HU Language HU
május 17, 2019 0

Egyre nehezebb helyzetben vannak az étel-és italautomaták üzemeltetői. A felügyeleti szolgáltatáshoz kötődő magas díjak miatt az ágazati szövetség szerint most komoly nehézségekkel kell megküzdenie a piacra újonnan belépni szándékozó vállalkozásoknak. Attól tartanak, hogy a közeljövőben a berendezések további 10 százaléka tűnhet el. Az automaták felügyeleti szolgáltatását egyedüli kijelölt szolgáltatóként ellátó Magyar Posta viszont máshogy látja a helyzetet: szerintük több üzemeltető is terjeszkedik. A piacon akadnak új belépők, az egyik cég 3 perc alatt pizzát sütő automatával rukkolt elő.

2018. július 1-től az étel- vagy italautomaták kizárólag a berendezések online felügyeletét ellátó AFE-eszközzel (automata felügyeleti egység) eszközzel, a Nemzeti Adó- és Vámhatósághoz bekötve működhetnek.

Jelenleg mintegy 22 000 automata rendelkezik AFE eszközzel, ebből körülbelül 20 000 gép működik folyamatosan.

Az automatás piac éves forgalma a NAV adatai szerint is körülbelül 25 milliárd forintra csökkent

– tudta meg a Portfolio Lőrincz Lászlótól, a Magyar Ital és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) elnökétől, aki megjegyezte, a felügyeleti szolgáltatáshoz kötődő magas díjak miatt nem éri meg most újonnan belépni a piacra.

Lőrincz László elárulta, jelenleg közel 700, automatákat üzemeltető cég van a hazai piacon, ebből a 20 gép feletti gépparkkal rendelkező vállalkozások száma 250.

A költségek miatt az automatás vállalkozások szövetségénél úgy látják, hogy nem lesz fedezet a már most is elöregedett (átlagosan 20 esztendős) géppark cseréjére, korszerű készpénzkímélő fizetési eszközök telepítésére. Lőrincz kiemelte, a MIÁSZ kezdetektől fogva támogatta az automatás értékesítés kifehérítését célzó kormányzati intézkedéseket, azonban a cégek transzparens működését célzó szabályozással összefüggő jelentős pluszköltségek miatt az automaták száma az elmúlt időszakban csökkenést mutat, és várható, hogy

a közeljövőben a berendezések további 10 százaléka tűnhet el,

elsősorban a hagyományos értékesítési csatornák által nehezebben kiszolgálható gyárakból, irodákból és közintézményekből.

Mennyi az annyi?

Ha valaki automatát szeretne üzemeltetni, be kell szereznie az automata felügyeleti egységet, amelynek ára 98 000 forint + áfa. Ehhez jön a beszerelés költség, ami 22 000 forint + áfa – derül ki az automaták felügyeleti szolgáltatását egyedüli kijelölt szolgáltatóként ellátó Magyar Posta honlapjáról. Az automata-üzemeltetőknek emellett még havonta 5000 forintot kell fizetniük a felügyeleti szolgáltatásért.

Megkeresésünkre a Magyar Posta közölte, hogy tavaly július óta több mint 1000 üzemeltetővel kötött felügyeleti szolgáltatói szerződést és csaknem 25 ezer automata felügyeleti egységet telepített országszerte.

Míg a MIÁSZ aggódik, hogy egyre több automata tűnhet el, addig a Magyar Posta azt írta a Portfolio-nak, az új szerződések alapján azt tapasztalják, hogy több üzemeltető terjeszkedik a piacon és új készülékek telepítését tervezi. Szerintük ezek a folyamatok az automata-piac fejlődését, a minőségi változást igazolják.

Új belépő a piacon: 3 perc alatt pizzát süt

Ilyen új szereplő a Let’s Pizza Hungary, ami áprilisban indította el első automatáját Budapesten, az egyik Tescóban. Az első magyar pizza-automata friss alapanyagokból készíti el 3 perc alatt a 27 centiméter átmérőjű pizzát.

Ki is próbáltuk a gépet:

Az automata kitalálója az olasz Claudio Torghele, míg a fejlesztést az Unilever cég finanszírozta. A Let’s Pizza a világ több országában jelen van, többek között Horvátországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában és az Egyesült Államokban is.

Szamosközy Tamás, a Let’s Pizza Hungary egyik társtulajdonosa a Portfolio-nak elmondta, jelenleg több céggel is tárgyalnak, országszerte keresnek franchise partnereket. A gép 24 ezer euróba, vagyis közel 8 millió forintba kerül, ehhez jön még a szükséges alapanyag költsége, amely megközelítőleg 350 ezer forint, és persze az automata felügyeleti egység és beszerelésének költsége. Szamosközy úgy fogalmazott, a gép ára helyszíntől függően, számításaik szerint másfél év alatt megtérül.