HU Language HU
május 18, 2019 0

Úgy tűnik, az elmúlt két rekordév után az építőipar kicsit alacsonyabb sebességre kapcsol – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. 2019 első három hónapjában körülbelül 327 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, ami jelentősen kevesebb, mint az elmúlt évek egyes negyedéveit jellemző számok. Utoljára 2016 harmadik negyedévében volt ennél alacsonyabb a megkezdett építési munkák összértéke. Az idei január és március közötti időszakban az Aktivitás-Kezdés 63 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, és közel 43 százalékkal a 2017-es év azonos hónapjaihoz képest.

Jelentős visszaesés a magasépítésekben

Az építőiparon belül jelentősen kevesebb beruházás indult el a magasépítési szegmensben 2019 első hónapjaiban, a megkezdett kivitelezések összértéke utoljára 2016 első negyedévében volt ennél alacsonyabb. A magasépítések közé tartozó, kivitelezési fázisba lépő fejlesztések összértéke 204 milliárd forint körül alakult. A magasépítéseken belül látványos volt a lakásépítések lendületvesztése, ahol az ibuild.info projektinformációs adatbázis szerint 36,6 milliárd forint értékben indultak meg társasházi projektek munkái 2019 első három hónapjában, miközben a tavalyi év ugyanezen időszakában közel 100 milliárdra rúgott az értékük, de a mostaninál még 2016 első negyedévében is jóval magasabb szinten állt az Aktivitás-Kezdés mutató.

Jelentős visszaesés jöhet az építőiparban - Kijöttek a legfrissebb számok

Klikk a képre!

Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 1. negyedév)

A nem lakáscélú magasépítések esetében az elmúlt két év rekorddöntéseit követően szintén csökkent a lendület, bár kevésbé drasztikusan, mint a lakáspiaci szegmensben. Az idei év első negyedévében 167 milliárd forintnyi kivitelezési munka indult el a szektorban, kezdetét vette például az Office Garden IV. ütemének építése, a Flex Films Europa gyártócsarnokának beruházása Rétságon, a zalaegerszegi városi uszoda projekt, de építési fázisba lépett az UTE Jég- és Curling csarnokának kivitelezése is, illetve Szentendrén a Szabadtéri néprajzi Múzeum Erdélyi tájegység projektje.

Gyengélkedő út- és vasútépítési építési számok

A mélyépítési Aktvitás-Kezdés mutató már a tavalyi év második felében némi visszaesést mutatott, ami az idei év első három hónapjában is folytatódott. Mindössze körülbelül 123 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések a szektorban, ami alacsonyabb értéket jelentett a tavalyi év mind a négy negyedévénél. Az év második három hónapja azonban várhatóan már magasabb építési Aktivitás-Kezdést hozhat az eddigi ismert számok alapján az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzői szerint, többek között például kezdetét vette a M30 gyorsforgalmi út építése.

Jelentős visszaesés jöhet az építőiparban - Kijöttek a legfrissebb számok

Részletekért kattints ide!

A nem út- és vasútépítések közé tartozó mélyépítési szegmensben 88 milliárd forintot tett ki az építési fázisba lépő projektek összértéke. A mélyépítés visszaeső számaiban elsősorban a korábbi negyedéveknél jóval alacsonyabb értékben megkezdett út- és vasútépítések játszották a főszerepet. Az idei év első negyedévében valamivel kevesebb, mint 35 milliárd forint értékben indultak el ilyen építési munkák, ami 2016 óta a legalacsonyabb negyedéves Aktivitás-Kezdés mutatót jelentette. Ennek ellenére azért kezdődtek meg nagy projektek a szektorban, például a BMW új üzemének előkészítéseként a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúra-fejlesztés 1. és 2. üteme, vagy az Érd-Alsó és Érd vasútállomást összekötő vasúti pályaszakasz kivitelezése. De épp az út- és vasútépítések esetében várható jelentős bővülés a második negyedévben a már bejelentett projektek alapján.

Kelet-Magyarország az élre tör?

Közép-Magyarország az elmúlt években élenjárt a megkezdett építőipari kivitelezési munkák értékéből való részesedésben. Az idei év első három hónapjában azonban a fejlesztések jelentős része a Keleti régiókra koncentrált. Az építési fázisba lépő projektek értékének közel fele érintette az ország keleti területeit, szemben a 2013-2018 közötti időszakban jellemző harmadnyi részesedéssel. Ebben nagy szerepet játszhatott több nagyobb projekt, mint a korábban már említett BMW-hez köthető infrastruktúra beruházás.

Jelentős visszaesés jöhet az építőiparban - Kijöttek a legfrissebb számok

Klikk a képre!

A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 1. negyedév)

2019.05.13 09:50 Kiderült ki kapta „Az Év Építőipari Személyisége” díjat
2019.05.09 17:01 Mérnökhiány is van, nem csak kőművesből van kevés
2019.05.09 13:59 Nem elég az okos tégla, okos ember is kell hozzá
2019.05.09 09:48 Sok megrendelést, de tornyosuló nehézségeket látnak az építőipari véleményvezérek
2019.05.08 11:40 Ki fogja fenntartani az épületeinket, ha ilyen ütemben nőnek a költségek?