HU Language HU
május 16, 2019 0

A tervek szerint július 12-én fogadhatja el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, amelyet június 4-én terjesztenek a Ház elé – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy két héten belül bemutatják a kormány gazdaságvédelmi akciótervét, amiben akár a lakosságot érintő intézkedések is szerepelhetnek.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság első negyedéves bővülése az EU-s tagállamoké közül a legjobb volt, 5,3 százalék. Értékelése szerint sikerült bebizonyítani, hogy a német gazdasági növekedés lassulása nem feltétlenül hat közvetlenül a magyar gazdaságra.

Jelezte ugyanakkor, hogy a kormány tisztában van azokkal a veszélyekkel, amelyeket a nyugat-európai növekedés lassulása jelent, ezért

várhatóan két hét múlva döntést hoz a kabinet egy gazdaságvédelmi akciótervről.

A konkrét intézkedésekről részletesen két hét múlva számolunk be – tette hozzá egy kérdésre válaszolva a miniszter.

Akár a lakosságot is érinthetik a várható gazdaságvédelmi intézkedések – árulta el egy újabb kérdésre, ami arra vonatkozott, hogy a kormány az autóipart, beszállítókat, vagy a kkv-kat segítené meg ennek keretében.

Korábban a kormány illetékesei már jelezték, hogy gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot készítenek elő:

2019.02.18 09:42 Elárult két részletet Varga a tavaszi gazdaságvédelmi csomagból

2019.02.14 13:05 „Gazdaságvédelmi” programot hirdet Varga a lassulás ellen

Az amerikai elnöknek egyértelmű szándéka, hogy a negatív kereskedelmi mérleget megváltoztassa. Annyi jó hír van, hogy Európa csak a második ebben a tekintetben, Kína után. Döntően német-amerikai vonatkozásban áll fent a kereskedelmi hiánya az USA-nak – magyarázta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy hogyan készül a kormány arra, ha az USA elnöke végül mégis kiveti az importvámokat az európai autókra.

2019.05.15 16:49 Elhalaszthatja Trump az autóipari vámok megemelését

Valóban a magyar gazdaságot ez negatívan érintheti és erre megfelelő válaszokat kell találni, ami részben új piacokat jelenthet a magyar exportcikkek számára – fejtette ki. Reális veszély – fogalmazott.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán