HU Language HU
május 13, 2019 0

A kereskedelmi háborús aggodalmak hatására eséssel indult a hét utolsó napja a tengerentúli tőzsdéken, a pénteki piaczárás felé közeledve az amerikai részvényindexek ismét emelkedni kezdtek, a Dow és az S&P500 végül 0,4 százalékkal került feljebb. Ázsiában borús hangulatban telt a hétfői kereskedés, a Nikkei 0,9 százalékos esése mellett a sanghaji tőzsde 1 százalékkal került lejjebb, míg a hongkongi zárva tartott. A határidős DAX mértsékelt, 0,2 százalékos emelkedést vetíthet előre a mai piacnyitásra.

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Eséssel indult a hét utolsó napja a tengerentúli tőzsdéken, miután a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt aggódtak, az Egyesült Államok pénteken 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékre vetett ki 25 százalékos vámot vetett ki az Egyesült Államok, a piaci szereplők pedig a kereskedelmi háborús esetleges kiszélesedése miatt aggódtak. A nap végére azonban javult a hangulat, a tengerentúli tőzsdék végül mérsékelt erősödéssel zárták a pénteki kereskedést, a Dow végül 114 pontos emelkedést követően 0,4 százalékos emelkedéssel zárt, az S&P500 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékos emelkedéssel zárta a hét utolsó napját.

Eséssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 139 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Richter 5,4 százalékkal került lejjebb a társaság első negyedéves gyorsjelentése és a menedzsment frissített várakozásai után, a gyógyszergyártó részvényei 5502 forinton zártak. Az OTP 1,5 százalékos erősödés után 12 630 forinton zárta a pénteki kereskedést, a társaság első negyedéves beszámolója után, a Mol 1,9 százalékos erősödést követően 3114 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékos emelkedés után 455 forinton búcsúzott a hét utolsó napjától.

Mik az előjelek mára?

Lejjebb kerültek az ázsiai részvényindexek a hét első napján, miután az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi egyeztetései pénteken eredmény nélkül zárultak, a piaci kommentárok szerint a befektetők egy része attól tartott, hogy a kínai termékekre kivetett amerikai vámok pénteki megemelése után Kína válaszintézkedéseket tehet majd. A Nikkei 0,9 százalékos esése mellett a sanghaji részvényindex 1 százalékkal került ma lejjebb, míg a hongkongi tőzsde zárva tartott. Ázsia más részein is borús hangulatban telt a hét első napja, a szingapúri tőzsde 0,9 százalékos esése mellett a dél-koreai 1,1 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt mínuszban járnak ma reggel, míg a határidős DAX 23 pontos emelkedése 0,2 százalékos emelkedést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Jelentős, piacmozgató makroadatok hiányában a befektetők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírekre fókuszálnak majd a nap folyamán.

Mire érdemes ma figyelni?

A hét első napján nem hazánkból nem érkezik kiemelt gazdasági adatközlés, míg hétfőn sem az eurozónából, sem az Egyesült Államokból nem érkeznek kiemelt makroadatok.

Iránykereséssel indulhat a hét első napja Európában