HU Language HU
május 31, 2019 0

Jelentősen nőtt 2018-ban a Paksi Atomerőmű nyeresége a megelőző évhez képest, amit osztalék formájában ki is vesz a társaságból a tulajdonos MVM.

Az MVM innovációs tevékenyéségéről első kézből tájékozódhatnak Bertalan Zsolttól, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatójától a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciájának résztvevői. Még nem késő jelentkezni!

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. árbevétele szűk 2 százalékkal 173 244 millió forintra nőtt 2018-ban, jelentős részben a korábbinál magasabb villamos energia árak következtében, a villamosenergia-árbevétel önmagában 3 151 millió forinttal nőtt.

Kevesebb áramot, de nagyobb profitot termelt a Paksi Atomerőmű

Az atomerőmű üzemi eredménye ugyanakkor több mint kétszeresére, 23 896 millió forintra nőtt – derül ki az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálata által üzemeltetett e-beszámolóból. A változás az egyes eredménysorok különböző irányú, jelentős változásainak hatásából adódik; a költségek összességében közel 6 milliárd forinttal mérséklődtek.

Kevesebb áramot, de nagyobb profitot termelt a Paksi Atomerőmű

Az atomerőmű 15 313 millió forintos nettó eredményt ért el tavaly, többszörösen meghaladva a 2017-ben elért 3 772 millió forintos eredményt, így az elmúlt öt év legmagasabb nyereségét tudta megtermelni. A korábbi évek többségének gyakorlatát követve az eredmény 100 százalékát osztalék formájában ki is veszi a társaság kizárólagos tulajdonosa, az MVM-csoport.

Kevesebb áramot, de nagyobb profitot termelt a Paksi Atomerőmű

A javuló eredményeket ráadásul úgy tudta elérni az atomerőmű, hogy áramtermelése elmaradt a megelőző évitől. 2018-ban atomerőmű négy blokkja 15 733,2 GWh (gigawattóra) villamos energiát termelt a 2017-es 16 097,7 MW-ot követően, így a bruttó hazai villamosenergia-előállítás felét biztosította.

Kevesebb áramot, de nagyobb profitot termelt a Paksi Atomerőmű

Címlapkép: Stiller Ákos