HU Language HU
május 15, 2019 0

Negyedéves alapon 0,4%-kal bővült a német GDP az idei első negyedévben, ami érdemi gyorsulást jelent a tavalyi utolsó negyedéves stagnáláshoz képest. Ezzel az éves növekedési dinamika 0,6%-ról 0,7%-ra nőtt, ami még mindig meglehetősen gyenge teljesítményt jelez, ugyanakkor reményt adhat, hogy a legrosszabbon már túl van Európa gazdasági motorja.

A német (és vele az euróövezeti gazdaság) tavalyi gyengélkedését a piaci szereplők nagy része korábban átmeneti jelenségnek tekintette, azóta azonban kiderült, hogy ennél azért többről volt szó. Az elhúzódó rossz teljesítmény idén év elején is kitartott a konjunktrúramutatók alapján, és csak mostanában kezdenek látszódni a javulás jelei.

2019.05.07 09:29 Próbál talpra állni Németország, de nagyon nehezen megy neki

Óvatos optimizmusra adhat okot, hogy a német statisztikai hivatal ma közzétett adatai alapján az idei első negyedévben negyedéves alapon 0,4%-kal bővült a német GDP, ami érdemi gyorsulást jelent a tavalyi harmadik negyedéves -0,2%-hoz, illetve a negyedik negyedéves stagnáláshoz képest. Az éves növekedés ezzel 0,6%-ról 0,7%-ra gyorsult, ami még mindig meglehetősen gyenge teljesítményt jelez, ugyanakkor reményt adhat, hogy a legrosszabbon már túl van Németország. A növekedési adatok egyébként megfeleltek a Reuters elemzői konszenzusának.

Keserves hónapok után életjeleket adott magáról a német gazdaság

Az előzetes adatok szerint elsődlegesen a lakossági fogyasztás, illetve a szárnyaló építőipar húzta magával a német gazdaságot.

Peter Altmaier pénzügyminiszter „első reménysugárnak” nevezte a mai számokat, nyilatkozatában azonban óvakodott a túlzott optimizmustól.

A nemzetközi kereskedelmi konfliktusok még mindig megoldatlanok. Mindent meg kell tennünk, hogy a szabad kereskedelmet lehetővé tevő, elfogadható megoldások szülessenek.

– fogalmazott, arra utalva, hogy a kereskedelmi háború konfliktus továbbra is nagy kockázatot jelent a német gazdaság számára. Már csak ezért sem indokolt egyelőre a túlzott megkönnyebbülés.

(Címlapkép: Getty Images Hungary)