HU Language HU
május 28, 2019 0

A várakozásokkal összhangban nem változtatott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az irányadónak nevezett kamaton, továbbá a kamatfolyosó széleihez sem nyúltak a döntéshozók. A jegybanki alapkamat ezzel továbbra is 0,9%, az egynapos betéti kamat (a márciusi 10 pontos emelést követően) -0,05%, az egynapos hitel kamata 0,9% maradt. A döntés nem okozott meglepetést, a 15 órakor érkező közlemény szövegére mindenesetre érdemes lesz figyelni, hiszen a jegybank tehet finom utalásokat azzal kapcsolatban, hogy változott-e a hazai inflációval, illetve a külső környezettel kapcsolatos helyzetértékelése.

Maradtak a kamatok

Itt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése

A mai döntés nem okozott meglepetést, a Portfolio által megkérdezett elemzők mindegyike arra számított, hogy a márciusi 10 bázispontos betéti kamatemelést követően ezúttal (az áprilisi döntéshez hasonlóan) nem nyúl hozzá a kamatokhoz a Magyar Nemzeti Bank.

2019.05.27 11:58 Az MNB még nem fog kamatot emelni, de figyelnie kell a forintra és az inflációra

Itt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése

Klikk a képre!


A jegybank márciusi ülését követően egyértelműen azt kommunikálta, hogy adatvezérelt üzemmódba állt át a monetáris politika, amelyben a döntéshozók hangsúlyosan támaszkodnak a negyedévente megjelenő Inflációs Jelentésre. Igazi izgalmakra (vagyis esetleges további kamatemelésekre) így elsősorban azokon az üléseken számíthatunk, amikor a jegybank egyben legfrissebb inflációs jelentését is közzéteszi: erre legközelebb júniusban kerül sor.

Piaci szakértők szerint az, hogy kell-e még kamatot emelnie a jegybanknak az idén, és ha igen, akkor hány alkalommal és mennyit, a következő hónapokban beérkező inflációs adatok, a külső környezet, illetve a forintárfolyam alakulásának lesz a függvénye.

Annak ellenére, hogy ma semmilyen szigorító lépést nem hajtott végre a jegybank, a 15 órakor érkező közleményre érdemes lesz figyelni. Azon belül is arra, hogy változott-e valamelyest a döntéshozók belső inflációs folyamatokkal, illetve külső környezettel kapcsolatos megítélése, ezek ugyanis plusz információt jelenthetnek a jövőbeli lehetséges lépésekkel kapcsolatban.