HU Language HU
május 15, 2019 0

Lassult a fogyasztás növekedése az Egyesült Államokban és a Kínában is, elsősorban a két ország közti kereskedelmi háború miatt – derül ki a legfrissebb hivatalos adatokból.

7,2%-kal növekedett a kínai lakossági fogyasztás áprilisban, ami 16 éve nem látott mélypont és alacsonyabb érték, mint a márciusi 8,7% is. Közben az Egyesült Államok lakossági fogyasztása 0,2%-ot csökkent a hónapban, míg márciusban még 1,7%-os növekedés volt tapasztalható. Csökkent az amerikai ipari termelés is, 0,5%-kal, miután márciusban 0,2%-os növekedést teljesített.

A szakértők elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval és a két ország egymás áruira kivetett importvámmal indokolják a gyengébb számokat. Kína GDP-jén 0,4-0,5%-os, míg az USA GDP-jén 0,1%-os lyukat üthet a vámháború.

A CNBC által meghallgatott szakemberek ettől függetlenül nem számítanak még recesszióra, viszont úgy vélik, ha Kína növekedése 6% alá esik, az már „nagy szó.” Ha az amerikai növekedés tovább lassul, szerintük is előfordulhat, hogy a Fed újra kamatokat csökkent.