HU Language HU
május 20, 2019 0

A helyi egyházi közösségi terek fejlesztésére 949 egyházközösség, míg a nemzeti identitástudat erősítésére 1216 önkormányzat jelentkezett a Magyar Falu Program keretében februárban elsőként meghirdetett pályázatokra – derült ki a május 15-én zárult első pályázati forduló eredményei alapján a Miniszterelnökség közleményéből.

A két kiírás célja a vidéki településeken nagy számban megürült parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, illetve működő, de korszerűtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítása, élettel való megtöltése. Összesen 23 millió forintot kaphat egy-egy helyi egyházközösség vagy önkormányzat. Az egyházi közösségi terek megújítására 7 milliárd, az önkormányzatiakra 6 milliárd forint áll rendelkezésre a programon belül.

2019.05.04 10:27 Már 1700 település és 500 egyház ugrott rá a Magyar Falu program pályázataira

Május 15-én lejárt a pályázatok benyújtási határideje, az értékelést a Magyar Államkincstár és a Miniszterelnökség közösen végzi.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg három, az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó felhívásra lehet pályázni a Kincstár felületén keresztül, hamarosan pedig megjelenik az újabb, óvodákra vonatkozó kiírás is.

A hazai költségvetési finanszírozású Magyar Falu Program célja az 5000 lélekszám alatti települések fejlesztése és népességmegtartó erejének javítása, a kormány a programot 2019-ben 150 milliárd forinttal támogatja.