HU Language HU
Jobb formában tér pihenőre a forint
május 10, 2019 0

Bár az amerikai-kínai kereskedelmi háború eldurvulni látszik, mégis javulni tudott a hangulat a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon és ez péntek reggel óta több hullámban a forintot is erősíteni tudta. Így péntek estére kicsit távolodni tudott a magyar fizetőeszköz az euróval szembeni öthavi, a dollárral szemben pedig a kétéves mélypontjához képest, amelyeket az elmúlt napokban járt meg az árfolyam.

Jobb formában tér pihenőre a forint 2019.05.10 17:13

Egyelőre csak az amerikai megemelt importvámokról és a kínai ellenlépésekről érkeztek hírek ma, a további egyeztetések eredményeiről még nem, mégis van egyfajta bizakodás a piacokon a tárgyalásos rendezésre. Emiatt nincsenek olyan jelentős esések a vezető részvénypiacokon, igaz a bizonytalanság azért megmaradt. A dollár ma picit gyengült az euróval szemben, a feltörekvő piaci devizák így kissé erősödni tudtak, főként igaz ez a török lírára. A forint is erőre kapott ma több hullámban: az euróval szemben a reggeli 324,3-ról 323-ig jutott, péntek kora este pedig 323,5-nél járt a kereskedés. Az öthavi forintmélypontot tegnap reggel 324,8-nál érte el a forint. A dollár ellenében 287,7-nél jár a kereskedés a bankközi piacon. Amint az alábbi második ábrán látszik: a 325 közeli ellenállás megfogta a forint esését, és van némi visszaerősödés, de a csökkenő trendvonalon egyelőre nem tudott lefelé átjutni az árfolyam.

Kapaszkodik a forint 2019.05.10 10:37

A péntek reggeli 324 feletti szintekről délelőtt 323,5-ig erősödött a forint az euróval szemben.

Pénteken jelentősen javult a nemzetközi befektetői hangulat, a vezető európai tőzsdeindexek feljebb kerültek, amiből a feltörekvő piaci devizák is profitálnak.

Öthavi mélypontnál billeg a forint az euróval szemben 2019.05.10 08:48

A 6,5 éves csúcsra ugró magyar inflációs adat mellett a forint előbb 324-ről 324,8-ig esett az euróval szemben, azaz öthavi mélypontját tesztelte, majd hirtelen erősödni kezdett. Ebben szerepe lehetett a meglepően jó magyar költségvetési adatnak is, hiszen amint rámutattunk: az EU-s ki- és befizetések hatásától megtisztítva rendkívül nagy többlet van már most a büdzsében.

A forint aztán estére kissé visszagyengült, azóta pedig 324,2 körül ingadozik a bankközi piacon amellett is, hogy éjszakától hatályba lépett 200 milliárd dollárnyi kínai importtermékre (a mától hajóra rakott termékekre) a 10%-ról 25%-ra megemelt amerikai importvám. Egyelőre nagy a bizonytalanság, hogy a mai washingtoni újabb amerikai-kínai egyeztetésen mire jutnak és beváltja-e Donald Trump azt a minapi fenyegetését is, hogy a fennmaradó bő 300 milliárd dollárnyi amerikai importra is kiveti a megemelt vámot. Továbbá az is nagy kérdés, hogy a kínaiak milyen megtorló lépéseket tesznek.

2019.05.10 07:35 Új szakaszba lépett a vámháború, Trump 25%-os importvámot vetett ki

Öthavi mélypontnál billeg a forint az euróval szemben

A nemzetközi befektetői hangulat kissé javult ma reggelre, de továbbra is nagyfokú a bizonytalanság, ráadásul Európa számára kulcsfontosságú, hogy Trumpék hogyan döntenek a jövő héten lejáró határidőig az európai autószektorra megemelni tervezett vám kérdésében.

Ezek a bizonytalanságok és az MNB laza monetáris politikájával kapcsolatos piaci kételyek együtt gyengén tarthatják a forintot, és ha a 324,8-as szint áttörik az euróval szemben, akkor 326, majd 328 körül húzódnak gyengébb ellenállások az EUR/HUF-ban.

Öthavi mélypontnál billeg a forint az euróval szemben

A dollár kissé gyengült tegnap a nemzetközi piacokon, így a dollár/forint 289-ig visszaereszkedett, de továbbra is közel jár ahhoz, hogy 291 felett új kétéves forintmélypontról beszélhessünk.

Öthavi mélypontnál billeg a forint az euróval szemben

Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Bloomberg via Getty Images