegyű béremeléseket alig bírják kifizetni, van, aki ezen bukik el.

A boltok számának látványos csökkenése ráadásul tartós folyamat, öt év alatt durván 14 ezer zárt be végleg. További problémát jelent, hogy nőtt a bolt nélküli települések száma is Magyarországon. Tavaly 279 olyan településünk volt, ahol nem volt bolt, míg 2014-ben csupán 191 ilyen település akadt.

Címlapkép forrása: MTI/Kollányi Péter