HU Language HU
május 29, 2019 0

Kedden megint érezhetően gyengült a forint az euróval szemben, így karnyújtásnyira került történelmi mélypontjától. Ma reggel 327 felett indul a magyar deviza napja, miközben a dollár nem tud tovább kapaszkodni.

Ez áll a forintgyengülés mögött: nagy tétben fogadnak a magyar deviza ellen 2019.05.29 15:02

Az elmúlt hetekben megint jelentős külföldi pozíciók épültek ki a forint ellen a piacon, ezek mértéke majdnem elérte azt, amit március végén, az MNB jelképes kamatemelése után láttunk. Ez rögtön megmagyarázza a forint utóbbi hetekben látott gyengülését, aminek köszönhetően történelmi mélypontja közelében jár a magyar deviza az euróval szemben.

tovább a cikkhez…

Belevettek a forintba 2019.05.29 13:55

Kora délután kicsit fellélegzett a forint az euróval szemben, most 326.56-nál jár a jegyzés, ami már 0,2 százalékkal alacsonyabb a kedd estinél.

1-2 héten belül jöhet a rekordgyenge forint? 2019.05.29 10:27

A tegnapi kereskedésben folytatódott a forint gyengülése, a mozgás nagy része már délelőtt lezajlott, de a jegybank kamatdöntő ülést követően újabb hullám indult – olvasható az Equilor szerdai elemzésében. Technikailag ezzel az árfolyam kezd kilépni az emelkedő ék alakzatból, és amennyiben ez szignifikáns lesz, a 330-as szintet célozhatja meg, mely 1-2 héten belül elérhető lehet. Érdemi fordulatra csak az ék alakzat alsó szárának szignifikáns letörése esetén látnánk esélyt.

Megint történelmi mélypontját veheti célba a forint? 2019.05.29 08:49

Szerda reggel 327,4 körül járt a forint az euróval szemben, ez további 0,1 százalékos gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából. Tegnap az MNB a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon, az óvatos jegybanki kommunikáció pedig érezhetően nyomást helyezett a forintra délután. A következő napok azért lehetnek kulcsfontosságúak a forint szempontjából, mert a nemzetközi piaci hangulat esetleges újabb romlása vagy a forinttal kapcsolatos kockázatkerülés újra a tavaly nyárion látott 330,8-as történelmi csúcs felé lökheti az euróárfolyamot.

Megint történelmi mélypontját veheti célba a forint?

A tegnapi jegybanki döntés után rövidtávon arra számítunk, hogy tovább gyengül a forint, esetleg az év második felében fordulhat erősödésbe – jegyzi meg szerda reggeli kommentárjában a Commerzbank. Utóbbinak azonban a bank elemzői szerint feltétele, hogy az MNB elinduljon végre a kamatemelések útján, ha ez nem történik meg, akkor az tartósabban nyomást helyezhet a forintra.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is gyengélkedik, a zloty 0,1 százalékos leértékelődéssel kezdi a napot. Ugyanakkor az utóbbi hónapokban feltűnő a magyar deviza alulteljesítése a régióban, a zloty-forint árfolyam három hónap alatt 3,8%-kal került feljebb.

A feltörekvő piacokon a török líra 0,2 százalékos gyengüléssel kezd ma reggel a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand 0,6 százalékot veszített.

A dollár az elmúlt két napban megpróbált megint erősödésbe kapcsolni az euróval szemben, sikerült is 1,12 alá kapaszkodnia, azonban most úgy tűnik, hogy ott sokadszorra akad meg a jegyzés. A szerdai napot 1,1163 körül kezdi az amerikai deviza, ami gyakorlatilag változatlan árfolyamot jelent tegnap estéhez képest. A japán jen eközben 0,1 százalékos erősödéssel nyitott, míg az angol font szintén minimális javulást mutat a nap elején.

Megint történelmi mélypontját veheti célba a forint?