HU Language HU
Kiderült, mennyi pénzt csalnak el a magyarok
május 4, 2019 0

A háztartások jövedelmeik mintegy 20 százalékát titkolják el – olvasható a 2019-es konvergneciaprogram egyik keretes írásában. Az alacsony és a magas jövedelműek arányaiban több pénzt titkolnak el, mint a középréteg. Az is kiderült, hogy az ország mely területein titkolnak el több jövedelmet.

A munkavállalók jövedelmük egy jelentékeny részét eltitkolják az adóhatóság elől, azonban ennek mértéke jelentősen eltérhet az egyes társadalmi csoportokban – derült ki a Konvergencia programból. A Pénzügyminisztérium becslése szerint a jövedelmüket csak részben bevalló háztartások átlagosan a munkajövedelmük 20,3 százalékát titkolják el.

Az egyik legfontosabb tényezője az eltitkolt jövedelmek nagyságának a háztartás jövedelmi helyzete. Eredményeik szerint az alsó, illetve a felső jövedelemtizedekben a legmagasabb az eltitkolt jövedelem, összességében egy jellegzetes „U-alak” rajzolódik ki a különböző jövedelmi szintek esetén.

Kiderült, mennyi pénzt csalnak el a magyarok

Egy másik fontos magyarázó tényező a háztartás lakhelye: számításaik szerint a budapesti háztartások kevesebb jövedelmet titkolnak el, mint a nem budapestiek. A fővárosban átlagosan a munkajövedelmek 10%-a marad titokban, míg a többi településen közel a negyede.

A területi egységek szerinti csoportosítás alapján a Nyugat-Dunántúlon és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb a jövedelmek eltitkolásának aránya. Előbbi vélhetően az Ausztriába ingázók nagy számával magyarázható, de utóbbi esetében is hasonló okok húzódhatnak meg Nagyvárad irányában.

A foglalkozások szerinti megbontás alapján a gazdasági és egyéb vezetők hajlamosak a leginkább a jövedelmeik eltitkolására. A korcsoportok szerinti bontás némileg vegyes képet mutat, de összességében kirajzolódik az a tendencia, hogy az idősebb munkavállalók kevésbé hajlamosak eltitkolni a jövedelmeiket. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a nyugdíjas évek közeledtével az emberek számára egyre fontosabbá válik a járulékok megfizetésével megszerezhető nyugdíjjogosultság.

A konvergenciaprogramról szóló cikkeink:

2019.05.03 09:08 Varga Mihály: nincs napirenden az euróbevezetés
2019.05.03 06:22 Listába szedtük, mire is készül valójában a kormány
2019.05.03 05:12 Kiderült a friss tervekből: 4 év múlva teljesülhet Orbán Viktor egyik legfontosabb álma
2019.05.02 12:23 Varga Mihály bemutatja, mi vár ránk a következő 5 évben