HU Language HU
május 20, 2019 0

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) szerint erős a gyanú, hogy bizonyos kínai gyártmányú drónok érzékeny repülési adatokat továbbíthatnak kínai gyártóik felé. A DHS aggályai szerint a drónok által továbbított adatokhoz aztán a kínai kormányszervek is hozzájuthatnak.

Alig pár nappal a Huawei-botrány kirobbanása után újabb kínai adatlopási gyanú merült fel az Egyesült Államokban. A CNN által megszerzett és ismertetett figyelmeztetés szerint a drónok potenciális kockázatot jelentenek a szervezetek és személyek információs biztonságára. A minisztérium Kiberbiztonsági és infrastrukturális biztonsági ügynöksége szerint bizonyos drónok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek a személyes adatok biztonságát veszélyeztetik és megosztják azokat egy távolabbi szerver segítségével.

A jelentés ugyan nem nevez meg egyetlen gyártót sem konkrétan, ám az Egyesült Államokban és Kanadában forgalomban lévő drónok csaknem 80 százalékban a sencseni DJI-től származik.

A figyelmeztetés szerint bizonyos kínai gyártmányú (pilóta nélküli repülő rendszerekhez) kapcsolódó eszközök adatokat gyűjthetnek és továbbíthatnak saját mozgásukról és tevékenységükről, illetve az ezeket üzemeltető egyénekről és szervezetekről.

A jelentés szerint a felhasználóknak érdemes óvatosnak lenniük a kínai drónok vásárlásakor, és olyan óvintézkedéseket tenniük, mint például a készülék internet kapcsolatának üzemen kívül helyezése. A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy hogyan célszerű megfelelően működtetniük a drónokat, illetve korlátozniuk kell az eszközhöz való hozzáférést annak érdekében, hogy elkerüljék az információlopást.

Nem ez az első eset, hogy ehhez hasonló, nemzetbiztonsági aggályok vetülnek fel. 2017-ben az amerikai hadsereg betiltotta a DJI által gyártott drónok használatát, mivel szerinte a vállalat kritikus adatokat osztott meg a kínai kormánnyal.

Címlapkép: shutterstock