HU Language HU
május 27, 2019 0

Európában az EP-választások eredményeire figyelnek ma reggel a befektetők, és a jelek szerint jó a fogadtatás, az irányadó indexek mérsékelt emelkedésekkel nyitottak. Makroadatok nem érkeznek ma, az amerikai és a brit tőzsde pedig nem nyit ma ki ünnepnap miatt, így innen nem érkezik iránymutatás. Az egyedi vállalati sztorikra viszont ugranak a befektetők, a Renault és a Fiat Chrysler árfolyama több mint 12 százalékot erősödött annak köszönhetően, hogy egyesülhet a két autógyártó.

Ráugrottak a befektetők a Renault és a Fiat Chrysler papírjaira 2019.05.27 09:40

A Renault és a Fiat Chrysler árfolyama több mint 12 százalékot erősödött a múlt pénteki zárásához képest annak köszönhetően, hogy a Fiat Chrysler megerősítette a hírt, amely szerint egyesülési ajánlatot tett a francia autógyártónak. A Fiat Chrysler tervei szerint az egyesített vállalat 50 százalékban az FCA, 50 százalékban a Renault részvényeseinek tulajdonában lenne.

A tavalyi eladási számok alapján a két cég éves szinten 8,7 millió autót ad el, amivel az egyesített vállalat a Volkswagen és a Toyota mögött a világ harmadik legnagyobb autógyártója lenne, megelőzve a General Motorst. A Renault és a Fiat Chrysler piaci kapitalizációja, a múlt pénteki záróárakkal kalkulálva, 14,4 és 18 milliárd euró volt, így az egyesülést követően egy 32 milliárd eurós cég jöhetne létre. Természetesen ez az érték jóval magasabb, több mint 35 milliárd euró, hogyha figyelembe vesszük a hétfői rali hatását is, amely során mindkét cég árfolyama jelentősen emelkedett.

Emelkedés a tőzsdéken 2019.05.27 09:26

Az európai tőzsdéken emelkedéssel kezdődött a nap, a DAX 0,7, a CAC-40 0,5 százalékot emelkedett. Az autószektor jól teljesít ma, a Fiat Chrysler árfolyama 16 százalékot ugrott, lapértesülések szerint a vállalat egyesülhet a Renault-val.

A magyar piac követi a nemzetközi hangulatot, a BUX 0,7 százalékot emelkedett. Az OTP 1 százalékos, a Richter 1,8, a Magyar Telekom 2 százalékos pluszban áll.

Emelkedéssel indulhat Európában a nap a választások után 2019.05.27 08:36

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Emelkedéssel indította a pénteki kereskedést a hazai részvényindex, a BUX 1,2 százalékos pluszban is járt, a nap végére azonban elfogyott a lendület és a magyar tőzsde végül 12 pontos emelkedés mellett előző napi záróértéke közelében fejezte be a hét utolsó napját. A blue chipek közül egyedül a Mol tudott emelkedni, az olajcég papírjai 0,9 százalékos erősödés után 3 210 forinton zártak, míg a Magyar Telekom 1 százalékos esés után 410 forinton zárt. Az OTP 1,6 százalékos esés után 11 960 forinton búcsúzott a pénteki kereskedéstől, míg a Richter nagyot emelkedett ma délelőtt a társaság fontos bejelentése után, az árfolyam a nap második felére azonban lefordult, a gyógyszergyártó részvényei 1,6 százalékos esés után 4 990 forinton zártak.

Ugyan a pénteki napot minimális erősödéssel tudták zárni a vezető amerikai részvényindexek (Dow +0,4%, S&P 500 +0,1%, Nasdaq +0,1%), a hét mégsem sikerült túl erősre, ugyanis hosszú évek óta nem voltak ilyen hosszú negatív szériában a vezető amerikai indexek. A Dow zsinórban az ötödik hetét zárta negatív teljesítménnyel. Hasonlóra pedig 2011 óta nem volt példa.

Mik az előjelek mára?

Európában az EP-választások eredményeire figyel mindenki ma reggel, szerte Európában magasabb részvétellel zajlottak a választások, mint legutóbb, Magyarországon is rekord részvétel született. Európában az EU-párti erők az első becslések alapján a vártnak megfelelő visszaesést szenvedtek el, az euroszkeptikus erők nagy áttörése viszont úgy tűnik, elmaradt. Az európai határidős indexek mérsékelt erősödést jeleznek előre a nyitásra, a DAX futures 50 pontos pluszban várja a nyitást.

Az ázsiai tőzsdék vegyesen teljesítenek ma reggel, miközben a Nikkei 0,3 százalékos, a kínai Shanghai Composite 1,2 százalékos pluszban áll, addig a hongkongi Hang Seng és a dél-koreai Kospi 0,1 százalékot esett.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Európában egyértelműen az EP-választások vannak ma a fókuszban, a makroadatok tekintetében nem lesz különösebben izgalmas a nap, az amerikai és a brit tőzsde pedig nem nyit ma ki, így innen nem érkezik majd iránymutatás. A gyorsjelentési szezon is a végéhez közelít, a héten alig érkeznek már negyedéves vállalati jelentések.

Emelkedéssel indulhat Európában a nap a választások után

Mire érdemes ma figyelni?

A héten nem csak az MNB kamatdöntése tartogat izgalmakat, hanem egy sor lényeges statisztika is megjelenik Magyarországon, így például fény derül az első negyedéves növekedés szerkezetére. Makroadatok tekintetében a hétfő még nyugalmasnak ígérkezik, ugyanis semmilyen említésre méltó makroadat vagy gazdasági esemény nem várható. Az Egyesült Királyságban a szokásos tavaszi bankszünnap miatt pihenhetnek a befektetők, míg Amerikában a Memorial day miatt nem nyitnak ki a piacok.

Emelkedéssel indulhat Európában a nap a választások után

Emelkedéssel indulhat Európában a nap a választások után

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Emelkedéssel indulhat Európában a nap a választások után