HU Language HU
május 27, 2019 0

Európában az EP-választások eredményeire figyeltek hétfőn a befektetők, és a jelek szerint jó a fogadtatás, az irányadó indexek mérsékelt emelkedéseket mutattak. Makroadatok nem érkeztek ma, az amerikai és a brit tőzsde pedig nem nyitott ki ünnepnap miatt, így innen sem érkezett iránymutatás. Az egyedi vállalati sztorikra viszont ugrottak a befektetők, a Renault és a Fiat Chrysler árfolyama több mint 10 százalékot erősödött annak köszönhetően, hogy egyesülhet a két autógyártó.

Gyenge volt a forgalom a magyar tőzsdén 2019.05.27 17:07

Nem változott sokat a kép a zárásra a magyar tőzsdén a napközbeni hangulathoz képest, a BUX 0,5 százalékos pluszban zárt az átlagosnál jóval alacsonyabb, 3,7 milliárd forintos forgalom mellett. A blue chipek közül az OTP volt hétfőn a legerősebb, 1,6 százalékot emelkedett, a Mol viszont esett a nap végére, 0,9 százalékos mínuszban zárt.

Szárnyal a görög tőzsde 2019.05.27 15:51

Szárnyal a görög tőzsde ma, az Athex Composite 6,5 százalékos pluszban tartózkodik, miután a kormányzó párt, a baloldali Sziriza súlyos vereséget szenvedett az európai parlamenti (EP-) választásokon, arra kényszerítve Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt, hogy előrehozott parlamenti választások kiírását kezdeményezze – írja az MTI.

Az EP-választáson az ellenzéki konzervatív Új Demokrácia a voksok 33 százalékát, a Sziriza pedig 24 százalékát szerezte meg. A befektetők megítélése szerint az Új Demokrácia piacbarátabb és Európa-pártibb a Szirizánál. „A Sziriza a választások előtt elkezdett ajándékokat osztogatni, és a befektetők elkezdtek attól félni, hogy a kormány nem lesz képes elérni az előírt elsődleges költségvetési többletet” – mondta Rene Albrecht, a német DZ Bank elemzője, olyan intézkedésekre utalva, mint a nyugdíjasoknak adott plusz juttatások vagy éppen a forgalmi adók csökkentése.

Hozzátette, a piacok abban reménykednek, hogy egy konzervatívabb, fegyelmezettebb költségvetési politikát folytató párt jut hatalomra. Görögországban júniusban helyhatósági választásokat tartanak, a miniszterelnök ezt követően azonnal kezdeményezni fogja az államfőnél az előrehozott parlamenti választások kiírását.

Kitart az emelkedés az európai tőzsdéken 2019.05.27 14:26

Kitartanak a pluszok az európai tőzsdéken az EP-választások után, a DAX 0,5 százalékos pluszban tartózkodik, a CAC-40 pedig 0,3 százalékot erősödött. A Fiat Chrysler és a Renault árfolyama továbbra is 10 százalék feletti pluszban tartózkodik az egyesülési hírekre.

A magyar piacon hasonlóképp emelkedéseket látni, a blue chipek közül egyedül a Mol nem erősödik ma, az OTP, a Richter és a Telekom is 1 százalék feletti pluszban áll. A kisebb papírok közül az Opus és az Appeninn papírjaiban van forgalom, az előbbi 3 százalékot esett, utóbbi 3 százalékot emelkedett.

Ráugrottak a befektetők a Renault és a Fiat Chrysler papírjaira 2019.05.27 09:40

A Renault és a Fiat Chrysler árfolyama több mint 12 százalékot erősödött a múlt pénteki zárásához képest annak köszönhetően, hogy a Fiat Chrysler megerősítette a hírt, amely szerint egyesülési ajánlatot tett a francia autógyártónak. A Fiat Chrysler tervei szerint az egyesített vállalat 50 százalékban az FCA, 50 százalékban a Renault részvényeseinek tulajdonában lenne.

A tavalyi eladási számok alapján a két cég éves szinten 8,7 millió autót ad el, amivel az egyesített vállalat a Volkswagen és a Toyota mögött a világ harmadik legnagyobb autógyártója lenne, megelőzve a General Motorst. A Renault és a Fiat Chrysler piaci kapitalizációja, a múlt pénteki záróárakkal kalkulálva, 14,4 és 18 milliárd euró volt, így az egyesülést követően egy 32 milliárd eurós cég jöhetne létre. Természetesen ez az érték jóval magasabb, több mint 35 milliárd euró, hogyha figyelembe vesszük a hétfői rali hatását is, amely során mindkét cég árfolyama jelentősen emelkedett.

Emelkedés a tőzsdéken 2019.05.27 09:26

Az európai tőzsdéken emelkedéssel kezdődött a nap, a DAX 0,7, a CAC-40 0,5 százalékot emelkedett. Az autószektor jól teljesít ma, a Fiat Chrysler árfolyama 16 százalékot ugrott, lapértesülések szerint a vállalat egyesülhet a Renault-val.

A magyar piac követi a nemzetközi hangulatot, a BUX 0,7 százalékot emelkedett. Az OTP 1 százalékos, a Richter 1,8, a Magyar Telekom 2 százalékos pluszban áll.

Emelkedéssel indulhat Európában a nap a választások után 2019.05.27 08:36

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Emelkedéssel indította a pénteki kereskedést a hazai részvényindex, a BUX 1,2 százalékos pluszban is járt, a nap végére azonban elfogyott a lendület és a magyar tőzsde végül 12 pontos emelkedés mellett előző napi záróértéke közelében fejezte be a hét utolsó napját. A blue chipek közül egyedül a Mol tudott emelkedni, az olajcég papírjai 0,9 százalékos erősödés után 3 210 forinton zártak, míg a Magyar Telekom 1 százalékos esés után 410 forinton zárt. Az OTP 1,6 százalékos esés után 11 960 forinton búcsúzott a pénteki kereskedéstől, míg a Richter nagyot emelkedett ma délelőtt a társaság fontos bejelentése után, az árfolyam a nap második felére azonban lefordult, a gyógyszergyártó részvényei 1,6 százalékos esés után 4 990 forinton zártak.

Ugyan a pénteki napot minimális erősödéssel tudták zárni a vezető amerikai részvényindexek (Dow +0,4%, S&P 500 +0,1%, Nasdaq +0,1%), a hét mégsem sikerült túl erősre, ugyanis hosszú évek óta nem voltak ilyen hosszú negatív szériában a vezető amerikai indexek. A Dow zsinórban az ötödik hetét zárta negatív teljesítménnyel. Hasonlóra pedig 2011 óta nem volt példa.

Mik az előjelek mára?

Európában az EP-választások eredményeire figyel mindenki ma reggel, szerte Európában magasabb részvétellel zajlottak a választások, mint legutóbb, Magyarországon is rekord részvétel született. Európában az EU-párti erők az első becslések alapján a vártnak megfelelő visszaesést szenvedtek el, az euroszkeptikus erők nagy áttörése viszont úgy tűnik, elmaradt. Az európai határidős indexek mérsékelt erősödést jeleznek előre a nyitásra, a DAX futures 50 pontos pluszban várja a nyitást.

Az ázsiai tőzsdék vegyesen teljesítenek ma reggel, miközben a Nikkei 0,3 százalékos, a kínai Shanghai Composite 1,2 százalékos pluszban áll, addig a hongkongi Hang Seng és a dél-koreai Kospi 0,1 százalékot esett.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Európában egyértelműen az EP-választások vannak ma a fókuszban, a makroadatok tekintetében nem lesz különösebben izgalmas a nap, az amerikai és a brit tőzsde pedig nem nyit ma ki, így innen nem érkezik majd iránymutatás. A gyorsjelentési szezon is a végéhez közelít, a héten alig érkeznek már negyedéves vállalati jelentések.

Emelkedéssel indulhat Európában a nap a választások után

Mire érdemes ma figyelni?

A héten nem csak az MNB kamatdöntése tartogat izgalmakat, hanem egy sor lényeges statisztika is megjelenik Magyarországon, így például fény derül az első negyedéves növekedés szerkezetére. Makroadatok tekintetében a hétfő még nyugalmasnak ígérkezik, ugyanis semmilyen említésre méltó makroadat vagy gazdasági esemény nem várható. Az Egyesült Királyságban a szokásos tavaszi bankszünnap miatt pihenhetnek a befektetők, míg Amerikában a Memorial day miatt nem nyitnak ki a piacok.

Emelkedéssel indulhat Európában a nap a választások után

Emelkedéssel indulhat Európában a nap a választások után

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Emelkedéssel indulhat Európában a nap a választások után